Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Messier 101

Az M101 galaxis közkedvelt célpontja minden asztrofotósnak a kezdőtől a legtapasztaltabbakig. Viszonylag fényes, ezért gyorsan sikerélményhez juttat, de kicsit több törődéssel egész halvány részeit is elő lehet bújtatni a háttérből. Sok lehetőséget biztosít részletes, porsávoktól szabdalt magvidéke is, valamint fényes és viszonylag kiterjedt HII régiói is. Talán ennek is köszönhető, hogy ezer arcát ismerjük, ahányan vagyunk, annyi féle képpen dolgoztuk fel M101 fotónkat. Nálam is több verzió készült, de hosszas filozófiai értekezést és Pixinsight kalibrációt követően abban maradtam magammal (és Patrikkal), hogy a realitások talaján két lábbal állva egy kissé visszafogottabb, kevésbé populáris irányban dolgozom fel a képet. Persze amikor az embernek viszonylag jó nyersanyag áll a rendelkezésére, akkor nehezen állja meg, hogy ne facsarja ki a maximumot a pixelekből, de most csak azért is egy "csendesebb" változatot véglegesítek.

Készítette

Feltóti Péter

Távcső/Objektív

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

ZWO ASI183 MM Pro

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Belecska, Bokor

Dátum

2020-04-27

Expozíciós adatok

201*3 perc L + 89*5 perc Ha (6nm) + 45*5 perc RGB csatornánként (28,7 óra)

Szűrők

Astronomik Deep Sky RGB + Astronomik L

Hozzászólások

Feltóti Péter

Köszi szépen srácok. Peti, valóban, kis idő után újra ránézve, én már ezt is túlhúzottnak érzem :)

Kiss Péter

Nekem nagyon szimpatikus, hogy visszafogottabb a feldolgozás. Akár még kicsit kevesebb színnel és kontraszttal is el tudnám képzelni. Szuper fotó lett!
(rajzos) Peti

Panyik Lénárd

eszméletlen jó lett :)

Kiss Péter

Köszi a magyarázatot! Javaslom, hogy a klubban beszéljünk erről a képről, már csak azért is, mert a fehéregyensúly beállításán kívül, én sokat szívtam a galaxis közepével, nem is lett olyan, ahogy szerettem volna, ezen a képen viszont ízlésesen sikerült megoldani!

Feltóti Péter

Igen Laci, jól emlékszel, végig elég szar volt a nyugodtság, ez sajnos nálam a kis pixeleken érezteti a is hatását. Az a helyzet, hogy egyrészt ezt a WB-t a Pixisinght adta Sc galaxis típusara kalibrálva, másrészt nincs kevésbé szaturálva, mint bármelyik másik fotóm, csak kevesebb a színes csillag és a magvidék sem olyan sárga, mint más galaxisoknál. Abba a "versenybe" meg nem szeretnék belemenni, hogy mindig eggyel jobban szaturáljuk a képeket, hogy lenyomja a korábbi fotókat, mert az semmi jóra nem vezet. Legyen türelmünk belemerülni a részletekbe és meglátni a szépséget a kevésbé szaturált fotókban is. Köszönöm a bátorítást és a dicséretet is Laci!

Francsics László

Komoly a felbontás és a mélység is! Ha jól emlékszem permanensen nem volt jó seeing akkoriban, a képen viszont ennek nem látszik nyoma egyáltalán.
Sokat gondolkoztam a színeken, ezen akár vitát is lehetne nyitni, hogy mi a jó megoldás. Valószínűleg ez a szaturáció közelíti meg a legjobban a valóságot, ennél nem színesebb egy galaxis, legfeljebb csak túl van szaturálva. Ma viszont a trend az, hogy legyenek színesebbek a fotók, ezért nagy merészségnek tartom, - pozitív értelemben - hogy ilyen visszafogott feldolgozást töltesz fel. Kíváncsi leszek, hogy mit reagálnak a többiek.
Ebben a formában ez egy nagyon tiszta kép.
Laci

Feltóti Péter

Ja és igen, lesz közös verzió, te is kellesz majd hozzá, kereslek ez ügyben :)

Feltóti Péter

Szia Peti!
A kevésbé populáris irány épp azt jelenti, amiket megjegyeztél. Az van tulajdonképpen, hogy sok galaxisnál azt látjuk, hogy mélykék karok, meleg sárga magvidék és világító skarlát HII régiók alkotják. Készült ilyen verzió is, de az M101 egyszerűen nem ilyen. A halvány karok nem a nemsikerült háttér deszaturálása miatt olyanok, hanem nem szaturáltam meg a képet annyira, amennyire az M101et szokták. A kékek szerintem nem türkizek, inkább azúr kékek, de értem mire gondolsz, nem ilyet szokott meg a szem M101 esetén. De így jött ki a gépből, épp erre utaltam,h hogy csak azért, mert mást szoktunk meg, nem állítottam el a wb-t. Egyébként összenéztem az M81-el és a kékek ott is ilyenek, csak a sárga mag kontrasztja miatt kékebbnek érződnek.

Kiss Péter

Szia! Szépek a részletek, él a háttér viszont nem értem, hogy mint jelent a "kevésbé populáris" irány. Úgy látom, hogy a kék inkább türkizkék, látszik a legfényesebb csillag diff tüskéin is. A másik észrevételem, hogy a halvány galaxis karok túlságosan deszaturáltak lettek. Gondolom, hogy mikor deszaturáltad a hátteret, a maszk nem védte megfelelően a karokat. (Én legalábbis küzdök ezzel a problémával aztán lehet, hogy te másképp csináltad.). Készítesz majd olyan verziót, ahol a közös anyagot felhasználod?

Tóth Bence

Nagyon jó lett, grat! :)