Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Pacman az űrben (NGC281)

A Cassiopeia csillagkép egyik látványosabb részlete a Pacman-köd látható a képen. Mindösszesen 180 db 6 perces expozició eredménye a kép. Sajnos Budapest mellől legtöbbször holdas éjszakák során sikerült megörökíteni a témát így egy Optolong L-eNhance szűrőt használtam a képek készítésekor. Első feldolgozásom során sima színes képként dolgoztam vele, de nem nagyon tetszett a látvány, nem jöttek ki a részletek és az objektum mélysége sem, így kipróbáltam egy keskenysávos feldolgozást, amit korábban még soha. Vannak vele bajok rendesen, de ez vagy a tizedik változat, ami részemről már vállalható lett :) !

Készítette

Tőkés Bertalan

Optika

TS Optics 300/1200 Newton

Kamera

Explore Scientific 7.1

Mechanika

SkyWatcher EQ6-R

Helyszín

Csömör

Dátum

2020-12-08

Expozíciós adatok

180x360 mp -10C

Szűrők

Optolong L-eNhance

Hozzászólások

Tőkés Bertalan

Szia Laci!

Köszönöm a dicséretet és a tanácsot!!!
A kamera színes, de nagyon jó kis jószág, Fényes Lóránd tesztkamerája volt és nagyon jól teljesít még itt Budapest mellett is a fénykupola alatt. Ha majd véget ér ez a sz.. kitelepülök egy értelmesebb ég alá!
A csillagokkal valóban lehetne foglakozni még, bár ezen van már némi kicsinyítés, de nem nagyon mertem erősebben hozzányulni! Csinálok 1-2 változatot belőle!

Francsics László

Szia!

Nagyon látványos fotó lett, a köd közepén a részletek igazán izgalmasak, abszolut gratulálok!
Komoly a felszerelés is, és meg kell hagyni jól megdolgoztattad! 180x6 perc nem kevés...

Azt kérdezném, hogy a Explore Scientific 7.1 kamera színes? Mert a L-enhance színes érzékelőkhöz érdemes használni.

Illetve a csillagokat tudnád még szebben kezelni, visszafogni a fényüket, kicsinyíteni őket, ezzel együtt kicsit több színük is lenne, illetve a ködök még jobban tudnának érvényesülni.

Üdv: FrL