Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Fluxusok az M81/82 környékén

Stackelt lumi

Fluxusok az M81/82 környékén

A hónap képe döntős: 2023. március

Ez a téma valahogy úgy érzem sose lesz könnyebb :) A newtonokról felszabadult a 294MM, kíváncsi voltam van-e létjogosultsága egy ilyen kis szenornak egy full frame-es samyangon, érdemes-e levinni Namíbiába. Az biztos hogy így ebben a formában egy nagyon gyors és jól használható rendszernek tűnik. Az optikai beállítgatások (backfocus, tilt) után ez az első színes tesztfotó a rendszerrel. Ezúton is köszönet Francsics Lacinak a kölcsön objektívért, kíváncsi leszek ha majd megérkezik az enyém az optikailag meg tudja-e majd közelíteni ennek a felbontását :D Kicsit bele kell tanulnom az objektíves képfeldolgozásba is, más dolgokra kell odafigyelni, hangsúlyt fektetni mint a hosszabb fókuszú távcsöves képeknél.

Készítette

Tóth Bence

Optika

Samyang 135mm f2 ED UMC

Kamera

ASI294MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Törökkoppány

Dátum

2023-03-16

Expozíciós adatok

4x2 óra LRGB, f2

Szűrők

L,R,G,B

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

:D:D
Majd kimaszkolom ügyesen :)

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Figyelj rá, nehogy beégjen a fluxus a jobb alsóban...






elmészáma....

 Balási  Álmos Balási Álmos

Mivel én általában OSC-vel használom a Samyangot ezért nem figyeltem a szűrőváltóra. Így már kerek a kép! :-)

 Tóth Bence Tóth Bence

@Laci az lenne a legjobb köszi!
@Álmos azért kell kivágni mert 36mm-es szűrőváltót használok amibe be kéne tenni a szűrőt. Ha becsavarom a bajonettadapterbe akkor vagy állandóan benne lenne ami feleslegesen csökkenti a fényerőt ha más szűrővel fotózok (mivel nyilván nem 100% az áteresztése), vagy minden alkalommal le kéne szedni a kamerát az objektívről amikor váltok a lumi és bármelyik másik szűrő között ami baromi macerás és felesleges rizikó is.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia Bence! Olvasom a szűrőkkel kapcsolatos véleményeket. Nem igazán értem, hogy miért kellene kivágni. Én az ASI kamerákhoz egy olyan bajonettadaptert használok , amelyikben van 2"-es szűrőmenet. Ezzel a szenzortávolság is tökéletes. A kivágásra csak akkor lenne szükség, ha Canon vázzal szeretnéd használni.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Tuza Ákos kivágja neked a szűrőt. Én is úgy terveztem annak idején, hogy 2"-osból vágatom bele a bajonettbe a megfelelő méretű dual narrowban szűrőt.

 Tóth Bence Tóth Bence

@Laci ez a szűrős dolog jó ötlet köszi! Szétnézek az opciók között, sajnos az említett baader szűrőkből csak 2" és 1.25" van (gondolom inkább vizura találták ki ezeket a szűrőket), az 1.25-öshöz mondjuk tudok csinálni adaptert, de valszeg durván vignettálni fog f2-n. Astronomiknak is van kisebb áteresztésű L szűrője ami a pirosból és a kékből is többet vág mint a mostani L2, és abból van 36mm-es is, az is lehet egy opció. Az L2-nél biztos jobban passzolna ide, de valszeg kevésbé hatékony mint a fringe killer. A Ha fókuszsíkja is valahol ott lesz mint a piros, de azt nem figyeltem azon belül hol. Lemérem!

@Rafi köszi. Igen én csináltam hozzá fókuszmotort és azzal fókuszálok, de itt a kis mono pixelek miatt nagyon kritikus hogy melyik csillagra és hogyan fókuszálsz szóval felügyelni kell a folyamatot. Valószínűleg színes kameránál nem lenne túl sok hozzáadott értéke, mert eleve nem kell fókuszálgatni menet közben, meg a felbontás is kissebb szóval kevésbe kritikus. Annyit nyersz hogy nem kell kimenni ég alá, ha ez szempont :D

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Látom volt Gradiens. Ez viszont normális. Ekkora látómezővel, ilyen mélyről felgörbézett kép esetében mindenhol lesz. Talán Namíbiában kicsit kevésbé, de ott eleve nem fogsz ilyen mélyre menni. TK-ról én is lőttem ezt a régiót, az is gradienses volt, pedig jó volt az ég. (Mondjuk közelebb álltunk meg a faluhoz, ezért lehet, hogy ott a falu fénye picit jobban befigyelt.)
Szerinte ez az RGB lövés jó lehet de még nekem volt egy kipróbálatlan ötletem. Nekem az volt a tervem, hogy szerzek egy olyan szűrőt (Baader contrastbooster, vagy Baader Fringekiller), ami lumi helyett van, és vágja a színi hibát, de még átengedi a H-alfát. Azt nem tudom, hogy nézted-e hogy a H-alfát hova fókuszálja?

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Nekem van ilyen képem a 6D-vel. Egész jól jönnek a fluxusok szintén, viszont nem a képért készült, hanem a tesztelés, hogy messziről és parlagon az egész kisrendszer. Jó kis kombó lenne, de kellene hozzá mégegy fókuszmotor és akkor lehetne a 135-öst is automatában fókuszáltatni. :D

Szép kép! Azért látszik, hogy hűtött cmos és nem finom mintás 6D :D

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Laci! Köszi, igen még dolgoztam rajta ahhoz képest amit mutattam, próbáltam még kibányászni a nyersből amit engedett. Magában a rendszerben még van tartalék, több szempontból is. Ennél a képnél inkább a zaj volt a szűk keresztmetszet nem annyira a csillagok vagy a felbontás. A lumit 15-én lőttem a TKs buli estéjén, és olyan gradienses volt hogy először azt hittem szarul flateltem le (felraktam érdekességképp). Valószínűleg valami por/fátyol lehetett a légkörben amit derített a falu fénye, hiába mentem fel. Második este már jobb volt a helyzet, az RGB-vel valamennyire a lumit is feljavítottam, de azért mégse volt így az igazi...
A csillagokon is még kísérletezek, megtalálni azt a fókuszt amivel a legjobban lehet feldolgozni a képet. Van egy kis játék ahol a kép közepe még a CFZ-n belül marad, a széleken meg a képsíkgörbület miatt változik a csillagok alakja. És a felbontás növelésére még ott van az az opció is hogy mondjuk egy Carina fényességű objektumnál egyszerűen nem lövök lumit csak RGBt. Meg hát ott ugye ez a 8 óra bőven elég egy sok paneles mozaikra is, ahogy beszéltük :) Legközelebb ha kijutok ég alá ezeket akarom kicsit feszegetni, meg kipróbálni keskenysávban mit tud a cucc.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Hát ezt odatetted banyeg!
Ez a verzió egy jobban kidolgozottabb, mint amit velem korábban megosztottál, nem?
Van ebben tartalék még, vagy ha többet exponálsz sem lesz még jobban nagtható a kép a csillagok miatt?
És egy nem kérdés is: a Carina-régió/tejút centrum/ magellán felhők messze nem ennyire nehezen kezelhető területek, mint a pólus mente, szóval azokon a zsáner régiókon hasítani fogsz vele, és a feldolgozás sem lesz nehéz szerintem, mert nem kell a csillagokkal annyit küzdeni. Szóval hajrá!

 Tóth Bence Tóth Bence

Köszi hogy ránéztél Berci! :) A gx fényességén sokat töprengtem én is, de ennél jobban végül azért nem akartam visszább venni hogy azért valamennyire tükrözze a valóságot az IFN és a galaxisok fényességének az aránya (persze így sem tükrözi teljesen, mert baromira kiégne a gx). Végül ez lett a kompromisszumos megoldás, ahol még azért látszik némi részlet/szín, de nem kelt nagyon HDR-es hatást.

 Kecskés Bertalan Kecskés Bertalan

Hát ezért ez nagyon jól nézz ki! Nagyon tetszik ebben a felbontásban és szerintem a válasz is meg van érdemes e lesz elvinni ezt a kamera - objektív párost Namíbiába. Amin talán egy árnyalatnyiit lehetne visszahúzni az a M81 M82 galaxis fényesége, de már így is kirakná az ember a nappalijában ezt a képet. Több lett ez a kép, mint egy teszt! Gratulálok!