Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Rozetta köd NGC2244

A hónap képe döntős: 2020. február

Valamiért az eddigi képeim közül a Rozetta köd fotóm az egyik kedvencem. Pedig valójában nem is egy igazán jól sikerült kép. Legalábbis én számos hibáját látom, mégis szeretem. Lehet, hogy ez azért van, mert maga az objektum gyönyörű. Benne van minden, amiért asztrofotózunk szerintem. :) Most meg még aktuális is.

Készítette

Feltóti Péter

Optika

200/800 SkyWatcher Newton carbon asztrográf

Kamera

CANON EOS 600D (átalakított)

Mechanika

Skywatcher NEQ6 pro GoTo

Helyszín

Mezőfalva. Kékes tető, Tardos

Dátum

2017-02-15

Expozíciós adatok

43*10 perc UHC + 33*5perc RGB

Szűrők

Astronomik UHC clip filter

Hozzászólások

Schmall Rafael

Egyik kedvenc képem tőled! :D

Jelinek Gábor

Rövid leszek és engedd meg, hogy idézzelek. Bence képe alá ezt írtad: "nagyon kevés igazán jól sikerült fotó van erről a területről. Ez az egyik" nos.. Ez meg a másik! ;) Alapvetően nem vagyok egy nagy vörös terület párti, de azért itt kavarognak az árnyalatok rendesen. Nem beszélve az izgalmas sötét területekről, és a középső "ostorról" (én csak így hívom), aztán meg esztituksra kihozni a széleket stb stb.. Egy szó mint száz, nagyon szépen megoldottad! ;)

Tóth Bence

Köszi! :) A segédtükör tartóval kapcsolatban pedig megkeresem Ivánt

Feltóti Péter

Szerintem egyáltalán nem vagy tőle messze, sőt... ne becsüld le a Rozettádat, mert megsértődik... méghozzá jogosan :)
A segédtükör tartó nagyon sokat számít. A gyárit mindenképp érdemes cserélni, sőt kötelező. Nekem Iván intézte azt, ami van, és nagyon meg vagyok elégedve. Nemcsak a tartó lábakat, de a tartót és a magot is cseréltük, masszív, vastag, pontos, megbízható. Persze időnként ezt is utána kell igazítani, de max évente egyszer vagy kétszer. Nagyon ajánlom.

Tóth Bence

Nekem valami ilyesmi volt a fejemben mikor a rozettára gondoltam :)
Látszik azért hogy ettől még messze vagyok... mindenesetre feltöltöttem én is egy finomított változatot ami szerintem előnyére vált. Azt néztem hogy a képeiden jóval halvényabb csillagoknál is szép difftüske van, ez másik segédtükör tartónak köszönhető vagy valami más oka van? Én mindenképpen cserélni szeretném az enyémben lévő gyárit mert nagyon gyengusz és csak szívok vele... van valami javaslatod?

Feltóti Péter

Igen ez az Laci, lőttem hozzá, de az nem lett jobb, mint ez, mert ennek a lumija UHC-ból van. Az ASI-val akkor lenne jobb, ha Ha OIII bicolort lőnék. A sima lumit még veri a 600D UHC-val. Ez egy fontos tanulság. Ja és a csillagok is nagyobbak azon, mint ezen.

Francsics László

Ehhez akartál lőni lumit Belecskáról? Mi lett abból, lőttél végül? Nagyon menő lenne! Gondolom annak nagyobb a felbontása, színeket pedig tudod használni innen.

Amúgy egy tök jó kép ez, kifinomult nagyon.

Csabai István

Gratulálok Péter! A tömény erőteljes színek térhatást okoznak!