Hónap képe - 2024. június - Abell 1656 galaxishalmaz

Hubble Deep Field érzés 12.3 milliárd fényév mélységben

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Több galaxis, mint csillag

Észbontó felvétel az univerzum mélységéről a június hónap asztrofotója Misi Róbert gyöngyösi asztrofotóstól. Ha össze kellene foglalni, miért érdemes asztrofotósnak állni, akkor méltán szerepelne ez a kép az első helyen a magyarázatok között. Egy polgári személy, saját erejéből, saját felszerelésével, saját, magyarországi észlelőhelyéről 12,3 milliárd fényévre látott el, miközben galaxisok ezreit örökítette meg a távcsöve látómezejében. Ezért megéri az éjszakákat feláldozni, főleg, hogy a felvétel esztétikája is szemet gyönyörködtető.

A Coma-halmaz, vagyis Abell 1656

A talán köztudott, hogy sem a csillagok, sem a csillagok milliárdjaiból álló galaxisok (mint a Tejút) nem szeretnek egyedül lenni az univerzumban. A csillagok csillaghalmazokat és galaxisokat, a galaxisok pedig galaxishalmazokat szeretnek alkotni. Bár egy galaxishalmazban nincsen annyi tag, mint egy csillaghalmazban, de a nagyobb galaxishalmazok, például a képen szereplő Coma-halmaz 1000-nél is több galaxist tartalmaznak. Ami talán már kevésbé ismert tény, hogy ilyen gigantikus, emberi léptéket és képzeletet meghaladó struktúrákat mi magunk is meg tudunk figyelni.

Ha távcsővel néznénk

Ha a Coma-halmazt egy 25 cm átmérőjű tükrös távcsővel figyelnénk meg sötét egű helyről, például Törökkoppányból a Magyar Asztrofotósok Egyesülete észlelőhelyéről, akkor akár 12-14 galaxisát is észrevehetnénk a saját szemünkkel. Ha azonban ugyanazt egy speciális csillagászati kamerával tesszük rendkívül hosszú,  - jelen esetben 50 órányi -expozíciós idővel, akkor a látvány megdöbbentően kozmikus lesz.

Távoli kvazárok

Misi Róbert felvételén közel 2 ezernyi galaxist lehet összeszámolni, azonban ezek nem mind a 320 millió fényévre lévő Coma-halmaz tagjai, hanem vannak a képen jóval távolabbi fényforrások is, például kvazárok (aktív, távoli, szinte pontszerű galaxisok). A felvétel 760 kvazárja közül 83 db 10 milliárd fényévnél is távolabbi, a legmesszebbi pedig 12,3 milliárd fényéve van tőlünk.


Aktív galaxis a "közelben"

Egy közelebbi aktív galaxis is megfigyelhető a képen. A Coma-halmaz centrumában az egyik kisebb elliptikus galaxisnak feltűnő relativisztikus jet-je is látható, egy pici fényes tüske, ami a centrumból kifelé mutat. A " közeli" kifejezés itt relatív, a galaxis ugyanis azért nagyon távol van tőlünk.


Érdemes továbbá a szerző gondolatait is elolvasni eme grandiózus kép kapcsán:

Amikor legelőször megláttam a Hubble űrteleszkóp "Deep Field" mélyűr fotóját, nagyon elgondolkodtató volt számomra, hogy mennyire távolra tud visszatekinteni az emberiség időben és térben a világegyetemben és milyen apró homokszem a Földünk, a Naprendszerünk, de akár a Galaxisunk ebben a végtelen sivatagban amit Univerzumnak hívunk. Aztán évekkel később amikor belevágtam az asztrofotózásba újra többször megnéztem a fotót és egyre erősebben megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy az én amatőr eszközeimmel milyen távolra lenne lehetőségem "visszanézni" az időben! A gondolatom 2024 év elején elhatározássá érlelődött és belevágtam asztrofotós pályafutásom egyik legnagyobb projektjébe. Az alapos tervezés egyik célja az volt hogy találjak egy vagy több olyan nagyon távoli objektumot amiről azt gondoltam sikerrel megfotózhatom. A nemzetközi galériák, adatbázisok hetekig tartó böngészése után a választásom az Abell 1656 (Coma Cluster) galaxishalmazra esett, aminek a távolabbi környezetében a két kiválasztott objektum a PGC1826187 jelű galaxis és az SDSSJ130206.68+281118.9 jelzésű kvazár található. Ahhoz hogy ezeket a nagyon távoli és halvány objektumokat megörökíthessem tudtam hogy nagyon sok expóra lesz szükségem és természetesen már nem lett volna elég Gyöngyös kertvárosából fotózni, úgyhogy a nyersek elkészítéséhez mindig kitelepültem a sötét Mátrába. A tervezett 50 órás összexpó összegyűjtése 3 hónapig tartott a rendkívül kevés Hold mentes derült tavaszi égboltnak köszönhetően.

Képadatok:

  • Optika: SW 250/1000 Quattro asztrográf, Starizona Nexus 0.75
  • Kamera: ZWO ASI2600MM Pro, ZWO OAG-L, ASI174MM mini
  • Mechanika: SW EQ6-R, ASIair Plus, ZWO EAF, ZWO EFW
  • Helyszín: Mátra
  • Dátum: 2024-06-08
  • Expozíciós adatok: 700x180sec Lumi, 3x100x180sec RGB (50 óra), Dark, Flat, Bias
  • Szűrők: Antlia LRGB V-Pro

További díjazott fotók:

2024 januárjától a zsűri megállapít 2. és 3. helyezett képeket is, ezek az alábbiak:
2. helyezett:
Lászka Norbert - Messier 13 gömbhalmaz
3. helyezett:
Tóth Bence - A Cygnus wall árnyékában