Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Felnyíló lightbridge az AR3297-ben

Felnyíló lightbridge az AR3297-ben -ff verzió

Felnyíló lightbridge az AR3297-ben teljes LM

Felnyíló lightbridge az AR3297-ben - az eddigi legélesebb napfotóm

A hónap képe: 2023. május

A múltkori alkalommal találtam egy még jobb sorozatot, amit feldolgozva a Napfotós életem legrészletesebb felvételét kaptam, éppen a múltkori felbomló fény-ívről, melyről kiderült, hogy előtte még egy összefüggő, umbrát kettéválasztó gátat alkotott.
Nincs AI, nincs Denoise, nincs zajszűrés, csak 3 lépés életlen maszk PS-ben.

Készítette

Dr. Francsics László

Optika

SOLAR300 + APM 6,25

Kamera

ASI 174 MM

Mechanika

Skywatcher EQ6 Synscan átalakított

Helyszín

Magyarország

Dátum

2023-05-09

Expozíciós adatok

0,5 ms 90gain 4000 30%-a

Szűrők

Edmund Optics 394/10 nm + ZWO B (ERF)

Hozzászólások

Dr. Ruszkai Ákos Dr. Ruszkai Ákos

/off
APOD-ról annyit, hogy az a fotóm ami a 2022-es CSK-n kint a falon több, mint egy éve csücsül náluk. Meg előtte a színes is. Az már két éve.
/on

Máshol írtam, de álljon itt is: Kérem engedje meg, hogy azt a leborult szivarvégit!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Tejutast is le se kagilták, aztán milyet raktak be helyette. Szerintem az APOD már nem mérvadó. Régen talán még az volt, de most már csak viccből küldöm be a képeket, mert van aki astreisken kockul . :D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Rafi, szerintem az oké. Pl a Földgömb magazinban is ezt szoktuk csinálni. Az apod amúgy nagyon bosszantó. A korábbit, a bipolárisat beküldtem, azt le se szarták, ezt nem, erre kitesznek random egy jóval gyengébbet...

 Schmall Rafael Schmall Rafael

És ha külön képen meg bejelölni, szétinfózni? :)
Egyébként gratula! Igen látványos felvétel lett és szerintem a színvilág is okés. :D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Köszönöm a visszajelzéseket!
Hát igen, egy kettőscsillag esetében nagyon nehéz érzékeltetni a fotós teljesítményét csak önmagában a csillagokon.
és igen, nagyon nehéz elmondani, hogy melyik csillag a szupernóva egy távoli galaxisban. De ez a két képes megoldás szerintem működik.

 Váradi Nagy Pál Váradi Nagy Pál

A lépték kérdéséhez, ha már idéztek,

amikor a szoros kettőscsillagok égboltfelmérését végeztem, az erkély-obszi utolsó heteiben ("balcony-survey"), akkor feltettem a léptéket a képek sarkára. Nap-fotóra sosem tettem -- igaz, erősen teljeskorongos vagyok az utóbbi időben, ahol a lépték önmagát adja.

A színe az én monitoraimon működik -- a saját hidrogénes napkorongjaim szoktak elromlani, monitortól függően, majd utánajárok.

Szerintem árnyalt a feliratok, jelzések kérdése -- kérdés, mi az "asztrofotó", csak a kidolgozott, absztrakt festményként tálalt preparátumok, vagy a mindenféle maszatos mérések is. Lásd szupernovák például, nekem egész sorozatom van maszatos, zajos, vacak képekből, amiken azért mégis látszik valami érdekes, például az Iris kisbolygó vonulása vagy ez https://csillagtura.ro/sn-2020jfo-in-m61/ .

 Kiss Péter Kiss Péter

A színeket én is erősnek, de jónak látom. Éppenhogy nem túlszaturált. De én nem vagyok híve a nagyon színes képeknek, szóval elég szubjektív vélemény.
A léptékkel, feliratokkal, nyilakkal kapcsolatban teljesen egyetértek. Ugyanezt követem én is a rajzoknál. Csak az van rajta, ami a távcsőben látszott, de abból minden. Legalábbis erre törekszem. Ha valamilyen magyarázat hozzáad a témához, akkor lehet belőle másik változatot csinálni. De az már nem fotó/rajz, hanem egy magyarázó ábra.
Szuper lett a fotó amúgy, gratulálok! Nagyon érdekes a fénylő ív.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Osztom Bence véleményét a léptékvonallal kapcsolatosan. A színeket illetően végigpróbáltam egy jó néhány kalibrált és nem kalibrált, PC-s és Mac-es monitoron, tableteken. Valóban igaz amit írtál, hogy minden monitoron egy kicsit más. Mérvadónak a kalibrált monitort tekintve, nekem így tetszik, ahogy most van. Azt tapasztaltam, hogy akár egy nagyon kicsi színhőmérséklet- vagy kontrasztváltozás is elég jelentősen befolyásolja az eredményt.

 Papp Bence Papp Bence

Szerintem egy asztrofotóra nem kell léptékvonal. Ha ebböl nyomat készül, szerintem egy léptékvonal csak rontana a képen. Az már egy másik kérdés, hogy készülhet belöle egy léptékvonalas változat is azoknak akiket érdekel, hogy mekkora a képen látott napfolt.
Színek: az én kalibrált ips monitoromon is erös, de jó.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Közben Váradi Nagy Pállal a léptékjelölés problémáján vitatkozunk, átmásolom ide is, mert számotokra is érdekes lehet.
VNP: ilyenkor nem volna-e teljesen fotóetikus feltenni egy fekete csíkot a kép szélére, mérceként, mint "lépték", hogy íme, kábé ennyi a 10000 km?
FrL: Hát én ebben keményvonalas vagyok. Nálam többnyire semmi sincs a képen, csak a kép. Se aláírás, se keret, se felirat és semmilyen vízjel, jelölés, nyíl stb. Fotó az fotó. De persze amúgy lehetne rá tenni léptékvonalat, tudományos képeken szoktak is.
Kíváncsi vagyok, erről mit gondoltok Ti is

 Kollár István Kollár István

Szia. Ezzel a problémával én is folyton küzdök. Ugyan azt látom mint te színkalibrált nagy monitoron erős de jó telefonon tökéletes. Én hagynám. Arany középutas

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Sziasztok, köszönöm!
Egy kérdésem lenne hozzátok a színes verzióval kapcsolatban: Hogyan látjátok, hogyan ítélitek meg? Sok a szín, vagy nem sok? Túl kontrasztos, nem túl kontrasztos?
Nekem az egyik monitoromon nagyon gyenge (de az gyenge is), mobilon, és egy jó laptopmonitoron nagyon jó mutat, egy kalibrált IPS paneles AdobeRGB színteres monitoron erős, de jó, és egy másik kevésbé profi monitoron viszont túl sok a szín. Szóval nagyon nehéz megítélni, ezért vagyok kíváncsi a véleményetekre.

 Papp Bence Papp Bence

Nekem egy szem jut róla eszembe. Nagyon látványos és részletgazdag. Le a kalappal.

 Kollár István Kollár István

Ez baromi látványos és részletes. Gratulálok!

 Balási  Álmos Balási Álmos

Nagyon látványos, igazi profi munka! (Nekem a FF jobban tetszik, de lehet csak azért, mert ebben nőttem fel)