Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M13 - firstlight teszt

Már egy ideje érlelődött bennem a saját távcső gondolata. A gyári Skywatcher acél tubus azon nyűgjei amik teljesen kezdőként fel se tűntek vagy nem zavartak annyira (pl állandó fókuszmászkálás, kotyogós fókuszer, a segédtükörtartó úgy mindenestül stb) egyre frusztrálóbbak lettek ahogy próbáltam előrébb lépni. Valahogy mindig oda jutottam magamban hogy szeretnék egy saját távcsövet a saját elképzeléseim szerint :) 4 hónap után végre bevethető állapotba került, ugyan nincs még kész, de így hogy 1 óra derült jut egy hónapra, minden tesztelési lehetőséget meg kell ragadni és meg akartam nézni nincs-e valami alapvető probléma a csővel... persze látszik a képen is hogy pl még a jusztír se tökéletes, de ha minden a helyére kerül úgy tűnik jó barátok leszünk :)

Készítette

Tóth Bence

Távcső/Objektív

200/800 Newton

Kamera

ASI1600MM Pro

Mechanika

EQ6-R

Helyszín

Törökszentmiklós

Dátum

2020-06-20

Expozíciós adatok

10x10x10x120s RGB

Szűrők

Astronomik R,G,B

Hozzászólások

Francsics László

Erre kíváncsi vagyok, jól felszerelgethetted. Mondjuk én olyanokra lennék még kíváncsi, hogy milyen a fő és segédtükörtartó, de majd élőben. Mindenesetre sok derültet a cucchoz, megérdemli!

L

Tóth Bence

Annyira küzdöttél a Moraviannal, nem akartam elterelni a figyelmedet :D :D Este ha jössz pótolhatjuk... bár egyre szarabb időt mutat, nem tudom lesz-e belőle valami :(

Feltóti Péter

Na és ezt tegnap nekem miért nem mutattad? :)

Tóth Bence

Szia Laci! Igen teljesen jól látod a szétcsúszást, menet közben állítgattam még a segédtükörtartón ami elvitte a jusztírt, közben meg volt flip is, szóval kicsit szétmentek a színcsatornák...

Ami a tubust illeti röviden, 5mm falvastagságú karbon kompozit szendvics, 2"-os UNCN (TS) fókuszírozót tettem rá, ami amellett hogy nagyon masszív és finoman jár (acél síneken mennek a csapágyak nem az alu kihuzaton), bele lehet csavarni a korrektort és nem kell a szorító csavar/gyűrűs nem túl stabil rögzítés. Alu tubusgyűrűk, lent egy losmandy sín az EQ6 felé, fent egy vixen arra megy a raspberry meg a saját tervezésű elektronikám (fűtés/hűtés, hőmérséklet szenzorok, fókuszmotor vezérlés, táp a raspberrynek, kamerának). Főtükörtartó 9 pontos alátámasztás, 3x2 ponton a tükör oldalára ragasztott elemen keresztül fogja meg a kiesés ellen így nem kell belógatni a karmokat a tükör elé. 3db 40x40x20-as maglev venti csinálja a behűtést a főtükörtartó hátára rögzítve. A segédtükörtartó 2mm-es acél lábakon van (végre szép difftüskéim lesznek :) ) Maga a tükörtartó alu, ragasztás + csavarok rögzítik rá a lábakat. Velúr végül a d-c fix lett.

Na ezek egy része már megvan, a többi folyamatban... de ha valamikor összefutunk Belecskán meg is tudom mutatni az aktuális állapotokat :)

Francsics László

Szia! Gratula az új tubushoz! Milyen lesz? Karbon? És további kérdéseim lennének, de azt talán nem is itt kell megbeszélni. (Milyen a segédtükörtartó, a fókuszírozó, főtökörtartó, tubusgyűrűk stb...)

A kép az szép lett. Egy apróságot vettem észre, hogy mintha a csillagokon a csatornák pirinyót szét lennének csúszva. Mintha a kék lenne felül, a vörös alul. Ez légkör lehet?

FrL

Tóth Bence

Köszi Peti! Igen, az optika át lett költöztetve.

Kiss Péter

Nagyon jó lett, a feldolgozás is szuper. Ha ez tesztkép, hát igencsak ígéretes. A tükör és segédtükör maradt Skywatcher?