Újabb magyar sikerek az Astronomy Photographer of the Year versenyen

3 díjnyertes magyar fotó a 2022-es megmérettetésen

Újabb magyar sikerek az Astronomy Photographer of the Year versenyen

2022. szeptember 15-én publikussá váltak a világ legrangosabb nemzetközi asztrofotós versenyének eredményei. Sajnos a járványhelyzet óta mindez online formában történik (https://youtu.be/cyz1tEDhySIde a szervezők így is igyekeztek kellően fokozni az izgalmakkal teli várakozást. A megmérettetés eddigi története során, a magyar asztrofotósok mindig is a legjobbak között szerepeltek. Ezt objektív módon alá lehet támasztani azzal, hogy túlzás nélkül állítható, hogy évről évre vannak magyar díjazottak, sőt 2019-ben egyesületünk elnökének, Francsics Lászlónak jutott az a megtiszteltetés, hogy a verseny abszolút győztese lett, vagyis minden kategórianyertes kép közül az ő képét találta legjobbnak a zsűri. 


A Greenwichi Királyi Obszervatórium által szervezett „Év Asztrofotósa” verseny a 14. kiírását ünnepelte idén. A nevezetes londoni intézmény 9 tagú nemzetközi zsűrijének hihetetlenül nehéz dolga volt, hiszen 2022-ben is több ezer felvétel érkezett, ha konkrét számokkal akarjuk kifejezni, akkor 67 országból több mint 3000 asztrofotó érkezett a pályázatra. Ennek a zsűrinek immár harmadik alkalommal volt tagja Francsics László is, aki szívesen osztotta meg velünk a zsűri véleményét a díjazott magyar felvételekről, ugyanis idén is remekül szerepeltek hazánk asztrofotósai, akik mindannyian tagtársaink is egyben. 

Az idei évben összesen 11 kategóriába lehetett nevezni. A több ezer felvétel közül, a kategóriákat összeadva 140 felvétel kerülhetett a döntőbe. A kategóriák legjobbjait, a döntős képek (shortlist) kiválasztása után határozta meg a zsűri. Büszkék lehetünk arra, hogy a 140 döntős fénykép között összesen hat magyar asztrofotó szerepel, ami négy szerző munkáját dicséri. Ez már önmagában is szép eredmény, de ebből a hat fényképből három fotó díjazott is lett. “Három a magyar igazság!”, -  idén is három volt a bűvös szám Greenwichben: 3 asztrofotósunk szerezte meg kategóriájának 3. helyezését (highly commended). Az alábbiakban maguk a szerzők mutatják be díjnyertes munkáikat.

Feltóti Péter: The Centre of the Heart Nebula - Stars and Nebulae/Csillagok és ködök - III. helyezés


 The Centre of the Heart Nebula - Stars and Nebulae/Csillagok és ködök III. helyezés

"Az IC1805 hatalmas mennyiségű ionizált gáz és csillagközi por területe. Az itt született forró csillagok erős csillagszele kifelé fújja a környező anyagot, barlangszerű üreges formát hozva létre az szülő gázfelhőben. Ezt a területet alakjából adódóan Szív-ködnek is nevezik, habár ezen a szűkebb kivágáson ez a forma még nem felismerhető. Az ehhez hasonló területek fotózására a leghatékonyabb a Hubble űrteleszkóp által is alkalmazott H-alfa/OIII/SII szűrők kombinált használata, valamint az ezekből szintetizált hamis színes feldolgozás, melyet HST palettának is nevezünk. A kép elkészítéséhez egy 20 centiméter tükörátmérőjű Newton-távcsövet és egy Moravian G3-16200 MkII. monokróm CCD kamerát használtam."

A képek zsűrizése több lépcsőben történik, 4 fordulóban kell a fotóknak helytállnia. A 3. lépcsőben a zsűritagok titkos pontozással felállítanak egy sorrendet, amit a végső alkalommal megvitatnak, és a legtöbb esetben módosítanak. Feltóti Péter felvétele már ebben a fázisban is dobogós helyen végzett, amely pozícióját aztán a komoly viták közepette is meg tudta őrizni. A kép finom, könnyed, fénylő feldolgozása és szokatlanul szűk, emiatt a többi kép közül kiemelkedő kompozíciója a legtöbb zsűritagot meggyőzte.

Majzik Lionel: Cosmic Rose - Planets, Comets and Asteroids/Bolygók, üstökösök, kisbolygók - III. helyezés

Cosmic Rose - Planets, Comets and Asteroids/Bolygók, üstökösök, kisbolygók

"2021. október 4-én a 4P/Faye-üstökös látszólag az Orion csillagképben található Sh 2-261 elnevezésű emissziós köd közepén haladt át. A sokszor méltatlanul elhanyagolt, nem igazán ismert HII-régió, egy forró és sűrű felhő, ahol a hidrogéngáz ionizált formában található. A Lower-ködként is ismert mélyég-objektum eleve egy vörös rózsára emlékeztet, de az üstökös megjelenése, mintha a virágnak szárat is adott volna, így teljessé vált a "kozmikus rózsa". A látványos találkozó megörökítésére, túlzás nélkül már hónapokkal előtte készültem, végül úgy döntöttem, hogy az iTelescope robottávcső-hálózat T11-es műszerét használom. A kométa elhaladása után, 2021. október 9-én ismét a ködre irányítottam a mayhilli telepítésű Planewave Corrected Dall-Kirkham 510/3454 mm-es asztrográfot, hogy az újabb, akkor már Hidgrogén-alfa-szűrővel is kiegészített fotongyűjtést követően, a leghalványabb részleteket is esztétikusan tudjam előcsalogatni a feldolgozás során.”

Majzik Lionel felvétele is rögtön a 3. helyre került a pontozás után (hozzá kell tenni, hogy ez mindhárom díjazott magyar képre igaz volt). Egy furcsa csavarja a történetnek, hogy a magyar zsűritag egy másik képet látott  volna inkább a díjazott pozícióban,  de a végső szavazáson Lionel felvétele győzött. A 3. helyért versenyben lévő mindkét kép a Naprendszer kis égitestjeit mutatta meg egy teljesen újszerű módon.

Szabó Péter: Mineral Moon Mosaic - Young/Fiatalok - III. helyezés


Mineral Moon Mosaic - Young/Fiatalok

"2022. február 9-én este készítettem el életem eddigi legrészletesebb, 34 külön panelből összeállított holdfotóját. A légkörünk torzító hatásának kiküszöbölése érdekében, nem egy-egy felvételt készítettem az egyes területekről, hanem videókkal dolgoztam, melyeket kedvezőnek mondható légköri nyugodtság ás átlátszóság mellett rögzítettem. Felszerelésemet egy ZWO ASI 120 MC-S típusú színes kamera, Sky-Watcher 200/1000 mm-es Newton távcső és Sky-Watcher HEQ-5 Pro GoTo mechanika alkották. A nagyobb felbontás elérése érdekében még egy 2x-es Barlow-lencsét is használtam. A Panelenként 800 képkockát tartalmazó mozgóképek legélesebb 20%-át átlagoltam. Amint összeállt a teljes kép, élesítettem, majd szaturáltam a képet. A feldolgozás során fontos szempont volt, hogy határozottan kiemeljem az egyes felszíni részletek valós színeit, de mégis ízléses végeredményt kapjak. A holdfelszín középső részén észrevehető, meglehetősen kékes árnyalatú, több mint 800 kilométer átmérőjű tenger a „Mare Tranquillitatis”. Ez volt az első Földön kívüli hely, ahol emberek lépkedtek. Az aznap esti holdfázisnak köszönhetően, a terminátor sávjának mentén különösen látványos felszíni alakzatok bukkantak elő az oldalirányú napfény hatására.”

A fiatalok versenye is nagyon kiélezetté vált az elmúlt években. Magyar asztrofotós talán még ebben a kategóriában nem is szerzett díjat. Távolkeleti fiatalok hihetetlen energiával törnek előre, egészen meghökkentő minőségű képeket produkálva. Ezért is nagyszerű Péter eredménye, amit két tényező is segített. Péter felvétele egyrészt rendkívül precíz, és kis apertúrájú távcsöve ellenére fantasztikus részleteket mutat  a Holdon, azonban mindezt a Hold kőzetek színárnyalatainak rendkívül esztétikus bemutatásával, ami az ő korában igazán elismerésre méltó teljesítmény.

A döntős magyar felvételek:

Hoszáng Péter: Midnight Sky - Skyscapes/Asztrotájkép

 Midnight Sky - Skyscapes/Asztrotájkép

Majzik Lionel: Catch the Moon - Our Moon/Holdunk

Majzik Lionel: C/2021 A1 (Leonard) - Planets, Comets and Asteroids/Bolygók, üstökösök, kisbolyók

Végül, de nem utolsósorban az Astronomy Photographer of the Year 2022 abszolút győztese: 

Gerald Rhemann (Ausztria):  Disconnection Event - Planets, Comets and Asteroids/Bolygók, üstökösk, kisbolygók - I.  helyezés, abszolút győztese


A díjazott felvételek és a döntős képek nagy része – az eddigi hagyományokhoz híven – ismételten egy nagyszabású kiállításon kerülnek bemutatásra az angol fővárosban. Az Astronomy Photographer of the Year Exhibition helyszíne néhány éve az ugyancsak Greenwichben található National Maritime Museum. A tárlat négy nagyobb részre van osztva, fantasztikus hátsó megvilágítású nyomatokkal és elsötétített, kék fényben derengő aurával várja a látogatókat.

Astronomy Photographer of the Year kiállítás a londoni National Maritime Museumban

A greenwichi múzeumokban, illetve online is megvásárolható az összes döntős asztrofotót tartalmazó évkönyv, melyben nem csak az előbbiekben felsorolt hat felvétel, hanem az előszó is magyar vonatkozású, hiszen Dr. Francsics László felvezetésével remekül hangolódhatunk a könyv „színes-szagos” tartalma felé.

Astronomy Photographer of the Year 2022 könyv
Magyar vonatkozású helyek a APY2022 könyvben
Dr. Francsics László előszava az APY2022 könyvben


A képek 2023. augusztus 13-ig lesznek kiállítva Londonban, de megtekinthetők a verseny hivatalos weboldalán is:

https://www.rmg.co.uk/whats-on/astronomy-photographer-year/galleries/overall-winners-2022

Ezúton is gratulálunk tagtársainknak és minden külföldi résztvevőnek, díjazottnak!