Újdonságok, fejlemények - Hírlevél 2021-2

Egyesületi újdonságok, fejlemények

Annak érdekében, hogy tagjaink értesülhessenek az egyesület különböző fejleményeiről, fejlesztéseiről, eredményeiről, az egyesületen belüli eseményekről két-, háromhavi rendszerességgel hírlevelet jelentetünk meg, illetve annak rövidített verzióját emailben küldjük el tagjaink számára.


Képbeküldés Csillag-Képek 2021-re

Idén is lesz Országos Asztrofotó Kiállítás, a Csillag-Képek 2021. Július elejétől augusztus 26-ig várjuk a képeiteket a képfeltöltő felületen. Zsűrizés augusztus legvégén lesz, kiállításmegnyitó, és a Csillag-Képek 2021 könyv bemutatója pedig október 16-án szombaton a Magyar Természettudományi Múzeumban. A szabályok a tavalyihoz hasonlatosak, mindenki négy képet tud beküldeni. A részleteket és az erről szóló felhívást itt olvashatjátok: https://magyarasztrofotosok.hu/hirek/csillag_kepek_2021_felhivas/

Képek feltöltési oldalát pedig itt találjátok: https://magyarasztrofotosok.hu/csillagkepek2021/


Nemzetközi díjazottjaink

Elkészült a nemzetközi asztrofotós pályázatokon, megmérettetéseken sikeresen résztvevő, díjazott magyar asztrofotósok weboldala, ahol a legtöbb ismert eredmény feltüntetésére törekedtünk. Főként az Astronomy Photographer of the Year Greenwich és az ASA Astrophoto Wettbewerben szerzett díjakat gyűjtöttük össze hiánytalanul, de más, kevésbé ismert, például ATIK, nPAE, Capture the Cosmos versenyeken elért sikereket is feltüntettük. Érdekesség kedvéért hazánk asztrofotósai 2012 óta minden évben nyertek első díjat. 2012 óta összesen 16 db 1. helyezést, 4 db 2. és 4. db 3. helyezést gyűjtöttek be. Ez hihetetlen eredmény. Az oldalt itt találjátok:

https://magyarasztrofotosok.hu/dijazottak/

Sülysáp

A sülysápi félméteres asztrográf beüzemelésének terén óriási lépéseket tettünk. Nemrég beszámoltunk róla, hogy új görgőket helyeztünk fel Tóth Gábor jóvoltából, és megmozdítottuk a tetőt, ami azóta is könnyedén, kézzel gurítható, miközben a tömege közel egy tonna. Azóta a SACSE megrendelte az általunk javasolt típusú és teljesítményű motort. Ennek szerelési munkálatai összetettek, de a java már megvan, a hétvégén felkerültek a fogaslécek és a motor (Bach Zoltán, Tarczi Patrik, Mag István). Amennyiben a motorizáció és a madárvédelem készen van (ezek egyidőben várhatóak) akkor az épület belső takarítása és a hegesztett fémfelületek újrafestése után már biztonságban beszerelhetjük az optikákat.

A vezérlő számítógép, asztal már a helyszínen vannak, a MaximDL vezérlőszoftver telepítését várják.

Törökkoppány

A Törökkoppányi közösségi észlelőhely kialakítása terén nagy lépéseket tettünk. A tavasz folyamán több bozótirtós alkalmat hirdettünk meg, amiken összesen 20-25 tagtársunk vett részt különböző felállásban. A nyár eleje óta a területet gyomirtóval kezelte Bajmóczy György tagtársunk, ezzel megszüntettük a gaz további növekedését. A legutóbbi közösségi alkalommal, július 19-én és 20-án 14-en tettük végleg rendbe a Bajcsy Zsilinszky utcai telek középső harmadát, kb 800 négyzetmétert takarítottunk ki. Itt a gyökerek kivágása még hátra van.

Az esők megérkeztével a felső, tiszta területet felszántattuk, és bevetettük réti szénával, ami egy, a helyi klímatikus viszonyokat jól tűrő, szép gyeptársulás. A helyi gazdával megegyeztünk a kaszálásról is, amit a lekszált széna elszállításáért cserébe nekünk ingyen végez el. A réti széna kisarjadása után a terület a szomszédos gyepes, nagyon tetszetős zöldellő földre fog hasonlítani, annyi különbséggel, hogy a mi telkünkön előre berendezett távcsőállások is fognak készülni.

Szponzorok

Szervezetünk marketing csapata (Feltóti Péter, Feltóti-Horváth Fruzsina) szponzori anyagot állított össze, ami keretet, szabályrendszert biztosít a MAFE szponzorációjának megvalósítására. Egységesen meghatározza, hogy milyen anyagi hozzájárulással, milyen felületeket tudunk a támogatóinknak biztosítani. Emelett több vállalattal vettük fel a kapcsolatot, akikkel a támogatás megvalósításáról és mértékéről zajlanak jelenleg az egyeztetések. 

Asztrofotós klub újdonságok

Az eddig egy, vagy kettő tematikus előadásra épülő klubot több új rendszeres programponttal egészítettük ki. Így szeretnénk finoman közelíteni az eredeti elképzeléshez, miszerint nem csak a technikai előadásokról szól a klub, hanem az asztrofotókról, és az asztrofotósokról is. Tematikusan végigvettük a különböző képfeldolgozó szoftverekkel a képkalibrációs eljárásokat. Olyan programokat ismertettünk, mint PixInsigth, Nebulosity, DSS, Siril. Emellett olyan fix programpontokat illesztettünk a klub tematikájába, mint a rövid hírek, új tagok bemutatkozása, gyors kérdések válaszok, és a “beszéljünk meg egy asztrofotót”.

Egyesületi szolgáltatások

Készítettünk weboldalunkon egy új menüpontot az egyesületi szolgáltatásokról, amit a tagság igénybe vehet. Ennek tanulmányozásra, illetve a benne említett ügyekben való részvételre, lehetőségek igénybevételére buzdítanánk benneteket. Ezek közé tartoznak:

  • képbeküldés az Országos Asztrofotó Kiállításra
  • Csillag-Képek könyv
  • sötétegű asztrofotós észlelőhely használata
  • asztrofotós klubon való részvétel
  • egyesületi galéria használata
  • hónap asztrofotójára való nevezés
  • tudástár használata

A teljes tartalmat ezentúl itt érhetitek el:

https://magyarasztrofotosok.hu/egyesuleti-szolgaltatasok/