Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC 5146 - Selyemgubó köd

A törökkoppányi észlelőhetet követően hazatérve az IC 5146 jelű Selyemgubó ködöt választottam következő égi célpontomnak. Az objektumot két éjszakán keresztül fotóztam, méghozzá két különböző helyszínről. Első alkalommal a Tiszaszigeti Mélypont emlékhelyről, ahová rendszeresen járunk innen Szeged környékéről. Ezen az éjszakán 74 db light képet exponáltam. Két nappal később egy másik helyszínre, a Hódmezővásárhely közelében található Csomorkányi templomrom mellé települtünk ki. Ez utóbbi helyszínen ez volt az első kitelepülésünk. Megállapítást nyert, hogy asztrofotózás szempontjából kiváló hely, ezért ide még vissza fogunk térni. A tempolmromnál további 79 db képet készítettem a korábbi nyersek mellé. Összességében ez 7,6 óra expozíciós időt jelent.
Az utómunkálatokat a PixInsight és a PhotoShop programokkal végeztem. Válogatás nélkül az összes nyers képet felhasználtam, pedig voltak közöttük gyengébben sikerültek is.
A fotózáskor, valamint a képek feldolgozásakor a Törökkoppányban és az azt követően hallott hasznos tanácsok és javaslatok alkalmazására is törekedtem. A kompozíció szempontjából a látómező beállítása lehetett volna jobb is.
Az észlelés feltöltése közben vettem észre, hogy a Selyemgubó köd feletti részen, a csillagok sűrűjében több távoli galaxis is feltűnik a képen. :)

Készítette

Galambos Gábor

Optika

Sky-Watcher Quattro 200P 200/800

Kamera

Canon EOS 700D átalakított

Mechanika

Sky-Watcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

1. nap: Tiszasziget Mélypont emlékhely, 2. nap: Csomorkányi templomrom

Dátum

2022-08-03

Expozíciós adatok

153 db (180 s) light, ISO1600, f/4, 40 db dark, 15 db flat és 80 db bias

Hozzászólások

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Köszi Laci, teljesen igazad van. Arra lennék kíváncsi, hogy tulajdonképpen mitől lesz egy asztrofotó ultramély, illetve ezt hogyan lehet elérni? Elnézve az észlelőrétre feltöltött képeket, némelyiknél rendesen jön az a bizonyos 3D hatás. Másfajta fotózási technika, vagy felszerelés, több expozíció, esetleg speciális feldolgozási eljárás szükséges ennek eléréséhez?

 Galambos Gábor Galambos Gábor

A dekonvulíciót még soha nem alkalmaztam, de már éppen elkezdtem ismerkedni vele a fellelhető leírások és tutorialok segítségével. Jellemzően a PixInsight-ot használom, úgyhogy köszi a linket, mindenképpen áttekintem a processus megfelelő alklamazását.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Igazából ez egy tök jó kép. Persze, nem ultramély, de a lényeg szépen meg van oldva rajta, csillagok is rendben. Nekem egy picit sok a szaturáció rajta, de belül van a határon.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Nagy öröm, ha tudunk segíteni!!! :)
A legszakszerűbb és minden téren hiteles megoldás a dekonvulóció. PixInsightban szoktam alkalmazni, de a Sirilben (ami ingyenes) is szintén megtalálható. Egy jó példa a folyamatra: https://pixinsight.com/examples/M81M82/
Szoktam én is alkalmazni PS életlen maszkját, de ha megengedi a téma és nem okoz artifaktokat, akkor csekély mértékben alkalmazva ajánlom még a Topaz Sharpen AI-t is. Ezzel viszont nagyon óvatosan kell bánni, mert olyan részleteket is "megjeleníthet", ami nincs is ott a valóságban.

 Galambos Gábor Galambos Gábor

Köszönöm, igyekeztem a tanácsaitokat megfogadni. Többek között a diffrakciós tüskék is ezért kerültek a helyükre. :) Megkérdezhetem, hogy milyen élesítési eljárást használsz, illetve javasolsz? Valamint melyik programmal? Ezen a képen egy nagyon enyhe élesítést alkalmaztam csak a PS életlen maszk funkciójával. Ez persze lehet, hogy ezúttal kevésnek bizonyult. Mindenképpen kipróbálom a javaslatod és feltöltöm az eredményt.

 Majzik Lionel Majzik Lionel

Gratulálok Gábor, nagyon szép, kellemes és természetes összhatású a kép! Külön emeli az értékét, hogy figyeltél a diffrakciós tüskék állására is. Esetleg egy pici élesítést én még megpróbálnék a helyedben! :)