Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Messier 33, Triangulum-galaxis

A Messier 33 "Triangulum-galaxis" egy spirálgalaxis, mely hárommillió fényévre található a Földtől, az Északi Háromszög (Triangulum) csillagkép irányában. A Tejúttal és az Androméda-galaxissal együtt a Lokális Csoport tagja. Spirálkarjainak jellegzetes alakja van, mely nem hasonlít az általunk ismert spirálgalaxisok szerkezetére: valószínűleg az Androméda-galaxis megközelítése során torzultak el a spirálkarjai. A felvételen kiterjedt halója és több vöröses csillagkeletkezési régiója is megfigyelhető. Valószínűleg Giovanni Battista Hodierna fedezte fel 1654. előtt, majd Charles Messier 1764. során tőle függetlenül találta meg, és vette fel katalógusába. Átmérője 60 000 fényév, tömege 10-40 milliárd naptömegre tehető.

Készítette

Ágoston Zsolt

Optika

200/800 Newton (Skywatcher)

Kamera

ASI 294 MC Pro színes hűtött kamera

Mechanika

Skywatcher HEQ-5 Pro GoTo

Helyszín

Dobronhegy

Dátum

2020-09-18

Expozíciós adatok

95X210s= 333perc, Gain 150

Szűrők

Optolong UV IR Cut

Hozzászólások

Ágoston Zsolt

Köszönöm! A feldolgozás során játszottam sokat a fehéregyensúllyal, meg kaptam is némi segítséget, illetve az Astropixel Processor is jelentősen besegített a végeredmény elérésében :)

Tóth Bence

Szép részletes M33 lett, grat!

Francsics László

Nagyon szép részletes, amolyan "csillagporos" lett. Nehéz ezt a galaxist jól feldolgozni, de ez kellemes a szemnek, szépen eltaláltad!

Ágoston Zsolt

Köszönöm! Szerencsére elég jó helyszínről tudtam fényképezni, alacsony fényszennyezettség és páratartalom alól. A mag egy kicsit sárgásra jött ki a feldolgozás során, de ilyennek is kellene lennie egy spirálgalaxis magjának. Viszont ez hozta magával a vöröses árnyalatokat is.

Csordás Péter

Tetszik a kép, részletes, éles, mély. Talán a porsávok kicsit túl magentásak lettek a mag környékén, de ezzel együtt is sztem nagyon szép munka.