Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC405 Ha

Ez a kép több mint egy évig készült, mert direkt csak olyan éjszakákat áldoztam rá, melyeken nem volt értelme mást fotózni. Három éjszaka Újpestről, volt, hogy 72%-os Holdnál, egy éjszaka Belecskáról. Szándékosan vártam meg, hogy összejöjjön 200+ nyers, mert a DSLR nem igazán keskenysávra van optimalizálva. A feldolgozásnál ezen úgy segítettem, hogy a demozaikolásnál "superpixel" módot választottam (Pixinsight), mert ilyenkor az egyes színek önmagukban adják az adott színcsatornát. A módszer hátránya, hogy fele akkora képet kapok, viszont a piros csatorna, mely a Ha infó túlnyomó többségét tartalmazza sokkal zajtalanabb lesz. A csillagkicsinyítés jól ment, négy lépcsőben sikerült jelentősen elnyomni a csillagmező fényét.

Készítette

Kiss Péter

Távcső/Objektív

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Újpest, Belecska

Dátum

2018-11-28

Expozíciós adatok

208x5 perc iso1600

Szűrők

Astronomik H-alpha

Hozzászólások

Francsics László

Van CCD kamera is a listán? :-) Namíbiai repjegy? :-D

Kiss Péter

Laci: annyi mindent kéne venni, hogy azt se tudom hol kezdjem. Ez a szűrő fent van a listán, de csak a list vége felé. :)
Bence: attól függ hogy nézzük, a kép területe a negyedére csökken, de a szélesség/magasság csak a felére. :)

Tóth Bence

Szia Peti! Tetszik nagyon a kép! Ezt a szuperpixel módot amit írtál viszont nem teljesen értem. Ha egyszerűen kivesszük a színszűrők pixeleit csatornákra (gondolom a 2 zöldet meg átlagolja) akkor nem negyedakkora képet kellene kapnunk?

Francsics László

Peti! Csudijó kontrasztja van. Jól felhúztad, ahogy egy fekete-fehér képet kell.
Arra nem gondoltál, hogy veszel egy L-enhance szűrőt? Legyártja a h-alfát, épp mint egy keskenysávú, csak melléteszi az OIII-at is. Így hatalmasat lehet spórolni az expóidővel, mert kvázi olyan mintha egyszerre csinálnád két keskenysávú szűrővel.

Laci