Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M81 - Bode galaxis

M81 - Bode galaxis

M81 - Bode galaxis

Ezt a témát valóban csak tesztnek szántam. Áprilisban megjött a ASI533MM kamera és csak ki akartam volna próbálni. M81-es nem a kedvencem, de amikor megjött a kamera, pont a M81 körül nem voltak felhők és hát neki álltam a fotózásnak. Másnap már teljesen tiszta volt az ég, és akkor folytadtam az M81 fotózását. Amire a legjobban kíváncsi voltam, az a kamera volt. Egy hónap alatt nagy nehezen összeszedtem kb 11 óra expót. De a 11 órából kb a 60-70% fátyolfelhös volt és ráadásul már a Hold is alaposan világított.
---
Feldolgozást a Pixinsightban végeztem, de meg nagyon kezdő vagyok benne, szoval nehezen, de végül így sikerült kihoznom belőle valamit. A feldolgozasnal probaltam odafigyelni, hogy az IFN fluxus porbol is lehessen valamit latni.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Lacerta 200/800 Fotonewton

Kamera

ASI 533MM Pro

Mechanika

ZWO AM5

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2023-05-01

Expozíciós adatok

L - 6h 18min, R - 1h 42min, G - 1h 48min, B - 1h 57min

Szűrők

Astronomik Deep Sky RGB

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

UPDATE: többször is nekiálltam a feldolgozásnak és egy új verzióra cseréltem az eredeti képet. Egy picit visszafogtam a közepét es az IFN-t is. A Holmberg IX objektumra is nagyon odafigyeltem és próbáltam kiemelni a részleteit.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Eppen is, hogy nekem ez a epito kritika nagyon is fontos volt, amit irtal. Nem ertettem fere, sött, segitett meg jobban ralatni ezekre a nüansznyi kis reszletekre, amik szamomra szinten fontosak, mert en is ezeken neha sokat szokok rágódni, idegeskedni, hogy es mondogatom magamban, hogy "ez pedig még jobb is lehetne" A lényeg, hogy kell meg egy kicsit gyakorolnom a Pixibe,, es talan elö is fogom majd venni a tavalyi nyerseket es ujbol majd feldolgozom.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Azért ne érts félre, messze nem lett rossz ez a feldolgozás, ezek a dolgok látásmód és rutin kérdése, jön majd az szépen, hamar, jó úton jársz.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

@ Papp Bence, köszi! A BXT nem rossz dolog, megkonnyiti a munkat, viszont ovatosan kell hasznalni,, es ha jok a nyersek es jo elesek a kepek is, akkor tenlyeg csak minimumot kell bele nyulni... Talan, amikor a Lumit dolgoztam fel a pixiben, lehet akkor mosodhattak el a reszletek a Holmbergben... Megprobalok meg egy kicsit alakitani rajta, es gyakorolni a pixiben. :-)

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszi Peti, hogy ránéztél és ilyen pontosan és hosszasan elemezted a képemet. Pont ezek azok a dolgok, amiket leirtal peldaul a Holmbergben a hianyzo reszletek, es mashol is a keprol hianyzo reszletek azok, amiket sajnos valahol a pixiben a feldolgozas kozben elvesztettem. Itt latni meg a keves tapasztalatomat es ezert is nagyon jo lenne megnezni azt a videot, amit tavaly Toth Bence bemutatott nekunk az akademian az RGB feldolgozassal a Pixinsightban. Megmondom oszinten, talaltam par tutorialt a neten, de egyik igy mondja, masik amugy... Ezekbol probaltam valamit osszeszedni, plusz kiserletezni es persze nem tul tolni az egeszet.. es ez volt a MAX amit ki tudtam belole sajtolni. Tudom, nem tokeletes, de az elozo RGB kepeimhez azert valamivel jobb... A pixiben meg viszont sokat kell tanulnom es foleg gyakorolnom. Ami a IFN fluxus-t illeti,, megneztem egyik kepernyon, alig lehetett latni, megneztem a sajatomon, eleg jo volt.. Megneztem egy harmadikon es megint mas volt ugyan azon a kepen. Apple Macbook Pro 14" hasznalok, ezeken mar gyarilag kalibraltak a kepernyok, legalabb is en igy tudom... Persze sok fugg a szemunktol is es foleg a vizualis-muveszi erzekunktol is.
Lehet ujbol nekifutok a kepnek a pixiben es vegigfutom az utat, de kell egy kis mely levegot vennem hozza :-)
Meg egyszer, koszi az epito kritikat! :)

 Papp Bence Papp Bence

Szuper kép lett Tamás! Nekem a kompozíció is tetszik. Csak így tovább!
(Anno én is kísérleteztem a BXT pluginnal. Látszik, hogy módjával használtad, viszont a szemfüles kollégák így is ki tudják szúrni a BXT artifactokat. Szerintem a csillagok furcsa lefutását és az itt-ott megjelenö kiugró élességü részleteket az okozza.)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Gratulálok a kamerához és a fotóhoz is Tamás. Nem egy könnyű téma, ennek ellenére biztató lett az eredmény. Néhány gondolatot megosztanék itt, mert nem mindegyikőtökkel értek teljesen egyet, és szerintem emiatt érdemes is diskurálni ezekről a szempontokról. Alapvetően figyelembe kell venni, hogy ehhez a témához, és ehhez a mélységhez igen kevés expo mennyiséget sikerült gyűjteni, ezért ez az eredmény mindenképp figyelemre és elismerésre méltó. Nagyon szépen oldottad meg ezt a kihívást. Sőt, talán a háttér a fluxusokkal kicsit túl is lett mosva, zajszűrve, szerintem (bár ez egyéni ízlés kérdése) természetesebben hatna és kicsit több részlet is látszana, ha kevesebb szűrést használnál. Bár az is lehet, hogy nem szép a zajossága a képnek, akkor viszont inkább így, mint úgy. A kép dinamikája kiváló, ragyog a galaxis, csillognak a csillagok (ez a dolguk), ez remek lett, ehhez nagyon jó szemed van Tamás. A részletekre viszont érdemes lenne kicsit jobban odafigyelni. Azon túl, amit Bence már említett, hogy a Holmbergben fekete artifaktok keletkeztek, valószínűleg ugyan attól az M81 karjaiban is összeálltak a részletek túlfényesedett, kis méretű, éles peremű foltokká. Ezek első ránézésre szépen világítanak, adják a részletesség érzését, de ezek valójában élesítési artifaktok. Nem vészes a dolog, de érdemes ezekre figyelni, elkerülni. Ami a színeket illeti, a háttér, a kékek, a vörösök szépek, rendben vannak, de a sárga nálam sántít. A galaxis közepe inkább szürkés sárga kéne hogy legyen, nem pedig narancsos, ez valami kikevert árnyalat, nem hiszem, hogy így jönne le a színrétegekből és ez sajnos a csillagokon is látszik. Valahogy nekem ez az árnyalat nem tud kijönni a Planck-görbéből, márpedig ha nem emisszióról beszélünk, hanem csillagok fényéről, akkor ahhoz muszáj ragaszkodni a hitelesség és a természetes megjelenés miatt is. És ha már a csillagoknál tartunk, az nekem is elsőre feltűnt, amit Bence említ. A csillagok lefutásában van valami természetellenes, erről árulkodik a difftüskék eltűnése és a nagyon rövid lefutású haló is. Értem, hogy külföldön is így szokták csinálni, de ez csak azt jelenti, hogy ugyan azt a hibát követted el te is, amit ők is. Szerintem a csillagok kinézete, lefutása, fényessége alapvetően határozza meg a fotó esztétikáját és amúgy kimondottan nagy kihívás megoldani szépre. Nekem sem mindig sikerül. Sőt, általában elégedetlen vagyok a csillagaim kinézetével. Szerintem ezt a kritikát érdemes figyelembe venni.

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszi Lénárd és Gábor! :)

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Brutál jól eltaláltad a színeket és a fényességet! Nagyon tetszik a kép! Gratulálok Tomi!

 Panyik Lénárd Panyik Lénárd

Szerintem is nagyon pazar lett ! Gratulálok !

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszi Bence, hogy ránéztél a képre. Örülök, hogy tetszik. Sokad dolgoztam vele, és hát igen, ez a nüansznyi kis apróság, amit említettél a csillagokkal, látható, de én már rengeteg küldöldön készült képen láttam és valahogy má úgymond nem zavaró hatással van rám. A pixiben a BXT (BlurXTerminatort-t) is használtam, de nagyon óvatosan nyultam bele, ugyan is már elevel a Lacertának nagyon egyenletesek és szépek a tüskéi... De ha még egy picit finomhangolom, lehet meg jobbra tudnám csiszolni.
Még egyszer, köszi! :-)

 Tóth Bence Tóth Bence

Szép kép lett Tomi, grat! :) Szerintem a feldolgozási lépésekkel is jól haladsz, tényleg szépek a színek, jók a részletek a gx-ben, szépen feljött a fluxus is, pláne ennyi expóból! Egykét apró észrevételem azért lenne esetleg ha megengeded. Az egyik hogy a Holmberg IX-el történt valami baleset, nem tudom a BXT szórta-e tele fekete pöttyökkel, vagy valami más feldolgozási lépés, de érdemes lenne utánanézni. A csillagok difftüskéinél nekem fura hogy a csillagokhoz érve elsötétülnek, szinte leválnak a csillagokról, holott a valóságban ott lennének a legfényesebbek. Máshol is láttam már ilyet, nem tudom szándékos-e, de ha nem én utánajárnék mert elég természetellenes. Ha meg igen akkor vedd úgy hogy nem szóltam :)

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszi, Roli! Nagyon sokat dolgoztam vele a Pixiben. Többször is neki indultam, de mindig más lett a vége.... Viszont már kezd bennem kialakulni egy proces work-flow az RGB feldolgozásra, amit majd szintén kipróbálok a márciusban készült M51-re, és a szupernovás M101-es képre, amit még nem dolgoztam fel...
Ha be fog válni ez a process-workflof, lehet készítek majd egy grafikonos diagramot a workflow-rol magamnak és ha jó lesz, esetleg más is kipróbálhatja és esetleg majd a csoportba is kirakhatom.

 Büki Roland Büki Roland

Ez is egy gyönyörű kép lett Tamás. Nagyon szépek a csillagok,brutál részletes a galaxis,ami a háttértől kiemelkedik/elkülönül és "lebeg" a nagy térben. Ez az a feldolgozási mód ami nagyon tetszik és ezen látom azt,hogy térben van nem pedig rajta a feketén.Gratu hozzá!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Koszi, Álmos. A monokameras RGB feldolgozas egy picit nehezebnek tunik, mint a SHO feldolgozas a pixiben, de majd a gyakorlattal ezt is megszokom. Amit tegnap megtanultam benne, az a maskolas, ami nagyon sokat segitett.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Az említett nehézségek ellenére bagyon jól sikerült! Egyáltakán nem látszik a feldolgozáson, hogy kezdő lennél a PixInsightban! Csak így tovább!