Asztrofotós Akadémia

Asztrofotózás mesterfokon

Az Asztrofotós Akadémia célja nem más, mint a közösségünkben az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat átfogó és strukturált megosztása azokkal, akik még csak most kóstoltak bele az asztrofotózás széles és vonzó világába, de hasznos ismereteket igyekszik átadni azoknak is, akik már elindultak ezen az úton, és még gyorsabban és hatékonyan szeretnének fejlődni, hogy minél több gyönyörű fotót készíthessenek. Az Asztrofotós Akadémia lebonyolítása kurzusszerűen, az év során több alkalommal megtartott, egész napos online foglalkozások formájában történik, melyeken a 3 nagy tématerületen belül 1-2 órás előadásokkal készülünk.


I. Alkalom előadásai

2022.04.23. szombat             

  •   9:00 - Asztrotájkép I.
  • 11:00 - Mélyég I-II.  
  • 13:00 - SZÜNET 
  • 14:00 - Naprendszer I. 
  • 16:00 - Kérdések, válaszok

Asztrotájkép I. - A kezdetek után (Schmall Rafael) 

Az első asztrotájképekkel kapcsolatos előadás során megismerkedhetünk az általánosságban használt asztrotájképre alkalmas objektívekkel, eszközökkel valamint az égbolt adott lehetőségeivel. Bemutatásra kerülnek az alapfokú képfeldolgozási módszerek, valamint az abból adódó gyakori problémák is. 

Mélyég I-II. (Feltóti Péter)

I. A távcsöves nyers képek készítésének fortélyai

A mélyég fotózás talán a legnépszerűbb és legvonzóbb ága az asztrofotográfiának. Ez nem véletlen, hisz a fotózható objektumok tárháza kimeríthetetlen, és a legkülönlegesebb és leglátványosabb fotók a mélyég-objektumokról készülnek. Sokan talán nem is gondolnák, de egy igazán jó fotó titka a nyersképek készítésében rejlik. Az a munka pedig, hogy igazán jó nyersanyagot készítsünk, már a fotó tervezésénél elkezdődik. A felszerelésünknek, észlelőhelyünknek, évszaknak és türelmünknek, képességeinknek megfelelő objektum kiválasztása kulcsfontosságú. Ezen kívül számos körülményre kell odafigyelni, hogy sorozatunk igazán eredményes legyen. A tanfolyam ezen előadásán áttekintjük ezeket a szempontokat, és hasznos tanácsokkal lehetünk gazdagabbak, melyek a terepmunka részleteire vonatkoznak, és melynek eredményeképp kiváló minőségű nyerseket készíthetünk.

II. Preprocessing (Feltóti Péter)

A mélyégfotók feldolgozásának kulcsfontosságú lépése a nyersképek előfeldolgozása. Az előadás során áttekintjük az előfeldolgozás műszaki és matematikai hátterét és a bevált gyakorlatokat DSLR (illetve színes CMOS) és mono kamerák (CMOS és CCD) tekintetében is.

Naprendszer I. -  A Hold megörökítése (Francsics László)

Megtanulunk káprázatosan részletes Hold- és kráterfotókat készíteni, miközben megismerkedünk a "Lucky Imaging" elveivel és alapjaival, alkalmazási területeivel. Megnézzük, hogy miért ez a legelterjedtebb módszer a Naprendszer fényes égitestjeinek (Nap, Hold, Bolygók) megörökítésére, és azt is, hogy milyen távcsövek, és kamerák szükségesek hozzá. Leszűkítve a témát Holdfotózásra megismerkedünk a képrögzítés fő beállítási paramétereivel, majd feldolgozunk egy előre elkészített nyersanyagot többféle módon, hogy lássuk, mennyi potenciál rejlik a képfeldolgozásban is.


A kurzusok lebonyolítása a klubhoz hasonlóan online módon, ZOOM program segítségével történik. Az egyes alkalmakat az egyesület Facebook oldalán esemény formájában megosztjuk, a csatlakozáshoz szükséges linket is itt fogjuk megosztani, illetve e-mailben is meghirdetjük.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes, nem tagjaink számára 40.000 Ft. A jelentkezés díját számlaszámunkra történő utalással lehet rendezni, ebben az esetben a díj az összes alkalomra való részvételre jogosít.

Számlaszám: K&H 10404027-50526880-84491004

IBAN: HU21 10404027-50526880-84491004