Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 7331 és Stephans Quintet

2018. 08. 13-án és 15-én, a VEGA '18 Nyári Amatőrcsillagászati Megfigyelőtábor során készült felvételem, mely tartalmazza az NGC 7331 galaxist, a "Deer Lick" csoportot, a "Stephan's Quintet" galaxiscsoportot és némi fluxusködöt is. Az NGC 7331 galaxis spirális szerkezete határozottan látható a felvételen, a kékes színű spirálkarokban fekete porködök figyelhetőek meg. 1874-ben fedezte fel William Herschel a 40 millió fényévre elhelyezkedő, 120.000 fényév átmérőjű galaxist, melyet sokáig a Tejút ikertestvérének neveztek (amíg ki nem derült: a Tejút valójában "küllős" spirálgalaxis). Az NGC 7331 közelében látható még négy galaxis: NGC 7335, NGC 7336, NGC 7337 és NGC 7340. Távolságuk a Földtől 300-370 millió fényév, így közelségük az NGC 7331-el csak látszólagos. Az öt galaxis együtt alkotja az NGC 7331 csoportot, vagy "Deer Lick" csoportot. A másik nevezetesebb galaxiscsoport a "Stephan's Quintet" csoport, ami a felfedezőjéről, Édouard Stephanról kapta nevét. Az első kompakt galaxiscsoport amit felfedeztek, öt tagból áll, melyek egymással gravitációs kapcsolatba léptek: az árapály erők megnyújtották a tagok spirálkarjait. A csoport tagjai 210-340 millió fényév távol vannak a Földtől. Egy feltűnő galaxiscsoportosulás is megfigyelhető a jobb szélen, melyet nem tudtam beazonosítani. Megjelöltem az Aladin Sky Atlas térképeiből kiindulva néhány galaxist, a látványosabb részeket átvettem a felvétel nagyobb felontású verziójából, így "nagyítva" is láthatóak, Feldolgozás: Astropixel processor, Startools, Photoshop.

Készítette

Ágoston Zsolt

Távcső/Objektív

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

Canon EOS 6D

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Zselickisfalud

Dátum

2018-08-15

Expozíciós adatok

110x210s= 385perc, ISO1600

Hozzászólások

Nagy Zoltán A.

Azt lehet esetleg, hogy a képterületen kívülre teszed (vagy csak félig lógatod ki) a kivágásokat hasonló elosztásban mint a nagy képen és finom, vékony vonallal, esetleg elütő színnel benyilazod. Úgy jobban érvényesül a fotód is, és tipográfiailag is kicsit mozgalmasabb, egyértelműbb, "trendibb". De ez a megjegyzés azért jött ki csak belőlem, mert a képaláírás részletességéből úgy érzem fontos neked az ismeretterjesztő vonal -- aminél a jó kép mellett a szép tálalás is fontos lehet. Erre a tálalásra kitalálhatsz magadnak saját arculatot is, ami aztán újabb képeken már gyorsabban is öszerakható, meg plusszban felismerhető is lesz róla a munkád.

Ágoston Zsolt

Köszönöm a hozzászólást! Kedvező feltételek mellett készült a felvétel, az expozíciós idő is egészen hosszú lett, jó alapanyagból már lehet jó képet kidolgozni :)

A kinagyított részekhez nyilakat nem akartam vezetni, ezzel "kettévágni" a képet, a nagyított részek az eredeti közelében vannak. A felvétel jobb oldali részét a bal alsó sarokba nagyítottam, mivel az a terület elég üres volt.

Visszagondolva valószínűleg jobb lett volna az eredeti kép alá tablószerűen nagyítani a részleteket.

Nagy Zoltán A.

Eszméletlen jó ez a sok galaxis, maga a fotó szerintem gyönyörű! Nem kis munka volt, elismerésem a türelmedért!

Ha viszont "tipográfiailag", infografikaként nézem, akkor viszont zavaró -- lehet csak számomra --, hogy lassan esett le, hogy a keretezett darabok az alapkép kinagyított kivágásai. Főleg a bal alsó sarokba tett részlet kevert meg, ami igazából a jobb képszél közepéről került kinagyításra ha minden igaz.