Hónap képe - 2024. május - AR3664 UV-ban

A nagy napfolt hatalmas felbontású fotón

Minden hónapban egy csodálatos és különleges asztrofotó a magyar asztrofotósok képei közül.

Aktív Nap

A jelenlegi napciklus maximuma környékén járunk, ilyenkor a naptevékenység felerősödik, azaz a Nap mágneses tevékenységéhez kötődő jelenségek intenzitása növekszik. Előfordulhatnak például erős flerek, melyek jellemzőek nagykiterjedésű, komplex napfoltcsoportokhoz kapcsolódnak.

A nagy napfolt

A napciklus, azaz az elmúlt 10 év eddigi legnagyobb napfoltja alakult ki május első hetében, ami várhatóan az egyik legnagyobb is lesz az egész ciklus során. Egy ilyen csoport kiterjedése óriási, foltok sokaságából épül fel, és a napfotósok, sőt ilyenkor a teljes amatőrcsillagász közösség a csodájára jár. Kiterjedése akkora, hogy szabad szemel, napszűrővel is könnyedén látható, távcső nélkül.

Különleges felvétel

Dr. Francsics László, saját, egyedi tervezésű, új távcsőosztályt képviselő napmegfigyelő műszerével tudott nemzetközi amatőrcsillagász viszonylatban különleges minőségű és élességű felvétet készíteni a nagy AR3664-es foltról, annak kezdeti, de már látványos stádiumában.

Különleges technika

A rendkívüli nagyfelbontásű felvételhez szokatlan, láthatón túli, ultraibolya spektrumban kellett az adatot gyűjtenie, amire a Soleye300 típusjelzésű saját fejlesztésű távcsövét, és az úgynevezett Violet főtükröt használta. Ennek a különleges képalkotó optikának a lényege abban áll, hogy ultraibolya (UV) tartományban felerősíti a napfényt, így olyan részletességű felvétel készíthető vele, amilyen más (nap)távcsövekkel nem.

Kapcsolódó sarkifény jelenség

Az AR3664 napfolthoz több óriási, X osztályú napkitörés, vagyis fler kapcsolódott, melyek hatással voltak a Föld mágneses terére is. A nagy napfolt egyik ilyen kitörése május 10-11-én rendkívül látványos sarkifény-jelenséget produkált, mely hazánkól is kiválóan megfigyelhető volt. Az erről szóló képeket itt találjátok: https://magyarasztrofotosok.hu/2024majusisarkifeny/

További díjazott fotók:

2024 januárjától a zsűri megállapít 2. és 3. helyezett képeket is, ezek az alábbiak:
Bartek Luca - Kígyó a csillagrengetegben
Bartek Luca - Kígyó a csillagrengetegben



Bartek Luca- Rózsazín hegycsúcsok
Bartek Luca- Rózsazín hegycsúcsok