Magyar sikerek az AstroCamera 2024-en

Györnyörű képek, díjazott magyar asztrofotók

Magyar sikerek az AstroCamera 2024-es díjátadó gáláján

A lengyelországi Gdańsk városában található Természettudományi Múzeum idén a tizenkettedik alkalommal hirdette meg az AstroCamera nemzetközi asztrofotós versenyt. A verseny ötlete a leghíresebb gdański csillagász, Jan Heweliusz születésének 400. évfordulóján merült fel, azóta minden évben Heweliusz születésnapján kerül kiírásra a megmérettetés


Mi az AstroCamera verseny?

Az első három évben kizárólag lengyelek vettek részt a versenyen, 2014-től azonban az AstroCamera a nemzetközi színtérre lépett. A győzteseket pénzjutalom és alkalmanként különlegesen tervezett szobrok várják. Hűen a hagyományokhoz, idén is három kategóriában várták a pályaműveket: mélyég-objektumok, Naprendszer égitestjei és asztrotájképek. A beérkezett több száz képet idén tizenegy tagú zsűri értékelte, melynek tagjai között neves csillagászok, asztrofotósok és szakértők foglaltak helyet: Bogna Pazderska (csillagász, zsűri elnöke), Magdalena Maszewska (csillagász), Dr. Krzysztof Czart (ESO), Adam Fleks (Lengyel Fotóművészek Szövetsége), Prof. Dr. hab. Piotr Gnaciński (Gdański Egyetem), Bogdan Jarzyna (asztrofotós), Dr. hab. Maciej Mikołajewski (Urania), Przemysław Rudź (asztrofotós), Sebastian Soberski (Lengyel Csillagászati Egyesület – PTMA), Prof. Dr. hab. Łukasz Wyrzykowski (Varsói Egyetem) és Magdalena Więcek-Olszewska (csillagász).

Az idei sikerek

2024. augusztus 16-án a Hevelianumban tartott ünnepélyes eseményen hozták nyilvánosságra az eredményeket. A verseny történetében a magyar asztrofotósok számos alkalommal bizonyították tehetségüket, de a 2024-es év különösen kiemelkedő volt, hiszen több magyar fotós is dobogós helyen végzett, sőt, a zsűri különdíjával is többen gazdagodtak.

Tóth Bence a mélyég-objektumok kategóriában készült gyönyörű felvételei révén a második helyet szerezte meg. A keskenysávú szűrők segítségével készült felvételekért egészen Namíbiáig utazott.

Tóth Bence: Hand of God
Tóth Bence: Pillars of Creation

A Naprendszer égitestjei kategóriában kiemelkedő sikereket arattak a magyar résztvevők: Balási Álmos és Majzik Lionel holtversenyben érték el a második helyet. Majzik Lionel számára ez már a harmadik egymást követő év, hogy a dobogóra állhatott. Fényes Lóránd pedig, aki tavaly különdíjat nyert, idén a harmadik helyezést szerezte meg, tovább öregbítve a magyar asztrofotósok hírnevét.

Balási Álmos: Battle of giants


Majzik Lionel: Comet C/2020 V2 (ZTF) and NGC 300


Fényes Lóránd: IR Venus & Moon

Az asztrotájképek kategóriában Tóth Gergely, valamint a versenyen már többször eredményesen szereplő Papp András fotói is elismerést nyertek, a zsűri különdíjjal jutalmazta munkájukat.

Tóth Gergely: Treasures of the sky


Papp András: Gloriole

 

Az AstroCamera 2024 díjazottjai:

Mélyég-objektumok:
  • 1. hely – Utkarsh Mishra (India)
  • 2. hely – Tóth Bence (Magyarország)
  • 3. hely – Kamil Fiedosiuk (Lengyelország)
  • Különdíj - Patrick Winkler (Ausztria), Damian Potocki (Lengyelország), Mateusz Wiśniewski (Lengyelország), Harshwardhan Pathak (India), Rod Prazeres (Ausztrália), Soumyadeep Mukherjee (India)
Naprendszer égitestjei:
  • 1. hely – x
  • 2. hely – Balási Álmos (Magyarország), Majzik Lionel (Magyarország)
  • 3. hely – Fényes Lóránd (Magyarország), Wioleta Górecka (Izland)
  • Különdíj – Łukasz Sujka (Lengyelország), Aurélien Genin (Franciaország), Marek Skowronek (Lengyelország)
Asztrotájképek:
  • 1. hely – Ireneusz Nowak (Lengyelország)
  • 2. hely – Dawid Rycąbel (Lengyelország)
  • 3. hely – Dario Giannobile (Olaszország)
  • Különdíj – Soumyadeep Mukherjee (India), Sabine Gloaguen (Franciaország), Tóth Gergely (Magyarország), Marcin Ślipko (Lengyelország), Mariusz Durlej (Lengyelország), Papp András (Magyarország), Tomasz Rosset-Żak (Lengyelország), Branko Nadj (Horvátország)


A díjazott felvételek és további információk a verseny hivatalos weboldalán böngészhetők: https://www.astrocamera.pl/