Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M81 - M82

A hónap képe döntős: 2020. március

Gyarapítom kicsit az M81-eket az oldalon. Még decemberben kezdtek gyűlni az expók, a feldolgozásnak is már nekiestem párszor :) Az apropót hogy újból elővegyem az adta hogy pénteken még lőttem rá 3 óra Ha-t Belecskán amíg fent volt a Hold. Még a Holmberg IX felett is előjött egy kis piros pamacs :)

Készítette

Tóth Bence

Távcső/Objektív

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Jákó, Belecska

Dátum

2020-02-28

Expozíciós adatok

184x120s L, 60x60x60x120s RGB, 59x300s Ha

Szűrők

Astronomik L,R,G,B,Ha

Értékelések

Az M81-M82 téma nagyszerűen látható vizuálisan és nagyszerűen is fotózható. A nehézség a háttér kiexponálásában van, mely itt szépen meg lett oldva. Szép, kontrasztos, látványos felvétel.

Schmall Rafael

Kiemelkedően gazdag ennek az M81-82 párosnak a feldolgozása. H-alfa régiók, galaktikus-szuperszél, kavargó Fluxus-ködök teszik egyedivé az amúgy jól ismert témát. A nagy kontraszt, a színek gazdag dinamikája gyönyörű mélységet kölcsönöz a képnek.

Francsics László

Hozzászólások

Tóth Bence

Nagyon köszi Iván és Rafi! Pont azért jó ez a téma, mert nagyon sokféle feldolgozási technikát kell használni ahhoz hogy a végeredmény elfogadható legyen, szóval sokat lehet tanulni belőle, én legalábbis sokat tanultam eddig is :) Idővel remélhetőleg majd a most még problémásabb részek is javulnak ;)

Kiss Péter

Bence, köszönöm. A vizuális láthatósága miatt kérdeztem az M 82 lebenyeit. Nagy távcsővel már látták.

Schmall Rafael

Hihetetlen ez az ASI. Egyszerűen ég és föld a DSLR-hez képest. Nagyon tetszik. Remélem egyszer valaha én is eljutok ide. :D

Éder Iván

Nem semmi, 6 óra lumival így előjönnek a halvány guzmik. A Ha csatorna jól kiemeli az emissziós ködöket, van belőle bőven. Oké, lehet még finomítani, mélyíteni, csillagok kezelése, háttér kezelése, galaxis belső régiójának kezelése. De ilyen kevés tapasztalattal én csak emelni tudom a virtuális kalapom. Szuper lett, gratulálok!

Tóth Bence

Köszönöm Petik :) A két lebeny G-n és B-n is alig kivehető. Abszolút fényességben is halványabbnak tűnik a Holmbergnél, és még el is nyomja az M82 halója.

Kiss Péter

Nagyon szép fotó lett, gratulálok! Talán tényleg bágyadtak picit a csillagok. És talán az én ízlésemnek picit túl erősek a H-alfa részek. De ez biztosan nagyon szubjektív.
Lenne egy fura kérdésem: a G és B csatornákon mennyire fényes az M 82 két H-alfa lebenye (a "szuperszél")? Pl. a Holmberg IX-hez képest.

Kiss Péter

Csatlakozom az előttem szólókhoz, nagyon szép kép! A felturbózott Ha részek sokat adnak a képhez! Külön öröm, hogy Belecskán összefutottunk.

Tóth Bence

Köszönöm Gábor és Zoltán! Örülök hogy tetszik a kép, a csillagok feldolgozásában még sokat kell előre lépnem. Itt, és más képeimen is bele tudok szaladni ebbe, de rajta vagyok az ügyön! :)

Jelinek Gábor

Szia Bence! Olyan gyorsan fejlődsz, hogy követni sem egyszerű és ennek -remélem mások nevében is mondhatom- nagyon örülünk! Gratulálok a fotóhoz, lélegzet elállító! Az M81-nél a mag körül is szépen jönnek a részletek. ;) Jó szándékú, építő kritikaként véleményem szerint a csillagok enyhén bágyadtak, azokon lehetne piszkálni kicsit. Derültet!

Nagy Zoltán A.

Ez, ez hihetetlen! Volt alkalmam sokszor látni már ezt a galaxispárost a legkülönfélébb műszerekben a binoklitól a 45,5T-ig terjedő skálán, láttam benne szupernóvát (SN 1993J) sok mindenki fotóját, rajzát, de... De gondolta a fene, hogy ekkora ott a rumli! :) Köszi Bence, hogy elhoztad ezt a részletességet!