Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M78

A hónap képe döntős: 2020. december

Számomra az egyik legszebb mély ég objektumom a Messier 78. Régóta sóvárogtam rá, és keményen kellett küzdeni érte, már csak a kellő expószám miatt is. Két szezonra volt szükség a 190 db nyers begyűjtéséhez, de ha igazán szigorúan válogattam volna, akkor ez a szám inkább 150. Talán érdemes lenne még rááldozni 1-2 éjszakát, de hát annyi jó téma van és oly kevés a tiszta éjszaka. A képből úgy érzem, hogy kihoztam amit szerettem volna, de azért látszik, hogy elbírt volna még néhány órányi expót.

Készítette

Kiss Péter

Optika

SW 200/800 Newton

Kamera

Canon 600d átalakított

Mechanika

SW EQ6-R

Helyszín

Belecska, Törökkoppány

Dátum

2019-12-29

Expozíciós adatok

190x5 perc, iso800

Hozzászólások

Kiss Péter

Köszi Bence!

Tóth Bence

Nagyon szép M78 lett! Már vártam hogy mikor töltöd fel, szóbakerült párszor TKn de megérte várni rá, grat! :)

Jámbor Tamás László

Igen valóban. Köszönöm a helyreigazítást. :)

Kiss Péter

Tamás: a fehéregyensúly becsapós lehet, mert egy jól kiexponált képen látszik, hogy az M78 hidrogénfelhős, poros terület közepén csücsül. Pl. nézd meg ezt: https://magyarasztrofotosok.hu/eszleloret/?a=im&i=270
A kép jobb felső sarka az egyetlen unalmas rész a képen, ahol igazából semmi érdekes sincs, nincs mit megmutatni.

Jámbor Tamás László

WOW. Nagyon szép felvétel. Annyit tennék hozzá, hogy a fehéregyensúly szerintem minimálisan, piros irányba el van tolódva. Abszolút nem kötekedés, félre ne értsétek, illetve tennék rá egy kis csillag kicsinyítést, mert a jobb felső sarokban az a sok csillag elviszi a tekintetemet. Gratula.

Francsics László

Igen, az M78 nagyon vagány objektum, kevés izgalmasabb van nála ami 1,5-2 fokos látómezőinkben. Nagyon feltetted a lécet a kontraszt, a csillagok kezelése, a színek harmóniája terén. Hihetetlen részletek derengenek fel a háttérben, ott, ahol mások, akár külföldi asztrofotósok mindent bezúznak zajszűréssel.

Egy apróságot vettem észre, olyat, amit én is elkövettem annak idején: közepét lehet élesíteni, halvány régiókat zajszűrni, a kettő között meg marad egy zajos tartomány. (Fényes és sötét határán) ezt lehet érdemes valahogy kezelni, ha van rá ötleted.
Laci

Kiss Péter

Köszönöm srácok!
Lio: a fehéregyensúly eltalálása meglepően könnyen ment. Én inkább a gradienstől tartottam, mert itt aztán nehéz egyenletes égi hátteret találni a Pixinsight DBE-nek, de rájöttem a módszerre: ha nincs égi háttét ahova a referenciát kéne tenni, akkor tegyél mindenhová! :)

Majzik Lionel

Gratulálok Peti, kellemes hatású dinamikus kép lett! Az M78-at ilyen látómezőben nem fotóztam még, de ahogy elnézem nem lehetett egyszerű a helyes fehéregyensúlyt eltalálni, én legalábbis tuti szenvednék vele! Színek, kompozíció, összhatás minden nagyon egyben van! :)

Feltóti Péter

Na hát ez nagyon szép lett. Ha akarnék sem tudnék belekötni. Csodálatos, precíz, élő, harmonikus. Az M78 nekem is az egyik nagy kedvencem :)

Kiss Péter

Hú, szuper lett! Bizony, annyi sok szép dolog van a téli égen. A nagy részét még nem is láttam.