Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC 891 - Az Ezüst szilánk-galaxis

NGC 891 - Az Ezüst szilánk-galaxis

NGC 891 - Az Ezüst szilánk-galaxis

NGC 891 - Az Ezüst szilánk-galaxis

Az NGC 891 galaxis tőlünk mintegy 30 millió fényév távolságra található tőlünk az Androméda csillagkép irányában. Ilyennek látnánk a Tejútrendszert is, ha módunkban állna kívülről vizsgálni egy olyan nézőpontból, mely egybe esik galaxisunk keringési síkjával. A két galaxis nagyon hasonló méretű és fényességű, és mindkettő spirálgalaxis, de amíg a Tejútrendszer küllővel rendelkezik, a képen látható Ezüst szilánk-galaxis küllő nélküli. Az NGC 891 galaxisban, a galaxis síkjára merőleges gáz- és por kiáramlások figyelhetők meg, melyeket feltehetően szupernóva-robbanások és a környező csillagok csillagszelei hajtanak. A jelenség neve galaktikus szuperszél, és más galaxisnál is megfigyelhető, például a Szobrász csillagképben található Ezüstdollár-galaxisnál.

Készítette

Tóth Gábor

Távcső/Objektív

Sky-Watcher Quattro 250/1000

Kamera

ZWO ASI1600MM Pro

Mechanika

Sky-Watcher NEQ6-Pro (átalakított)

Helyszín

Ágasvár, Nagy Hideg-hegy

Dátum

2020-01-24

Expozíciós adatok

L: 153x120s; R,G,B: 85x120s

Szűrők

Astronomik Deep Sky RGB filter set, Astronomik Luminance filter L-2

Hozzászólások

Kiss Péter

Köszi Gábor, így értem.
Nagyon jó a szűkre vágott változat is.

Nagy Zoltán A.

Ez így még jobb lett, nagyon gyönyörű, élénken ragyog az egész -- szvsz kellenek ezek a csillagok. :)

Tóth Gábor

Köszi Laci, Rafi, Peti. A csillagokat meghagytam csökkentetlenül, mert így természetesek maradnak, de a képet megvágtam Laci javaslata alapján, egyelőre barátkozom a szűk látómezővel.

Peti, az RL a Richardson-Lucy dekonvolúció lusta rövidítése, ezt a módszert használták a HST kezdeti homályos képeinek feljavítására is, mielőtt megjavították a hardware hibát. A DBE pedig a Dynamic Background Extraction eljárás, aminek a lényege, hogy a látómező több pontján mintavételezi az égi hátteret, illeszt a pontokra egy felületet, amit aztán vagy le lehet vonni a képből ha gradiens hiba van, vagy el lehet vele osztani a képet, ha az egyenetlenséget flat hiba okozza.

Kiss Péter

Gábor, ez nagyon jó lett! Szerintem a kevésbé csillagkicsinyített változat jobb. Különösen így, jó fényesre felhúzott monitoron élvezet végigböngészni az egész képet.

Én amondó vagyok, hogy vágás (/forgatás/élesítés/kontraszt/szín) szempontjából nem kell kompromisszumot kötni. Csinálhatsz két változatot is. Egy szűkre vágott ütős NGC 891-et, és egy tágabb változatot, ahol a háttér is hangsúlyt kap.

Volt szerencsém nagyobb távcsövekkel is látni az NGC 891-et (63cm-ig), és vizuálisan is megvan az az élmény, amikor abszolút uralja a látómezőt. Amit Laci szűkebb kompozícióként ír le alább.

Az RL és DBE mit jelentenek?

Schmall Rafael

Szerintem teljesen okés, igényes felvétel. Tetszik a galaxis halója is. Legtöbb esetben mindig azt látom, hogy azt leradírozzák, vagy épp egy DBE miatt beesik ami nem igazán jó.

A háttér tényleg érdekes. Rengeteg galaxis látszódik. :)

Francsics László

Gábor nézegettem és leírom, hogy mit kezdenék vele, én magam, magamnak, szóval tekintsd fantáziálásnak, de hátha hasznos Neked is.
Szerintem a második verzióban a galaxis príma. Nem igazán tudok jobban elképzelni. Csillagok nagyon szépek, de egy picit nagyok. Az elsőn a csillagok erősebben vannak kezelve, az már nem viseli el a max felbontást. Én a tiszta galaxist kombinálnám a olyan csillagkezeléssel, ami a kettő között félúton van. Megvágnám az egészet a difftüskékkel párhuzamosan, nagyon szűken, úgy, hogy a galaxis hosszának csak a háromszorosa a képátló, és a galaxis balról jobbra enyhén felfele dől. Ez a kép nagy felbontásban nézve is kitölt egy közepes monitort, és nagyon látványos. Én már megvágtam, megnéztem, olyan mint valami nagy CCD-s kép. :-)
Persze tetszés szerint vágható a kép, én mindig szűk párti vagyok kompakt objektumok esetében. A csillagok tök jók igazából így is úgy is. Tetszik a jobb felső asszimmetrikus spirálgalaxis, de kár, hogy nagyon kicsi.

Nagy Zoltán A.

Ez az egyik kedvenc galaxisom. Még AmaKam-al lőttünk rá annó, azóta gondolkozom rajta, hogy mit lehetne kihozni belőle... Hát most megmutattad és magasra tetted a lécet Totya!

Tóth Gábor

Köszi Laci! Valóban, kicsit túltoltam a RL-t, nekem sem tetszett, meg a túlkicsinyített csillagok sem. Töltöttem fel természetesebb verziót. Ami a vágást illeti, lehetne szűkebbre, de valahogy mindig sajnálom a kidobott fotonokat, és szerintem a galaxis környezete is tele van érdekességgel. Ez mindig nagy konfliktus bennem, és valószínűleg mindig sikerül is valami se ilyen-se olyan kompromisszumot találni a végén.

Francsics László

Ezüst szilánk-galaxis? Hát ez egy tök jó név, sosem hallottam még.

Nagyon szép lett, artifakt nélküliek a csillagok, természetesek, szerintem működik, amit szerettél volna.
Galaxis is nagyon részletes! Bár mintha látnék valami enyhe "valamit" a felszínén. Dekonvolúció? Majd klubbon kukkantsunk rá esetleg.

PS: Látom szereted a nagyon sok csillagos témákat, ahol a csillagmező dominál :-D
Laci