Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Égi mamut portré

A fotó a Cassiopeia és a Cepheus határán lévő (mások szerint rákra emlékeztető) emissziós ködösségről készült szeptemberben a Fátyol köd mozaik fotózásának melléktermékeként. Amikor a Hattyú épp lement a háztető fölött, ez a terület kibukkant a Diófa ágai közül. A feldolgozás Ha és OIII keskenysávú nyersanyagból hamis színes technikával készült. A kép aranysárga színét a Ha (vörös) és az OIII (kék) mellé a két csatorna 60/40 arányban kevert szintetikus zöld csatornája eredményezi. Ti is látjátok a Mamutot?

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

Moravian G3 16200 Mark II

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Otthon

Dátum

2020-09-15

Expozíciós adatok

Ha: 9 óra OIII 7,5 óra

Szűrők

Astronomik 6 nm H alpha és OIII

Hozzászólások

Csordás Péter

A köd nagyon jól jön, gyakorlatilag nincs háttér, abból gondolom kihoztad a maxot. A szín a zöld Ha túlsúlya miatt eltolódik sárgába, barnába, míg a sima HOO séma inkább hűvösebb lenne, kékes, zöldes. Én legtöbbször az utóbbit használom, de ez nyilván választás kérdése, a variációk egyediséget adhatnak.

Feltóti Péter

Köszi Bence. Kipróbáltam a szintetikus lumit is, de itt az a változat tetszett jobban, hogy a Ha ment a vörös csatornába, az OIII a kékbe és csináltam egy szintetikus zöld csatornát, ez után meg RGB-ként kezeltem a képet. Tudom, hogy nem egy nagy szám, nem is az volt a cél, inkább csak egy amolyan "ingyen" kísérletezés volt. :)

Tóth Bence

Szia Peti! Látom új vizekre evezel :) Először én is meglepődtem a színen, de sok hasonló színvilágú keskenysávos képet lehet látni. A mamutot ugyan először nem vettem észre, inkább valami csápos állatnak láttam volna :) Jó lett a kompozíció, nekem tetszik. Lumihoz használtad az OIII-at vagy csak a Ha-t?

Feltóti Péter

Köszi Lió neked is. Ami a színt illeti, valójában más keskenysávú hamis színes vagy HST képen is ilyesmi sárga a H alfa, csak általában azokon jelentős OIII és/vagy SII sugárzás is van (meg persze sötét por is). Szerintem itt inkább az a fura, hogy nem igazán van más, csak H alfa. Persze az "alkotói szabadság" miatt nem biztos, hogy ez olyan sárga :)

Majzik Lionel

Ahhoz képest, hogy nem is ez volt a fő célpontod, szépen oda lett téve! Elsőre nekem is szokatlannak tűnt, de második pillantásra igen is jól áll neki ez a színvilág! Egy-egy keskenysávnál pedig jó, hogy van egy kis szabadsága az asztrofotósnak! Gratula Peti! :)

Feltóti Péter

Ha szokatlan, akkor főleg jó :D Egyébként ezt a színvilágot lehet látni másoknál is, gondolom a 60/40 arányú keverés másoknak is kézenfekvő, persze más lenne a helyzet, ha sokkal több OIII lenne ezen a területen, de ez gyakorlatilag csak H alfa. A csillagok elég alaposan vissza vannak kicsinyítve, esetleg ezt láthatod, de nem életlenek. Utólag semmi élesítés nincs a képen egyébként. Gondoltam, ha már keskenysáv, akkor ne a csillagok domináljanak.

Kiss Péter

De furcsa ez a színvilág! Nem mondom, hogy rossz, csak szokatlan. Jó a kompozíció, és a ködösség struktúrája nagyon tetszik! Enyhén életlennek találom a csillagokat, de lehet, hogy rosszul látom. Kár, hogy a mamut agyara visszafelé hajlik! :) Engem inkább a heptapodra emlékeztet az Érkezés című filmből.