Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Ritka vendégek a Napon

Ritka vendégek a Napon

Ritka vendégek a Napon

Napfoltcsoport és gyorsan változó filamentek H-alfa spektrumban. Igazából a monokrom H-alfa képhez elegendő lett volna egy monokrom kamera,sőt jobb is, de még nem tudtam rájönni a csíkosodás okára. (szines ugyanolyan kamera nem csíkos, monokrom kamera csíkos, kamerát elforgatom a kép elfordul, a csíkok maradnak, bármit forgatok, a csikok ugyanúgy állnak, felfelé, mintha vigyorognának. azért felraktam a monokrom kamerás képet is, hátha valaki már találkozott ilyen problémával.)

Készítette

Gyenes Imre

Távcső/Objektív

D-ERF szűrő - 72/432 APO - 2"-os Barlow - Coronado PST

Kamera

ZWO ASI 120 MC-S

Mechanika

HEQ5

Helyszín

Budapest

Dátum

2020-06-06

Expozíciós adatok

1000 képkockából a 100 legjobb steckelve

Hozzászólások

Gyenes Imre

Köszi Laci, erre az oldalra nem találtamn rá. Interferenciára gyanakodtam én is de magában a kamerában, ezért nem változik az inreferenciakép sem távolításra, sem forgatásra, hanem a chiphez van pozicionálódva. Közben átépitettem a rendszert is, de annak csak annyi hozadéka volt, hogy világossá váljon, az etalonszűrő és a blokkszűrő közötti távolság adott, és nem változtatható szabadon.(megszűnik működni a keskenysávű szűrés). egy rögtönzött optikai padon kiderült, hogy már a kamera blokkszűrő combó is produkál interferenciát, kicsit halványabban, illetve a szines kamerán is vannak gyűrűk, csak nagyon halványan (igy a képen beleveszett a granulációba), és 90 fokkal elforgatva. Érdekes, sosem átlósan a pixelekre, hanem vagy hosszában (MM) vagy keresztben (MC). Hát akkor ha dönteni kell akkor ki kell találni valamit ami ezt megteszi. Köszi a linket, félelmetes olyan ez az internet már, mint egy kollektiv tudat...(Solar(is))

Francsics László

Imre, utánanéztem, és az Asi és az optika egymáshoz képesti síkeltérései miatt keletkezik, és ezért nem mozog, ha forgatod. Úgy keress rá, hogy Newton ring - Asi. Például itt olvashatsz róla.
https://solarchatforum.com/viewtopic.php?t=21128
Van olyan toldat, amivel tudod billenteni a kamerát, ezt ajánlják hozzá. Engem is érdekel, félek nekem is newton gyűrűs lesz, ha lesz egyszer.

Gyenes Imre

Szia Laci !
Én is valami interferenciára tippelek, nagyon érdekes az eset, mert két azonos kamerám van ugyanolyan chippel az egyik szines, a másik monokrom. az egyik csíkos, a másik nem, ha forgatom a kamerét, a csíkok nem forognak vele, ha ki-be huzogetom, akkor sem változnak, plusz szűrőt betéve a kamera elé (UV/IR, polár szűrő) nem használ. Most próbálom lebontani a rendszert egyenként, hátha sikerül elcsípni mi okozza. Flat kép nem annyira kézenfekvő H-alfa rendszerben, de még az is segíthet, és a vignyettációnál is jól fog jönni. Szombaton mire eszembe jutott, addigra jöttek a felhők és már szétszedtem a rendszert, és a csikok nem mozognak a képpel együtt, tehát hozzáérni sem lehet semmihez.
köszi. Imre

Francsics László

Szia Imre! Mennyire volt északon a napfolt, mármint távol az egyenlítőtől? Ha igen, akkor ez az új napciklus (talán 25.) egyik első napfoltja. Az jó hír, akkor szaporodni fognak :-)

Az egyik képeden látszik az interferencia, a másikon nem. ennek mi az oka? Jól értem, az, hogy az egyik színes, a másik monokróm kamerával készült? Állítólag az segít, ha a kamerát nem forgatod, hanem elbillented a képsíkhoz képest. Ehhez valai speckó toldat kell, de ezt javasolják asi kamerákhoz. Asszem a védőüveg okozza az interferenciát. de ha valaki jobban ért hozzá, írja meg!

Laci