Hónap képe - 2024. augusztus - Elefántormány-köd

Szinpompás ködösségek, izgalmas morfotóliával

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Elefántormány, ananász, krumpli

A csillagközi alakzatok mindannyiunk fantáziáját megragadják, hiszen ezek a formák rendkívül változatosak, egyszerre igen összetett és amorf alakúak, melyen az agyunk nehezen talál kapaszkodót. Vagy mégis. Mielőtt szakszerűen elmagyarázzuk, egyszerű szavakkal ezt látjuk: egy óriási krumpliszerű alakzat belsejében van egy elefántormányra emlékeztető nyúlvány, a végén egy ananászkarikával. Erről készült egy remekbeszabott asztrofotó Papp Bencétől keskenysávú (SHO) szűrőkkel, kifinomult, összetett színvilággal.

Szekunder csillagkeletkezés

A Cepheus csillagkép éppen a Tejút sávjába esik, így nem meglepő, hogy kiterjedt hidrogénfelhők, úgynevezett HII régiók találhatóak benne. Egy ilyen kiterjed ködösségben korábban lezajlott csillagkeletkezés során egy fiatal csillaghalmaz született, és körülötte gömbhéjszerű alakzatba rendeződött a csillagközi anyag. Ennek az óriási alakzatnak a peremét látjuk a kép alsó részén. Ebből a peremből emelkedik ki egy úgynevezett üstökösszerű-globula, egy sűrű anyagcsomó, melyben újabb csillagkezdemények rejtőznek. Ez a Elefántormány-köd, az IC 1396, mely gyönyörű részleteket mutat Papp Bence felvételén.

Az ananász

Az ananászkarikára emlékeztető gyűrű a feltételezett otthona a második (szekunder) fázisban lejátszódó csillagkeletkezésnek, mely során apró, kis tömegű csillagok születnek jelen korunkban is a nyúlvány gyűrűszerű belsejében.

A szép színek

A Hubble-űrtávcső képeihez hasonló színvilágú felvételt rendkívül precíz képrögzítés és pontos képfeldolgozás eredménye. A nyersképek SII (kén), OIII (oxigén) és H-alfa (Hidrogén) atomok speciális sugárzására optimalizált szűrőkkel készültek.

Képadatok:

  • Optika: Lacerta 200/800 v1
  • Kamera: Asi2600MM
  • Mechanika: SW EQ6-R
  • Helyszín: Törökkoppány
  • Dátum: 2024-07-31
  • Expozíciós adatok: 17 óra SHO
  • Szűrők: Antlia 3nm SHO

További díjazott fotók:

2024 januárjától a zsűri megállapít 2. és 3. helyezett képeket is, ezek az alábbiak:
2. helyezett:
Lengyel Bálint - Pécs felett a Tejút
3. helyezett:
Benei Balázs - Szaturnusz-fedés