Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Barnard-ív és környezete

A fotón az E.E. Barnard által felfedezett hidrogén-ív legfényesebb része látható. Felette az M78 nevű reflexiós köd figyelhető meg, míg az ív alatt a Mumus-ködnek hívott sötétköd sejlik fel. Az ív irányába, de attól térben távolabb az NGC 2112 katalógusszámú nyílthalmaz figyelhető meg a kép közepén. A fotó egy 3 éjszakás februári fotózás eredményeként készült el, mely a Samyang 135-ös első éles próbája is volt egyben.

Készítette

Szűcs Mátyás

Optika

Samyang 135mm

Kamera

Canon EOS 600D

Mechanika

Star Adventurer

Helyszín

Bicske

Dátum

2020-02-18

Expozíciós adatok

226* 90 mp iso800

Hozzászólások

Panyik Lénárd

Gratulálok Matyi :)

Szűcs Mátyás

Köszönöm! :)

Francsics László

Gratula az AAPOD-hoz!

Szűcs Mátyás

Laci, Lionel, köszönöm!
Ezzel a fókusszal ez a terület nagyon nehezen forgatható be. A fő probléma az Alnitak, mely vészesen közel van a képmező széléhez. Mivel nem ismertem a fényes csillagok hatását ennél az objektívnél, így mindenképpen kívülre akartam tenni. Ekkor viszont az ív tolódhat el kevésbé tetszetős kompozíció irányába. Végül egy kevéssé előnyös szögben lőttem meg a témát, majd a feldolgozás után vágtam úgy méretre, hogy az ív átfusson a képen, de ugyanakkor a két köd se "lógjon a levegőben". Végül lett olyan vágás is, ahol a jobb oldalt kifényesedő rész lemaradt, de az nem tetszett annyira.

Majzik Lionel

Nagyszerű kompozíciót választottál Matyi! Kellemes hatású, jól kiegyensúlyozott kép!

Francsics László

Matyi! Elsőre nem annyira feltűnő, de ez egy nagyon frappáns fotó! Ügyes, hogy így átfolyatod a Barnard-íve, mint egy folyót. Illetve a két partján van ez a két köd, amiből az M78-at jól ismerjük, a másikat pedig alig... Pedig az is izgalmas téma lenne.