A Csáp-galaxisok

Csillag-Képek 2019 Online tárlat

Legszebb magyar asztrofotók

Mély-ég

Éder Iván

A Csáp-galaxisok

A Csáp-galaxisok (NGC 4038, 4039) - vagy más néven Antenna-galaxisok - 45 millió fényévnyi távolságukkal a hozzánk legközelebb eső kölcsönható galaxispáros. Nevét a rovarok csápjára hasonlítható megjelenéséről kapta. Különleges galaxisok révén Arp katalógusában is szerepel Arp 244 számmal. Tavasszal, a Holló (Corvus) csillagképben figyelhetjük meg.

Minden tömeggel rendelkező testnek van gravitációs tere. Minél nagyobb a tömege, annál nagyobb a gravitációja. Egy galaxis rengeteg, általában több százmilliárd csillag csoportosulása, melyek gravitációs egyensúlyban, az általuk alkotott több százezer fényév átmérőjű égitest tömegközéppontja körül keringenek. A keringés során különböző, legtöbbször spirális formát alkotva helyezkednek el a csillagok. Így volt ez a Csáp galaxisok esetében is, egészen addig, amíg a két égitest égi útja során nem keresztezte egymást.

Az ütközés emberi léptékkel mérve igen lassú folyamat, több százmillió évig tart. A két galaxis már kb. 600 millió évvel ezelőtt elérte egymást, melynek hatására egymás gravitációs terét teljesen felborították. Az egyensúlyban levő spirális formák szabálytalanná váltak, teljesen eltorzultak, és az égitestek (csillagok és csillagközi anyag) egy része ki is dobódott a galaxisokból, melyeket most csápokba rendeződve látunk. A felborult gravitációs egyensúly által keltett árapályerő a galaxisok központjában heves csillagkeletkezést generált. Ennek nyomát, a galaxisok központjában levő aktív csillagkeletkezési területeket sok kis apró rózsaszín/lila foltként láthatjuk ezen a felvételen.

Optika: Egyedi építésű 200/750 Newton-asztrográf, Paracorr Type-II korrektor

Kamera: átalakított Canon EOS 550D és QSI 683 WSG-8 CCD kamera

Mechanika: SkyWatcher EQ6

Helyszín: Hakos astrofarm, Namíbia (1835m)

Dátum: 2012-10-05