Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Kalifornia-köd

NGC 1499 - Kalifornia-köd (részlet) SHO palettában. A Perseus csillagkép egyik látványossága ez az emissziós köd kb. 1.000 fényévre Földünktől.
A Xi Persei nevű csillag sugárzása gerjeszti ezt a főleg hidrogénből álló gázfelhőt. Az ionizált hidrogén mellett van még ott ionizált kén, nitrogén, és egy nagyon kevés oxigén.
Az volt a tervem ezzel a képpel, hogy megpróbálom egy látómezőben megjeleníteni a Kalifornia-köd sűrűbb részei és a Xi Persei közötti területet. A kékes árnyalat az ionizált oxigént jelöli, és látható, hogy mennyire kevés van belőle, de azért ott van. Remélem azt is sikerült bemutatni, hogy a nevezett csillag és a leglátványosabb részek között is kavarognak a gázok (a többi árnyalat), tehát összességében nem olyan ez a terület, hogy a Xi Persei mára (vagyis ezer évvel ezelőttig) teljesen elfújta a környezetéből az összes gázt, és azok már "csak" a látványos ködösségben találhatók.

Készítette

dr. Simon János

Optika

Saját építésű 200/800 Newton - Éjtincs

Kamera

ASI 1600MM Pro

Mechanika

SkyWatcher HEQ5 Pro GoTo (bordásszíj)

Helyszín

Budapest

Dátum

2021-09-30

Expozíciós adatok

5 óra SII, 5 óra Ha, 8 óra OIII 3 perces expókkal

Szűrők

Astronomik 6nm 31mm Ha, OIII, SII

Hozzászólások

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia János! Van egy kellemes hangulata ennek a képnek és a színek is szépek. Két apró javaslatot tennék csak ha megengeded. Ha van olyan elem ami a kompozíció / mondanivaló szempontjából kiemelt az nem szerencsés ennyire a kép szélére tenni. Lehet érdemesebb lenne picit fordítani a látómezőn (ha tudsz) hogy kicsit beljebb kerüljön a Xi Persei. A másik ami picit fura nekem hogy az OIII középen szinte eltűnik, a széleken meg elég erős, a valóságban ennél jóval egyenletesebb. Ezektől függetlenül szép lett, grat!

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Bődületesen szép régió és jó kivágás, nagyon tetszik. De kell még hozzá sok sok expó. És valamiért hálósodik a kép.