Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC7822 - Firstlight

Ez alatt a két év alatt, amióta az asztrofotózással foglalkozom, mindig is az volt az álmom, hogy olyan képeket készítsek amilyet a legjobbak. Mindig is arra törekedtem, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból és a technikából. Próbáltam megtalálni az utat, de sokszor nem sikerült. Voltak már nagyon jó minőségű tripleteim, amiktől sokat vártam… akkor azt gondoltam, az a helyes út… de, az év elején vettem egy mély levegőt, és egy nagyot gondoltam. Eladtam mindkét tripletet és vettem egy Lacerta 200/800 newton, amire kb 3 hónapot kellett várni, de megérte, hiszen ilyen képről, amit itt láttok, még álmomban se gondoltam, hogy valaha fogok tudni készíteni.
A newton távcsőhöz egy Starizona Nexus 0,75x koma-korektor reduktort használtam, ami 600mm-re csökkenti a fókuszt, ezáltal a fényerő kb f3-ra megnövekszik.

Készítette

Dobrovodský Tamás

Optika

Lacerta 200/800 Fotonewton

Kamera

ASI 183MM Pro

Mechanika

EQ6-R Pro GoTo

Helyszín

Ímely - Szlovákia

Dátum

2022-07-24

Expozíciós adatok

H alfa 72 x 180 mp gain 111, OIII 64 x 180 mp gain111 + korrekciós képek

Szűrők

Baader 6,5nm Halfa, Baader 6,5nm OIII

Hozzászólások

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Köszönöm Laci, hogy ránéztél a képre! Nagyban értékelem! ....Úgy néz ki, az ASI183MM kamerának a nagyon fényerős optikák passzolnak a legjobban, és ezt már a sub-okon lehet látni. Igen, ez csak Ha és OIII, viszont már úton van a SII és az OIII amik f2,5-től müködnek jol, igy ha mar meglesz, gyüjtök hozzá még pár képet.
SII szürővel elöszőr fogok igazi SHO képeket készíteni, amire már nagyon kíváncsi vagyok!

 Dobrovodský Tamás Dobrovodský Tamás

Szia Bence!
Köszönöm, hogy ránéztél a képre. Úgy néz ki, ehez a kis-szenzoros ASI kamerához egy nagyon fényerős optika kell, és ha ez van, a szenzor nagyon meghálálja. Ami a csillagokat illeti, valahogy úgy érzem, nekem így jobban tetszenek. De ez a kép még egy nem befejezett projekt. Kell hozzá meg a SII szürő, ami már uton van,, és ha megjön és derült lesz, lövök majd hozzá pár képet.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Gratulálok! ezek szerint sikerül(t) megtalálni az új utadat?
Nagyon szép kép, részletek szuperek! Picit a sárgák-zöldek jöhetnének, de most látom, hogy csak OIII-Halfa, SII nincs is benne. Amúgy tudná még gazdagítani, éppen az említett sárgás-zöldes árnyalatokkal.
Laci

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Tamás!
Örülök hogy úgy tűnik megtaláltad azt a rendszert ami passzol hozzád :) Szép lett a kép nagyon, jól jönnek a halvány részletek, kompozíció, dinamika is jó! Én talán picit jobban megragyogtatnám a csillagokat, de ez (is) szubjektív. Sok derültet az új cucchoz, aztán jöhetnek az ilyen képek! :)