Csillag-Képek 2021 Országos Asztrofotó Kiállítás

Felhívás képbeküldésre, az Országos Asztrofotó Kiállítás 2021-re

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete eltökélt abban, hogy az Országos Asztrofotó Kiállítással az elmúlt 3 évben megrendezett kiállításokhoz hasonlóan idén is mindenki számára elérhető lehetőséget biztosítson az arra érdemes munkáinak bemutatására.

Célunk, hogy a magyar asztrofotózás művelőit és munkásságukat a lehető legszélesebb kör számára megtekinthetővé tegyük, ezért a kiállításra meghívjuk minden asztrofotózással és csillagászati képalkotással foglalkozó társunkat függetlenül attól, hogy tagja-e egyesületünknek, vagy sem, hogy szerepeltessék a munkáikat.


Több, mint kiállítás - 2021-ben is megjelenik a Csillag-Képek könyv

Folytatva a tavalyi hagyományokat, a Csillag-Képek Országos Asztrofotó Kiállítás a teljes magyar asztrofotós közösség munkásságát kívánja bemutatni. A zsűri által kiválasztott legjobb asztrofotókat nagyméretű nyomatokon állítjuk ki, és ezeket a képeket a Csillag-Képek 2021 című könyvben is kiadjuk, így a tagok és kiállítók is hazavihetik és a polcra tehetik az év legszebb asztrofotóit.

A Kiállítás

Az ünnepélyes megnyitó 2021. október 16-án lesz Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban. A megnyitóra minden kiállítót és érdeklődőt szeretettel várunk. Ünnepeljük együtt a magyar asztrofotós közösséget, és ragadjuk meg a lehetőséget a csillagászat szépségének népszerűsítésére a magyar természettudományok fellegvárában.

A kiállítás november 9-ig lesz megtekinthető a Magyar Természettudományi Múzeumban.  A kiállítást követő időszakban a képeket az ország különböző helyein vándorkiállítás keretén belül mutatjuk be.

A kiállítás teljes anyaga könyvbe kötve is megjelenik. A könyv hivatott a kiállítást megörökíteni az utókor számára, valamint így az egész kiállítás is hazavihetővé válik, benne az összes kiállított fotóval. A Csillag-képek évkönyv a kiállítás napjától elérhető, megvásárolható lesz. A Csillag-képek 2021-en kiállítók és egyesületi tagjaink az évkönyvet ajándékba kapják.

Képbeküldés módja

Kérünk benneteket, hogy a kiállításra szánt felvételeiteket töltsétek fel a Magyar Asztrofotósok Egyesülete képfeltöltő portálján:

Asztrotájkép

Naprendszer

Mélyég

Tudnivalók, ha szeretnél képet nevezni:

 • A nevezés egyesületi tagoknak ingyenes.
 • A nevezés nem tagoknak 5 000 Ft. A nevezési díjat a Magyar Asztrofotósok Egyesületének számlaszámára (10404027-50526880-84491004) kérjük átutalni, augusztus 24-ig. A megjegyzés rovatba kérjük beírni a pályázó nevét.
 • A nevezéshez a tagoknak útmutatót itt találtok: https://magyarasztrofotosok.hu/asztrofotos-tudastar/kepfeltoltes_utmutato_tagoknak/
 • A nevezéshez nem tagoknak útmutatót itt találtok: https://magyarasztrofotosok.hu/asztrofotos-tudastar/regisztracio_kepfeltoltes_nem_tagoknak/
 • A nevezni kívánt képeidet kérjük, hogy JPEG formátumban, képszerkesztő programból sRGB profillal kimentve, vagy profil nélkül,  a kép eredeti méretében és pixelfelbontásban küldjétek be. A JPEG fájl mérete nem haladhatja meg a 20MB-ot. A színprofilok kezeléséről készült útmutatót itt olvashatod el: https://magyarasztrofotosok.hu/asztrofotos-tudastar/szinprofilbeallitas-palyazathoz/
 • A képeket keret, logó, felirat és vízjel nélkül kérjük beküldeni. A képekre ne kerüljön szerzőre utaló jel.
 • Téma lehet bármi, ami köthető a csillagos éghez: távcsöves-, teleobjektíves-, akár széleslátószögű fotó, asztrotájkép, mélyég, naprendszer, szolárgráf, stb...
 • Három kategóriában nevezhetsz: asztrotájkép, naprendszer, mélyég
 • Robottávcsöves képek beküldése megengedett.
 • Amennyiben több szerző működött közre a kép készítésénél, azt kérjük a leírásban megemlíteni.
 • Összesen 4 képpel nevezhetsz, azokat bármely kategóriába beküldheted.
 • A JPEG képek beküldési határideje: 2021. augusztus 26. (csütörtök) éjfél.
 • A sötétebb tónusú képeket a nyomtatás miatt érdemes a szokásosnál fényesebbre állítani és úgy beküldeni.
 • Legalább 250, legfeljebb 750 karakteres, pár mondatos leírást kérünk feltölteni a képekhez, a kép feltöltésével egyidőben. A leírás megadására a képfeltöltő oldalon lesz lehetőség.
 • Szeptember 3-án értesítünk, hogy mely képeid kerültek be a kiállításra.

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a Csillag-Képek 2021 szervezői.