Újdonságok, fejlemények - Hírlevél 2021-1

Egyesületi újdonságok, fejlemények

Annak érdekében, hogy tagjaink értesülhessenek az egyesület különböző fejleményeiről, fejlesztéseiről, eredményeiről, az egyesületen belüli eseményekről két-, háromhavi rendszerességgel hírlevelet jelentetünk meg, illetve annak rövidített verzióját emailben küldjük el tagjaink számára.


A tavalyi év összefoglalója

A 2020-as év bővelkedett kihívásokban, nehézségekben és sikerekben is egyaránt. A teljesség igénye nélkül érdemes ezekre visszatekinteni, hiszen ezek közös eredmények voltak, melyekre 2021-ben is tudunk építeni.

Csillag-Képek 2020

A pandémia ellenére 2020-ban is sikerült megrendeznünk a Csillag-Képek kiállítást, melyre eddig soha nem látott érdeklődés mutatkozott, több mint 250 nevezett fotóval, melyből végül 105 képe került kiállításra több, mint 70 kiállítótól.

Saját kiadványuk, a Csillag-Képek 2020 könyv

2020-ban először elkészült első saját szerkesztésű kiadványunk, a Csillag-Képek 2020 könyv, melyet minden tagunk és kiállítónk illetményként kapott. Nagy örömünkre és meglepetésünkre a könyvből eladásra szánt extra 70 példány 1 hét alatt elfogyott.

Hónap asztrofotója

Szintén 2020-as eredmény, hogy elindult a Magyar Asztrofotósok Hónap asztrofotója rovata. Egy 13 fős zsűri több órás tanácskozás során titkos szavazással választja ki minden hónap legszebb fotóját és 4 további elismerésre méltó fotót, melyből terveink szerint a későbbiekben évkönyvet fogunk készíteni. A Turista magazin szerkesztőségével való együttműködésnek köszönhetően a Hónap asztrofotói egy tartalmas cikkel minden hónapban megjelennek a magazin weboldalán:

A legújabb Turista magazin cikket itt olvashatod

Sülysápi Óriás Távcső

Beindult a Sülysápi Amatőrcsillagász egyesülettel az együttműködés, melynek keretein belül elkezdtük felállítani a Piszkéstetői-obszervatóriumból megörökölt 50 cm tükörátmérőjű asztrofotós távcsövet. Azóta a védőépület 90%-os állapotban van, az ASA DDM 160 óriás mechanika a helyén van, és a felújított tubus is felszerelésre került. A távcső végleges formáját 2021-ben fogja elérni, mely pillanattól kezdve a MAFE és a SACSE tagjai használhatják asztrofotózásra a fél méteres F5-ös newton távcsövet.

Klub

2020 során 7 alkalommal, idén pedig további két alkalommal sikerült megrendeznünk a MAFE klubott, melyben külön kihívás volt, hogy a pandémia miatt nyártól ezt online formába kellett átültetni. Ettől kicsit át is alakult, de talán még jobb, szórakoztatóbb és színvonalasabb lett, sőt ebben az új formában mégtöbb tagtársunkat el tudjuk érni. Ezek közül a decemberi ráadásul nyílt alkalom volt, melyen rekordszámú 61 érdeklődő vett részt. Ezeken a tudás átadó, tudás megosztó közösségi rendezvényeken a képfeldolgozási fortélyokon keresztül a szűrők fizikáján át, a mechanika tuningolásra  és a vezetés és vezérlés automatizálásra is kitérve, érintve az időjárás, fényszennyezés és észlelőhely választás problémakörét megtudhattuk azt is, hogy mitől lesz igazán szép egy asztrofotó. Az előadók a teljesség igénye nélkül: Francsics László, Éder Iván, Tarczy Patrik, Feltóti Péter, Schmall Rafael, Vámosi Flórián, Lupták Norbert, Tuza Ferenc, Csordás Péter, Kiss Péter, Tóth Gábor, Jelinek Gábor voltak.

Törökkoppány

Az egyesület egyik legfontosabb célkitűzése, hogy biztonságos, elérhető, jó minőségű éggel bíró saját, független észlelőhelyet tudjon biztosítani. Ez ügyben már 2019-ban megkezdődtek a tárgyalások a Gyulaj Zrt-vel Belecska környékén, azonban ott a helyi erdészetvezető meghiúsította a vezérigazgató támogatását (igen, ilyen is van), ezért tovább mentünk egy kicsit nyugatra, és elérkeztünk Törökkoppányba, ahol azóta szoros együttműködésben dolgozunk a Koppányvölgye Közhasznú Egyesülettel. A tavalyi év során többen, több alkalommal látogattuk meg a környéket, kiválasztottuk az ideális dombháti észlelőrétet és felmértük a helyi ingatlan viszonyokat. 2021-ben pedig a tettek mezejére léptünk, amiről a következőkben részletesen be is számolunk.

Insight Astronomy photographer of the year

A 2020-as év sem telt el nemzetközi magyar sikerek nélkül, hisz két tagtársunk, Tóth Bence és Schmall Rafael is egy-egy kategória győzelmet hozott el a legrangosabb nemzetközi asztrofotó versenyről, valamint 4 alkalommal is tagtársunk fotója került ki a NASA APOD oldalára (Francsics László 2020. január 24, Majzik Lionel 2020 április 20, Soponyai György 2020. január 18 és 2020  május 7)

A 2021-es év első negyedéve

Törökkoppány

Törökkoppány település kül- és belterületén egyszerre két észlelőhelyet tervezünk kialakítani. Egyet a külterületi, zártkertes övezetben, 275 méter tengerszint feletti magasságban 2,5 kilométerre minden lakott területtől, melyet elsősorban kitelepüléses jellegű zavartalan asztrofotózásra használnánk. Egy másikat pedig kényelmesebb, közösségi észlelésekre rendezünk be a falu belterületének déli határán, ami közösségi és pihenő létesítményeket, és táborozásra alkalmas infrastruktúrát biztosít. Ez utóbbi létesítményhez az egyesület megvette a Bajcsy-Zsilinszky utca 9. alatti telket, melyen bázis létesítésére 15 millió forint összegű támogatást pályázunk meg. Az adásvételi szerződést február 24-én írtuk alá, jelenleg a birtokbavételi eljárás, földhivatali bejegyzés, és a fióktelep bíróságra való bejelentése zajlik.

Sülysáp

A sülysápi félméteres közösségi asztrográf az ASA DDM 160 mechanikán pihen. Jelenleg a tubus kiegyensúlyozáshoz szükséges módosításokat készítjük elő, illetve az elektromos ellátás kialakítása zajlik. Továbbá elkészült az első görgő, amin sikeresen tud a tető mozogni, ennek a további 3 példánya van készülőben ezekben a pillanatokban.

A Csillag-Képek 2020 Indiába megy

Az indiai Delhi Magyar Kulturális Intézettől meghívást kapott a Csillag-Képek 2020 kiállítás. Sikeres együttműködésnek köszönhetően a digitális anyag helyben nyomtatott szabad térben kiállított változatát március 17-étől tudják a újdelhi Magyar Kulturális Intézetbe látogatók megtekinteni. A tervek szerint az Intézet és a MAFE közötti együttműködés hosszútávú lesz, így ezzel a nagyszerű lépéssel a Csillag-Képek egy nemzetközi kiállítássá lépett elő.

MAFE az instagramon

Néhány nappal ezelőtt elindítottuk az egyesület Instagram-oldalát. 2021-től kezdődően tagjaink kiemelt képeit (hónap képe díjazottjai, Földgömbben megjelent fényképek) tesszük közzé a kétnyelvű felületen. A rövidebb időtartamú "story" módban pedig a közösségünket érintő események, hírek is felkerülnek. Ez egy remek lehetőség, hogy nemzetközi és hazai szinten is elérjük a fiatalabbakat és megmutathassuk tagjaink magas színvonalú munkáját. Az Instagram-oldalunk elérhetősége: https://www.instagram.com/mafe_astrophotos/

Csillag Képek 2021

Idén is lesz Csillag-Képek Országos Asztrofotó Kiállítás melynek részleteiről folyamatosan tárgyalunk a Magyar Természettudományi Múzeummal. A részvételi felhívás, a képbeküldés és a zsűrizés a tavalyihoz hasonló menetrend szerint nyár elejétől szeptember elejéig várható. A kiállítás szintén a tavalyihoz hasonlatosan az októberi telihold időszakában nyit majd meg.