Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

IC1848 - Lélek-köd - Ha-LRGB

IC1848 - Lélek-köd - Ha-LRGB

A Lélek-köd vagy sokak által Embrió-ködnek is nevezett mélyég objektum egy emissziós köd a Cassiopeia csillagképben. Több nyílthalmaz is található a területén, ezek közül az IC1848-at a köd megnevezéseként is használják. Keleti szomszédja a Szív-ködnek és gyakran együttesen hivatkoznak rájuk. A Maffei1 és Maffei2 galaxisok is a köd közelében találhatók, de nagyon nehezen észlelhetők a Tejút erős fénye miatt.

Készítette

Balási Álmos

Optika

SW Esprit 100ED + Starizona APEX 0,65 flattener

Kamera

ASI 1600 MM Pro

Mechanika

EQ6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2020-11-21

Expozíciós adatok

50x300s LRGB + 10x900s Ha

Szűrők

Astronomik LRGB 2" + Baader H-alfa 2"

Hozzászólások

Balási Álmos

Köszönöm!
Igen, valóban a H-alfa látványosan kiemelte a részleteket. Kellene még egy sorozat O-III is, amire sajnos szeptembertől nem igazán adott lehetőséget az időjárás. Akkor talán szebben jönnének a belső részek kékes árnyalatai is. Maszkolással persze rá tudnám tenni, de az nem az igazi. Amivel nem vagyok még megelégedve az a csillagok kidolgozása, bár most már talán kezdem megtanulni azt is, így ha időm engedi, akkor majd újabb verziókat fogok feltölteni és újra feldolgozom az eddigi fotóimat.

Francsics László

Álmos, ez nem egy rossz kép, sőt, nagyon is ki van dolgozva, rendesen exponálva, szépek a részletei, gratulálok.

A H-alfa gondolom sokat tett hozzá, hogy a csillagok ne nyomják el a látómezőt. Kicsit a színeket veszítetted emiatt. Lehet, hogy van valami trükk, amivel vissza lehet őket hozni, bár ezt a PI guruk jobban tudják.

Laci