Évforduló, találkozó és bázisterv Belecskára

Április 5-én ünnepelte a Magyar Asztrofotósok Egyesülete a szervezet 1 éves fennállását. Ez alkalomból illő lenne számot vetni, és felsorolni mi mindenbe vágtunk bele ezalatt az egy év alatt, és mennyi mindent valósítottunk meg elképzeléseinkből. Eme hosszadalmas felsorolást azonban máskorra tartogatjuk.

Az évforduló alkalmából találkozót szerveztünk a leendő észlelőbázisunkon, Belecskán, méghozzá azzal a céllal, hogy az elképzelt létesítményeinket virtuálisan elhelyezzük a területen, amiről aztán vázrajzot nyújthatunk be a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. számára. De természetesen az egy évvel ezelőtti eseményekre emlékező koccintás sem maradt el .


A derült ég alatt

Az április 6-i találkozó nagyon nagy szerencsével két esős időszak között, teljesen derült ég alatt zajlott, mind napközben és az azt követő esti fotózás tekintetében is. A derült éjszakáról mesélnek majd a feldolgozott asztrofotók, a verőfényes napsütés megismételhetetlen pillanata volt a pezsgős koccintás csoportképpel.

Egy éves az egyesület - csoportkép pezsgővel

A létesítmények kitűzése

A jó idő serkentőleg hatott a résztvevők fantáziájára és kreativitására, a kitűzőkarókkal és egyéb mérőeszközökkel felfegyverzett kis csapat rövid terepszemle és körbejárás, majd szakmai meggondolásokon alapuló döntéshozatal után az belecskai észlelőbázis, vagyis a BOS első ütemének, a kényelmes asztrofotózást biztosítandó szél és vagyonvédő építmény alapvonalait ki is tűzte.

A tervezett szélvédő építmény kitűzése

A számítógépes modell és koncepció

A kitűzött geometriát pedig felmértük, ami alapján számítógépes 3 dimenziós modell készül belső használatra, konzultációra, ami a későbbi, az erdészet felé beadandó tervdokumentációnak képezi az alapját. A létesítmények koncepciója pedig a következőképpen alakul: Első ütemben valósulna meg egy, 8 db. távcső számára tervezett szél és vagyonvédő, felülről nyitott létesítmény, közel észak déli irányban tájolva, ~2 méter magas szerelt körítőfalakkal, amik gátolják a belátást és a könnyű illetéktelen behatolást, kizárják a zavaró fényeket, például érkező autós fotóstárs fényszóróit, illetve egymás fényeitől is védik a műszereket. A létesítmény elég magas ahhoz, hogy szélárnyékot biztosítson az esetleges zavaró (de nem viharos) szél esetében is, hogy ne csak szélcsendben lehessen fotózni. A szélvédő létesítményhez csatlakozik délről további nyolc ideiglenes szélvédő sátorral felszerelhető állás, arra az esetre, ha 8-nál többen tartózkodnának a bázison, ami reményeink szerint gyakran elő fog fordulni. A második ütemben tároló, elektromos ellátó és pihenő építményt tervezünk, ami 2020 környékén tudna megvalósulni. A legtávolabbi, 3. ütemben készülne a kihelyezett nagyátmérőjű távcsövek konténere.

Az elképzelt Belecska Observing Station látványterve madártávlatból

A derült este

A bázistervezés délutánját egy makulátlan derült asztrofotós este követte, volt, aki csak erre érkezett. A derülthöz szélcsend is társult, úgyhogy azok, akik maradtak, egy ideális asztrofotós alkalmon vehettek részt. Az alkony különleges pillanatainak egyike volt a zavartalan nyugati horizontú észlelőhelyről észlelni az 1 napos Hold 2%-os sarlóját. A ránkboruló égbolt sötétségéről pedig Csukovics Tibor csak annyit mondott, hogy Magyarországon ehhez foghatót még nem tapasztalt.

Az egy napos, 1%-os Holdsarló


Csukovics Tibor felállított távcsövekkel várta az estére kiderülő eget.