Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M51 Közelről

M51 - Örvény Galaxis

M51 - Örvény Galaxis

Az M51 talán a kedvenc objektumom. Amikor meglett a fotózására "alkalmas" felszerelésem, azonnal amikor jó helyen volt elkezdtem fotózni. Sajnos még ennek megfelelően rengeteg optikai hiba látszik amivel akkoriban küzdöttem, részben a gyári póklábak miatt.

Készítette

Vámosi Flórián

Optika

250/1000 Newton Asztrográf

Kamera

Canon EOS 1100D (átalakított)

Mechanika

Sky-Watcher AZ-EQ6

Helyszín

Zselici Csillagpark

Dátum

2018-04-20

Expozíciós adatok

77x5 perc f/4 ISO 800

Szűrők

Astronomik IR/UV klipes

Hozzászólások

Ágoston Zsolt

Gratulálok a felvételhez, nagyon sok részlet előjön a galaxisról!

Vámosi Flórián

Köszi srácok! Remélem lesz rá idő a következő galaxis szezonban. Sajnos idén csak két objektumra futotta, viszont abból az egyikre sikerült kb. 40 órát lőni, amúgy egy másik spirálgalaxis nagy méretű és felszíni fényességű kísérővel. De azért azt a poént még nem lövöm le. ;-)

Tóth Bence

Szép részletes M51 lett ez! :) Az a csillag valóban nehezíti az M51-es kompozíciókat... én is küzdöttem vele, végül inkább kihagytam a képből.

Kiss Péter

Szerintem is nagyon rebben van a galaxis.

Schmall Rafael

Minőségi munka lett! A csillagot meg majd a mostani kamerával folyt köv. ;-)

Vámosi Flórián

Köszi, hogy ránéztél! Sajnos az a fránya fényes csillag nagyon rossz helyen van. Szívem szerint 90 fokkal forgattam volna a látómezőt, de mivel az adott volt, hogy a galaxist mekkorára szerettem volna a látómezőben, így mindenképpen csak a látómező kb. 25%-a maradt, viszont így vagy elvágnám a csillagot, vagy pici lenne a kép, vagy borul. Ezért is tettem "idézőjelbe" az alkalmast. :) Hiszen a mostani kamerámmal nincs is benne a látómezőben ez a csillag.

Kiss Péter

Szuper lett! Az én szememnek nagyon esztétikus a feldolgozás. Bár most épp nappal nézem fényes monitoron. Kicsit borul jobbra a kompozíció szerintem (jó lenne még valami látványos balra lent...), de nem vészes. A szimmetrikus szerkesztés amúgy sem a kedvencem.