Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

NGC7023 - Írisz-köd

A hónap képe döntős: 2020. szeptember

Amikor júniusban elkezdtem fotózni az Íriszt nem gondoltam volna hogy szeptember végre lesz mire elkészülök vele... Kevés volt nyáron a derült, ami volt az is rövid, szóval lassan gyűlt össze a szükséges expómennyiség. Messze ez volt eddig a leghosszabb projektem, végigjártam közben veletek az összes szóbajöhető észlelőhelyet Bokortól Törökkoppányig, sok-sok jó hangulatú éjjelen át. De azért örülök hogy sikerült végre pontot tennem a végére :)

Készítette

Tóth Bence

Optika

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Belecska, Bokor, Törökkoppány, Kétpó

Dátum

2020-09-15

Expozíciós adatok

21 óra L, 5/5/5 óra RGB

Szűrők

Astronomik R,G,B,L2

Értékelések

Rendkívül érdekes látni, hogy az elmúlt 10 évben, - amióta értékelhető, vizuálisan hasonló megjelenésű Írisz-köd fotókat tudnak az asztrofotósok készíteni,- mennyit fejlődött a képek minősége, felbontása, zaj-mentessége, és az asztrofotós ráfordított energiája, teljesítménye. Lenyűgöző.

Francsics László

Az Írisz-ködösség egy finom kidolgozását csodálhatjuk meg ebben a hónapban Bence jóvoltából. Tetszetős feldolgozása, már-már végtelenül hosszúnak tekinthető expozíciós ideje és az izgalmas témaválasztás garantáltan elkapja a tekinteteket.

Tarczi Patrik

Hozzászólások

Tóth Bence

Köszi Peti! Azért még fogok finomítani rajta, aztán megszavazzuk :)

Kiss Péter

Nem tudom, hogy végül megfogadod e Laci tanácsát, de a képed ebben a formában is szuper! Megérte beletenni azt a sok órát!

Tóth Bence

Hát igen, én is vártam már hogy elkezdhessem feldolgozni gondolhatod :) Igazatok van Lacival, lehet még azért masszírozni ezen, és most hogy próbálgattam ma meg tegnap valóban elbírja. A zölddel kapcsolatos dolgot meg tök jó hogy észrevetted, van egy zajszűrési lépés ami tud ilyet okozni. Csak mivel sehol nincs zöld fel se tűnik.. Mindenesetre annyit megígérek hogy hamarosan lesz egy újabb verzió is ami merészebb :)

Feltóti Péter

Na Bence erre is jó sokat kellett várni :) Nagyon kíváncsi voltam már. Amit mutattál a gépeden múltkor, az alapján is nagyon biztató volt a dolog. Azonban Lacival tök egyetértek. Mindennel, tehát a pozitívumokkal is, de azzal is, hogy "többet" ki lehet hozni. Iván szokta mondani, hogy ki kell hozni a maximumot a nyersanyagból. Amit én látok, hogy nagyon sima a kép. Ez azt jelenti, hogy bőven van tartalék még a képben, messze vagy a kompromisszumitól, illetve én merném jobban kicsinyíteni a csillagokat, hadd látszódjon a köd. Az tűnt még fel, hogy hiányzik a zöld a difftüskékből, és gondolom így az egész képből is. Az összképből nem hiányzik a zöld, de nem tudom, hogy esetleg nem egy kevésbé hasznos művelet mellékterméke-e.

Tóth Bence

Köszönöm Peti!

Kiss Péter

Nagyon szép lett! És öröm olvasni az alábbiakat. Látni, ahogy viszitek előre a fotózást. Csak így tovább!

Tóth Bence

Köszi Álmos!
Köszi Laci, igen ezen én is sokat gondolkoztam / gondolkozom még. Ez a mostani feldolgozás mondhatni a "szokásos" porködös világot hozza. Van már elképzelésem hogy lehetne még abba az irányba menni amit írsz, de még nem vagyok vele teljesen elégedett, finomítani kell. A belső részt én semmiképp sem engedném el, szerintem meg lehet azt majd csinálni azzal együtt is, csak még ki kell találnom hogyan :)

Francsics László

Bence, ez nagyon komoly lett. Letöltöttem, felhúztam, és semmi hiba nem jött elő. Zaj sem túl sok, a háttér bravúros, a intenzitásmaszkolás is, a közepéig vannak részletek.
De!
Én nem hagynám meg ilyen sötétnek. Gyönyörű világosra fel lehet görbézni a környezetét, szinte ragyogjanak a porfátylak. Ez egy új dimenzió lenne, amit én biztos nem hagynék ki, még a közepének elvesztése árán sem. Ilyen nyersanyaggal és technikával szintet kellene lépned. Mármint az eddigi hazai/ külföldi sötétköd fotókat kellene túlszárnyalni valami jó megoldással. Csak bátran.
L

Balási Álmos

Ez igen! Látom nem sajnáltad rá időt, de nagyon megérte. Gratulálok!