Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

HAT-P-36 b

HAT-P-36 b,
avagy néha kell valami asztrofotózás helyett/mellett is. A képet csak érdekességként rakom ki, nem tervezek belőle "rendszert" csinálni. :)

Néhány évvel ezelőtt sikerült már megörökítenem egy exobolygó fedését, azonban az akkori mérés bizonytalansága, és az új kamera arra sarkallt, hogy ismét megpróbáljak elcsípni egyet.
A grafikon egy relatív változást mutat, melyet a közelében lévő referenciacsillagokhoz képest tudtam kimérni, melyet megtoldottam azzal, hogy egyszerre több referenciacsillagot is figyelembe vettem, így a légköri változásokat is kismértékben tudtam csillapítani.

Készítette

Szűcs Mátyás

Optika

200/800 Lacerta FotoNewton

Kamera

ASI 1600MM Pro

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R

Helyszín

Bicske

Dátum

2021-03-10

Expozíciós adatok

656*20 sec, 139 Gain, bin2

Szűrők

L

Hozzászólások

 Szűcs Mátyás Szűcs Mátyás

Sziasztok!
(Bocsi, a fehér háttér miatt az alsó sarokban nem láttam a kommenteket. :) )
Örülök, hogy elnyerte a tetszéseteket. Nem vagyok nagy változós, inkább a határok feszegetése és a kíváncsiság az, ami ezt a "képet" szülte. Érdekes, hogy inkább képként tekintek rá, mintsem adatsorra. Még a tengelyeket, hátteret, adatpontokat is megpróbáltam kicsit csinosabbá tenni, így talán nem annyira száraz "tudományos" kinézete van. :)
Ezen főleg a fedése maximumának ideje, és az elhalványulás mértéke az, ami megmondható. Utóbbinak 20,4 mmagnitúdónak kell lennie, ami szerintem gyönyörűen ki is rajzolódik. Készül belőle egy cikk is, ott lesz majd modellezve is.
Peti, nem felejtettem el én sem, sőt épp tegnap olvasgattam a témáról. :)

 Kiss Péter Kiss Péter

Nagyon szép eredmény! Lehet, hogy nem olyan látványos, mint egy mély-ég fotó, de ugyanúgy megdobban a szívem, ha ilyet látok.
(Nem felejtettem el a kisbolygó fénygörbés projektet, remélem összehozzuk egyszer.)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Matyi! Én baromira örülök ennek a képnek :) Az elmúlt hónapokban pont ezzel kapcsolatban olvastam néhány cikket, érdekelt hogy fejlődik az elméleti háttér, miként lehet egyre több háttérinfót kideríteni a tranzitgörbék alapján. Nem is gondoltam volna hogy fogok itt látni ilyet, hajrá! :)