Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Bubble Galaxy, NGC3521

A hónap képe: 2020. június

Egy felhívás alkalmából fordultam a számomra eddig ismeretlen NGC 3521 galaxis felé. Mivel a megszokott asztrofotós felszereléseink látómezeje számára relatív apró objektumról van szó, átgondoltam milyen egyéb lehetőségeim vannak. A CC csövemet már próbálgattam fotózásra, de az eredeti F/12 fényerő nagyon lágy képet adott vissza. Így jött a gondolat, hogy csökkentsem a fókuszt egy reduktorral, de otthon próbára csak a Newtonra optimalizált ASA 0.73 korrektorom volt. Ezt használtam, ami utólag nem volt rossz ötlet. Hozzá kell tenni, amennyit a Covid 19 elvett azzal, hogy nem lehetett kitelepülni, annyit hozzá is tett. Én olyan tiszta, átlátszó eget Vecsésről még sosem láttam mint a repülök és egyéb szennyező porok eltűnésével a vírus ideje alatt.

Készítette

Bach Zoltán

Távcső/Objektív

Klasszikus Cassgerain 200/2436, ASA 0.73 F/8.8

Kamera

Atik One6

Mechanika

SkyWatcher EQ6 GoTo

Helyszín

Vecsés

Dátum

2020-04-01

Expozíciós adatok

L-18 óra, RGB-3*1 óra, Ha-3 óra

Szűrők

HALRGB/ IDAS

Értékelések

Az NGC3521 mint téma nem túl gyakori Magyarországon mert hazánkból nem ideálisak a fotózásához szükséges körülmények, ráadásul a galaxis látszólagos mérete miatt nem minden műszer alkalmas arra, hogy megfelelő felbontásban és minőségben lefotózzuk. Zoltán kiválóan leküzdötte eme nehézségeket és minden várakozást felülmúlva olyan képet készített melynek láttán számomra nem volt kérdés, hogy ez a kép kell, hogy legyen a hónap képe. Gratulálok hozzá!

Kiss Péter

Gyönyörű fotó! Hihetetlen részletekkel, nagyon profin feldolgozva. A szaturáció kellemes, nincs túlhuzva, egyszerűen tökéletes!

Dezső Attila

Lenyűgöző részleteket tár elénk Zoltán fényképe! Az áprilisi hihetetlenül jó minőségű égbolt sok asztrofotót "termelt", ez mind közül kiemelkedik.

Majzik Lionel

Nehéz ehhez fogható képet találni
erről a régióról nem csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is. Profi munka, ízléses feldolgozás, gyönyörű részletek! Gratulálok a júniusi hónap képéhez!

Jelinek Gábor

Hozzászólások

Panyik Lénárd

Bámulatos részletek jöttek elő , gratulálok !:)

Majzik Lionel

Nagyszerű lett Zoli! A színek, a dinamika és ez a hihetetlen részletgazdag környezet - elképesztő munka! :)

Bach Zoltán

Köszi Peti! Az RGB ne így számold. Tudom, ezzel most nem fog mindenki egyetérteni,de. Én az RGB-re csak mint információt hordozó értékekkel számolok és mindig csak annyit expot lövök, hogy a színzajt minimalizáljam. A L rétegbe benne van minden, tehát csak az adott pixeleknek kell megadni,hogy milyen színt várunk el tőle. Ugyan ez igaz a L csatornába beledolgozott RGB expokra, végül is ott meg hárman képviselik az L összes információját, tehát lesz alapból 21 óra L. Ugyan alapból tényleg lassú a cső, de a reduktor és a BIN 2 alkalmazásával akár F/2.5 értékkel is lehet (elméletben) számolni. Ha így számolom végig akkor van 18 óra L ebbe belekerül 3 óra RGB ami bin2 vel megegyezik kb.10 óra normál exponak. Együtt már 28 órányi fotont gyűjtenek be. Plusz 3 óra Ha szintén bin2 a belső régiókhoz.

Kiss Péter

Ez valami gyönyörűség! Nagyon szép feldolgozás! Számomra meglepő, hogy 18 óra lumi ennyire hozza a részleteket, tekintve, hogy a távcső milyen lassú. Az is érdekes, hogy összesen 3 óra RGB milyen szépen megszínezte a galaxist.

Bach Zoltán

Köszi nektek is srácok! Gábor, valamennyit persze változtattam a feldolgozási metóduson, de ez talán minden fotónál igaz. Itt annyival volt más amennyire a műszer és a látó mező . Pl. Nem kellett vágni ami egyben azt is eredményezte, hogy a részletek is több pixert töltenek ki, így a feldolgozás alatt nem akart szétesni a kép.

Jelinek Gábor

Szia Zoli! Csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz, itt is szeretném megjegyezni, hogy ez egy bitang jó kép lett! Gratulálok hozzá, és még sok ilyen szép felvételt kívánok Neked! A feldolgozási metódusodon is változtattál, jól látom?

Schmall Rafael

Nagyon szép lett! :)
Igen, általában a nagyobb problémát a légköri aeroszolok, párásság jelenti. Egy jobban fényszennyezett, de csontszáraz ég néha jobb tud lenni, mint egy párás kevésbé fényszennyezett. Ezt a témát Namíbia vs. Belecska esetében már jól kiveséztétek. :)

Bach Zoltán

Igazán örülök , ha tetszik a fotó. F.Peti: külön nagyra értékelem, ha így látod a feldolgozás eredményét. Ez persze sok tényezőz, a CC redukált leképezése engem is meglepett. Eredeti F/12 aránynál szép az eredmény, de nagyon lágy a kép. Ami nekem igazán bejön az a csillag és diftüske leképezése. Laci: kérdésedre, igen. Határozottan szabad szemmel érezhető volt a különbség. Kár, hogy nincs hozzá merő műszerem. Minden esetre számomra igazolást nyert, nem annyira a környezeti fények mint a légkörbe lévő aeroszolok a mi nagy ellenségeink.

Francsics László

Csodás lett Zoli! Gratulálok, kimaxoltad a témát. Jól értem, hogy a Covid alatt csökkent nálad a fényszennyezés? Erre mondják azt, hogy minden rosszban van valami jó? :-)

Bach Zoltán

Köszi Péter! A Gh-nak nem néztem utána én sem, eszembe se jutott. Viszont nem győzöm hangsúlyozni, szerintem a következő vírusig nem lesz nálam többet ilyen ég. Erezhetően növekedett az átlátszódás, és a sötétség. Nem volt por, repülő, kerozin a levegőbe és még sorolhatnám. Sőt volt időszak amikor reptér fényei is csak csökkentett üzembe mentek. Persze a műszer kommbo is jól szerepelt. Bagi Lacival hasonlítottuk a fotóinkat és nála is gyönyörűen jött a finom halo, csak a látómező volt igazán különbség.

Feltóti Péter

Csak ismételni tudom magam, eszméletlen szép lett ez a fotó. Mutogasd minden fórumon, mert ebben minden benne van, amit követni kéne mindenkinek, aki asztrofotózik :)

Kiss Péter

Ez elképesztően jó lett, Zoli! Nem semmi, hogy Vecsésről milyen mélységekig lehet fotózni. Nem néztem utána, de gyanítom a sok pötty között nem kevés gömbhalmaz is lehet (?).