Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Jupiter - Szaturnusz együttálláshoz közel Bartek Luca

Jupiter - Szaturnusz együttálláshoz közel

A mozaik két darab külön felvételből készült az együttállás előtt, december 18-án.
Sajnos a Jupiter holdjairól aznap nem készült felvétel, mert a bolygók nagyon hamar a horizont alá süllyedtek.

Készítette

Bartek Luca

Optika

Celestron 9.25, ADC

Kamera

ASI 290

Helyszín

Lugano, Svájc

Dátum

2020-12-18

Expozíciós adatok

Jupiter 30ms, Szaturnusz 50ms képek sorozata, legjobb 40% feldolgozva

Hozzászólások

Bartek Luca

Szia!
Egyelore csak azimutalis modban hasznalom. Gondolkoztam ekvatorialis ek vasarlasan, de valoszinuleg (majd egyszer) inkabb uj mechanikaba fektetek. Addig is, a tapasztalatok alapjan 10 masodperces kepeket eleg nyugodtan tudok loni ha jol be van alltiva. A 0.63-es reduktorral pedig 15sec-et is.
Luca

Francsics László

Szia!

Alacsonyan nagyon nagy küzdelem a fotózás, biztos kimaxoltad, amennyire csak lehetett!

Azt hadd kérdezzem meg, hogy a mechanika a pólusra van állítva, elbillentve az eredeti tengelyétől, vagy csak azimutális módban használod?Mert ha hosszabb ideig fotózol valamit, akkor elfordulhat a látómező.

Bartek Luca

Szia!
Valoban eleg kezdo vagyok meg, habar mar lassan egy eve probalkozom asztrofotozassal, tobb-kevesebb sikerrel.
Eloszor is, koszonom szepen a tanacsokat a hatter szinevel es az artifactokkal kapcsolatban, megfogadom.
A fokusztav egeszen pontosan 2350mm es a kepek Barlow nelkul keszultek. A feldolgozashoz PIPP, AutoStakkert3, Registax es Pixelmator Pro programokat hasznaltam fel - valamint egy screen shotot a SkySafaribol hogy biztosan megfelelo meretben es helyre tegyem a ket bolygot :)
Nagyon alacsonyan voltak mar - foleg amikor mar a Szaturnuszhoz jutottam, es valamennyi felho is nehezitette a lathatosagot.
A cso az "eredeti" NexStar Evolution Alt-Az mechanikan van jelenleg.

Udv
Luca

Francsics László

Szia!
Először is köszönjük, hogy vetted a fáradtságot, és feltöltötted ide a képet!
Másrészt gratulálok az új felszereléshez, és a fotóhoz is. Ha jól sejtem, ez az egyik első kép, talán egyik első asztrofotó is?
A fotó Magyarországon kuriózumnak számít, idehaza végig borult volt, még teleobjektíves képek is alig készültek, nem hogy távcsövesek.
Ha jól gondolom az ASI290 a cassegrain fókuszban volt, szóval 2300 mm körüli fókusztávval készült nyújtás nélkül. Nem tudom, milyen szoftverrel dolgoztad fel, illetve milyen volt a nyersanyag, de lehet, hogy egy Drizzle Intergation jót tenne neki, és még további részleteket hozna elő. Amúgy szépek a részletek és jók a színek a bolygókon annak ellenére, hogy nem lehettek túl messze a horizonttól.
A kép tálalásán, megjelenítésén még egy picit lehetne finomítani. Bolygóknál nyugodtan le lehet venni a hátteret feketére, ellentétben a mélyég-fotókkal, itt is érdemes lenne, illetve a bolygók körüli finom artifaktokat is nyugodtan lehet PS-ben utólag kozmetikázni.
Amúgy kezdetnek egy mozaik komoly kihívás, nomeg az is, hogy rövid idő alatt két objektumot is meg kellett lőnöd nem túl előnyös észlelési körülmények között.

Amúgy milyen mechanikán van a Celestron?

FrL