Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M42-M43

M42-M43

A hónap képe döntős: 2023. március

Az égbolt talán legszebb és legszínesebb objektumát az Orion ködöt minden évben le szoktam fotózni. Igyekszem minden alkalommal egy kicsit másként bemutatni. Ez alakalommal kihasználtam az évad talán utolsó lehetőségét és a megszokottnál jóval nagyobb fókusztávolságon próbáltam megörökíteni, úgy hogy a közepén található Trapézium is megfelelően látszódjék.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Celeron EdgeHD 9,25 + Hyperstar V4, Celeron EdgeHD 9,25 - 0,7x fókuszreduktorral

Kamera

ASI2600 MC Pro

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2023-03-18

Expozíciós adatok

100 x 120s + 73 x 10s (3h 32 perc)

Szűrők

IDAS UV/IR cut 2"

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszi!

 Tóth Bence Tóth Bence

Szerintem jobb lett ez a változat Álmos! :)

 Balási  Álmos Balási Álmos

10 év távlatából is egy gyönyörű fotó, nem véletlen volt nyertes. :-) Milyen távcsővel készült? Arról nem találtam infót.
Egy kicsit még próbáltam élesíteni és a színeken is finom hangolni. Szóval ennél jobbat már nem igazán tudok kihozni ebből az anyagból, legalább is a jelenlegi tudásommal. Nagyobb előrelépéshez viszont jó lenne valami magasabb észlelőhelyet keresnem, mint Börzsöny, talán valahol az Alpokban vagy a Kárpátokban.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Most elővettem, és megnéztem én is. 2013-as fotó, de pont megtükrözve van komponálva. Azért érdemes ránézned, roboticsope winner, kb 5 évnyi kísérletezés van színek, kontrasztok területén. Neten már csak ielvétve lelhető fel:
https://www.flickr.com/photos/96492850@N07/8846235165/in/photostream/

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm! Nem emlékszem, hogy láttam volna a te fotódat, de örülök, ha ahhoz hasonlít. A Trapéziumon még egy kicsit élesítettem, remélem jobb lett.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Nagyon szép! Hirtelen azt hittem, hogy az én fotóm :-)
Én ezt a kivágást szeretem, bejön! Viszont a Trapézium környéke még elbírna élesítést (arról mintha lemaradt volna)

Laci

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia Bence! Köszi, hogy ránéztél és köszönöm az észrevételezést, még megpróbálom egy kicsit több kékkel. A kérdésedre a válasz, igen a hyperstart is használtam. A 100x120s -os sorozat a hyperstarral készült. Ezt használtam elsősorban a színekhez (kb 80%), hiszen a 73x10s erre nem elég - ez csak kb. 20 %-ot ad hozzá a színekhez. A Lumi viszont fordított arányú így sokkal jobban előjön a Trapézium, viszont a hyperstaros segít a többi rész mélységén. Ami a feldolgozást illeti, a két felépítés fókusztávolsága kb. 1/3 arányú, így a hyperstarral fotózott 3x drizzle integrációval lett feldolgozva, majd egymáshoz igazítva.

 Tóth Bence Tóth Bence

Szép lett ez a közeli Orion Álmos! Egy picit mintha a kékes árnyalatok hiányoznának, szerintem érdemes csekkelni, mert a térbeliségen is hozna még a plusz színkontraszt matt. A hyperstart is használtad itt valamire vagy csak véletlenül maradt a leírásban?