Asztrofotós Akadémia

Bevezető akadémia

Az Asztrofotós Akadémia célja nem más, mint a közösségünkben az évtizedek alatt felhalmozódott tudás és tapasztalat átfogó és strukturált megosztása azokkal, akik még csak most kóstoltak bele az asztrofotózás széles és vonzó világába, de hasznos ismereteket igyekszik átadni azoknak is, akik már elindultak ezen az úton, és még gyorsabban és hatékonyan szeretnének fejlődni, hogy minél több gyönyörű fotót készíthessenek. Az Asztrofotós Akadémia lebonyolítása kurzusszerűen, az év során több alkalommal megtartott, egész napos online foglalkozások formájában történik, melyeken a 3 nagy tématerületen belül 1-2 órás előadásokkal készülünk.Bevezető Asztrofotós Akadémia

Az asztrofotós Akadémia keretein belül június 3-án szombaton online az asztrofotózás alapjairól szóló "Bevezetés az asztrofotózásba" alkalmat tartjuk meg. (3 alkalmas fő előadásorozatot két évente szervezzük meg.) Főként az újonc asztrofotósokat szeretnénk ezúttal megszólítani, de szeretettel várunk mindenkit.

2023.06.03. szombat  - program
  •   9:00 - Mit, hogyan, mivel?
  • 11:00 - Képfeldolgozás alapjai, a Pixinsight és a Siril
  • 13:00 - SZÜNET 
  • 14:00 - Mélyégfotózás a gyakorlatban
  • 16:00 - Kérdések, válaszok
Mit hogyan mivel? - Mi mindent, s milyen eszközökkel örökíthetünk meg? (Dr. Francsics László)

A legkeresettebb asztrofotós kérdés az interneten az, hogy milyen égitesteket, jelenségeket, objektumokat örökíthetünk meg asztrofotósként, és a sikeres fotózáshoz milyen felszerelést és módszereket kell használnunk, akár újoncként is. Ezen a palettán haladunk végig az asztrotájképfotózástól a Naprendszer objektumain át a mélyég-fotózás világáig. Rendszerbe helyezzük a csillagászati jelenségeket és a fotós módszereket is. Szó lesz a csillagködök, galaxisok mibenlétéről is.

Bevezetés a képfeldolgozásba  (Tóth Gábor - Vámosi Flórián)
I. A kalibrációs képek és a Pixinsight (Tóth Gábor)

Az asztrofotózás egyik legnagyobb kihívása a nyersképek helyes használata, feldolgozása. Mire valók, és hogyan készítünk kalibrációs képeket? Mi az asztrofotós képfeldolgozás alapja és módszere? Mindezen témák mellett az előadás bevezetés is lesz a Pixinsight képfeldolgozó program használatába, és bemutatásra kerülnek alapvető képfeldolgozási fogások is.

II. A Siril ingyens képfeldolgozó szoftver használata (Vámosi Flórián)

A Siril a Pixinsighthoz hasonló, kevésbé elterjedt, de hasonlóan magas minőségű munkára alkalmas szoftver, mely előnye, hogy könnyen elérhető bárki számára. Ennek használatáról és előnyeiről, a Sirilben történő képfeldolgozás menetéről is szó lesz.

Bevezetés a mélyégfotózás gyakorlatába (Tepliczky Csilla)

A mélyégfotózás kézenfekvő módja a teleobjektíves éjszakai égboltfotózás, mely egyszerűbb felszereléssel, de az úr mélységeibe kalauzol minket, mindeközben szembesít a mélyégfotózás kihívásaival. Ennek rejtelmeiről, technikájáról, lehetőségeiről, Tejútrészletek és távoli csillagködök megörökítéséről rövid fókusztávolságú optikával lesz szó. Műszerbemutatóval, gyakorlati tudnivalókkal és képfeldolgozási módszerek bemutatásával járjuk körbe interaktívan, az alkalmon résztvevőkkel közösen az asztrofotózás eme igen kedvelt és látványos ágát.


A kurzusok lebonyolítása a klubhoz hasonlóan online módon, ZOOM program segítségével történik. Az egyes alkalmakat az egyesület Facebook oldalán esemény formájában megosztjuk, a csatlakozáshoz szükséges linket is itt fogjuk megosztani, illetve e-mailben is meghirdetjük.

A részvétel egyesületi tagok számára díjmentes!

Előadók

Előadóink tapasztalat, sokat látott és a közösségért elhivatott fotósok, akik közül többen nemzetközi hírnévre és számos elismerésre is szert tettek.

Tepliczky Csilla

Már gyerekkora óta érdekli a csillagászat, első észlelési élményeit 11 éves korában szerezte. Kezdetben vizuális megfigyelőként ismerkedett az égbolttal, az asztrofotózás felé 2015-ben fordult az érdeklődése.  Fő területe a nagy látószögű, objektíves asztrofotók készítése, képeinek témája a Tejút porsávjai és ködösségei.  Munkáit rendszeresen publikálja közösségi oldalakon, illetve a hazai galériákban.

Dr. Francsics László

Építészmérnök, szabad művészetek doktora, többszörös nemzetközi díjas asztrofotós. 2009-ben elvégezte az ELTE csillagászati alaptanfolyamát. A csillagászati fotográfiával 2003-ban ismerkedett meg. 2006 óta saját távcsöveivel készít felvételeket. 2013 óta távvezérelt robottávcsöveket is alkalmaz képei elkészítéséhez. A csillagok világába kalauzoló felvételei és ismeretterjesztő írásai gyakran jelennek meg magazinokban, fotói hazai, külföldi internetes oldalakon. 2009-ben a Mai Manó házban szervezett korszakos asztrofotós kiállítás, az Űrlenyomat kurátor asszisztense, a 2014-es Asztrofotós találkozó társszervezője, 2013-tól 2017-ig a Meteor magazin Hónap asztrofotója rovatának cikkírója, 2013-tól a Földgömb magazin állandó társszerzője. 2018-tól  a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke. 2019. szeptember 12-én Magyarországról elsőként nyerte meg az Insight Astronomy Photographer of the Year, a greenwichi királyi csillagvizsgáló év asztrofotósa világverseny fődíját. 2020-tól az Insight Astronomy Photographer of the Year 10 fős döntőzsűrijének tagja.

Tóth Gábor

Tóth Gábor (1974) Budapesten végzett mérnök informatikusként, jelenleg kiterjedt informatikai rendszerek üzemeltetésével foglalkozik.A csillagászat iránt 1992-ben kezdett érdeklődni, és az éjszakai égbolt megörökítésének igénye már ekkor megfogalmazódik benne. Hosszabb kihagyás után 2010-ben tért vissza az égbolt alá, ekkor már tudatosan az égbolt látványosságainak, azon belül leginkább a mély-ég objektumok megörökítésének céljával. Több külföldi asztrofotós expedíción vett részt Horvátországban, Namíbiában és Szlovéniában. 2017-ig, annak megszűnéséig az asztrofoto.hu internetes galéria "Hétképe" rovatvezetője volt.

Vámosi Flórián

Asztrofotós, amatőrcsillagász a Magyar Asztrofotósok Egyesülete titkára, a VCSE Albireo Amatőrcsillagász Klub elnöke. A csillagászattal 6 éves kora óta foglalkozik, mióta megkapta első távcsövét. Az asztrotájképezést 2015 októberében, a mély-ég asztrofotózást pedig 2016 decemberében kezdte. 2019-ben a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató verseny 1. díjazottja, csillagászati témájú projektjével hazánkat képviselhette az Európai Fiatal Tudósok versenyén, illetve a SIYSS tudományos héten és a Nobel díjátadón. Korábban hivatásos csillagásznak is tanult de ezt munkaköréből adódóan felfüggesztve jelenleg Kereskedelem és Marketing szakon folytatja tanulmányait. Az asztrofotózást első sorban a mögöttes tudományos háttérinformációk széles körben történő megosztásához tartja elengedhetetlen figyelemfelkeltő eszköznek. A hónap képe cikkek angol fordításában való közreműködés (fordítás, lektorálás, feltöltés) mellett egyéb asztrofotográfiával kapcsolatos fordításokat is készít, pl. a Horváth-Varga féle Messier kalauz VCSE kiadásában megjelent angol verziója.