Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Csodálatos Androméda

Elég párás volt az éjszaka, kb 70% volt az átlátszódás.

Készítette

Jámbor Tamás László

Optika

TS-Optics 200\1000 newton (átalakított)

Kamera

Nikon D7500

Mechanika

Skywatcher EQ5Pro Goto

Helyszín

Ausztria\Zillertal\Melchboden\2100m

Dátum

2020-09-13

Expozíciós adatok

2 óra 30 perc iso800

Hozzászólások

Jámbor Tamás László

Köszönöm szépen az építő jellegű észrevételeket. Igen ezt én sem értettem feldolgozás során, hogy miért defókuszált a felső sáv. Eddig nem volt ilyen anomáliám a képekkel. Vagy kókad a kihuzat, vagy nem volt rendesen a helyén a fényképezőgép, vagy a nagy pára miatt alakult ki ez az anomália. Majd a következő sorozatnál kiderül. A képfeldolgozásban nagyon sokat kell még tanulnom, ebben nagyon sok segítséget kapok Bagi Lacitól, amit itt is nagyon szépen köszönök, és ha nagy leszek meghálálom. :) Egyenlőre amíg nem alakul ki a rendesen a képfeldolgozási képességem, maradok az ilyen fényes és relatív egyszerű objektumoknál.

Francsics László

Szia! Ez egy igen látványosan elkészített Androméda, jó a kompozíció, szépen ragyog, jól kihoztad az infót a nyersanyagból, gratula!
Egy két észrevételt, - ha szabad itt alá - leírok, hogy ne csak mi kapjunk Tőled, hanem fordítva is! :-)
Tök jó a felbontás, nagyon részletes, de azt látom, hogy a felső sáv a defókuszált, olyan, mintha az érzékelő/képsík nem esne egybe. Ezt esetleg érdemes megnézni. Lehet, kókad a kihuzat?
Nagyon szépek a színek, látványos a kék-sárga színpár, de a valóságban nem ennyire kék, és nem ennyire sárga. Én úgy látom, hogy a színegyensúly a közepén sárgába ment, a spirálkaroknál kékbe egy picit, emiatt a részletek lokális színgazdagsága eltűnt. A kék és a sárga határán jó a wb, ott látszik is melyen gazda színe vannak a porfelhőnek, kék csillagokhalmazoknak stb.
Összeségéban tök jó, még pici ügyeskedés kell itt-ott!