Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Hattyú-hurok

A Hattyú-hurok egy felhevült és ionizált gázból és porból álló felhő a Cygnus csillagképben. Tulajdonképpen egy szupernóva-maradvány, amelynek sok része saját egyedi nevet és katalógusazonosítót is kapott. A szupernóva forrása a Napnál 20-szor nagyobb tömegű csillag volt, amely kb. 10 - 20 000 évvel ezelőtt robbant fel. A felvétel 2022. július 15-25 között készült, 2 paneles mozaik.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Esprit 100ED - 0,65x Starizona képsíkkorrektorral

Kamera

ASI071 MC Pro

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2022-07-25

Expozíciós adatok

2 x 102 x 300s (17 óra)

Szűrők

Optolong L-eXtreme 2"

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm István! A színekért a Pixi SPCC és az ArcsinStrech a felelős, nincsen semmi plussz színtelítettség, vagy más manipuláció. Így elvileg teljesen valósak a színek, annak ellenére hogy egy "duo narrowband" szűrővel készült. Az SPCC-nél meg lehet adni a szenzor és a szűrő típusát és annak megfelelően korrigálja s színeket.

 Kollár István Kollár István

Szép kontrasztos kép lett, az erőteljes színek nekem ilyen absztrakt festmény hatást keltenek. Elég menő. Gratulálok!

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia Tamás! Köszönöm, hogy ránéztél és természetesen a részletes elemzést is. Épp a napokban olvastam, hogy az Esprit 100ED-re jellemző, hogy némelyikük egy picit torzit. Talán az enyém is. Ezt gondolom még csak fokozza a képsikkorrektor is. Így az optika nem tökéletes, de szerintem is elfogadható. Sajnos csak ennyit tudtam kihozni a a rendszerből. :-)

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Szia Almos,
Gratulalok a kephez! Nagyon szepen osszehoztad. Belenagyitva a kepbe, a sarkainal egy kicsit latni a az optikai hibakat es egy kis kromatikus aberaciot is, de annyira nem veszes. Egy picit kontrasztos a kep, foleg az objektumok ha kozelrol nezzuk. Viszont jol jonnek a reszletek. A hatter gradiens a felso bal es jobb sarokban egy picit mintha vilagosabb lenne. Igy egeszben viszont ez egy elegge eros kep.