Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Cygnus részlet -NGC7000 - IC5067 - IC5070 - csillagkicsinyítéssel

Cygnus részlet -NGC7000 - IC5067 - IC5070 - csillagok nélkül

Cygnus részlet -NGC7000 - IC5067 - IC5070 - eredeti

Cygnus részlet -NGC7000 - IC5067 - IC5070

Két éjszaka anyagának válogatásából készült a fotó. A feldolgozás során megszenvedtem a sűrű csillagmező miatt, hát ezt sikerült kihozni.
Nagy felbontású változata megnézhető az alábbi linken: https://www.astrobin.com/full/mjs3qh/F/?nc=balasia. A második változat csilagtalanítva, a harmadik pedig csillagkicsinyítéssel és egy kicsit több pirossal.

Készítette

Balási Álmos

Optika

Samyang 135mm f/2.0 ED UMC

Kamera

Canon 250D - átalakított

Mechanika

EQ6R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2020-09-13

Expozíciós adatok

175 x 90s / f2 / ISO 1600

Hozzászólások

Balási Álmos

Köszönöm! Igen, valóban alig nyúltam a nyersekhez. Hihetetlen jó az alapanyag, rengeteg lehetőség van még benne, csak kell játszadoznom a csúszkákkal. A csillagméret redukálást most tanulom, a csillagtalanítást a pixi StarNet plugin csinálta. Remélem hamarosan lesz újabb változata is, kisebb csillagokkal. A csillagtalan verziót érdemes lenne körülvágni, de azért hagytam így, hogy összehasonlítható legyen az eredetivel. A nagy felbontású tif ennél sokkal tisztább, itt már a kicsinyítés és a jpg kompresszió is látványosan sokat ront. Nagy felbontásban itt megnézhető: https://www.astrobin.com/mjs3qh/F/ - érdemes ránézni a különbség miatt.

Francsics László

Érdekes csillagtalanítva is. Mivel szedted le? Ott ahol sok volt a csillag, illetve csak csillag volt, kicsit megboltott, de a köd szépen előbújt.

Francsics László

Szia! Nagyon, szép természetes, szinte mintha nem is nyúltál volna a nyershez, egészen tiszta.
Gyönyörű, szinte távcsöves részleteket ad a Samyang.
Egy pici vörös nekem hiányzik belőle, inkább narancsba hajlónak érzem. Illetve a csillagmezőn itt nagyon nagyon nehéz, de egy pirinyót redukálni lehetett volna, hogy ne fehéredjen be a közepük ennyire.
FrL