Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Elefántormány köd Elefántormány köd Szeivolt Csaba

Elefántormány köd

Elefántormány köd

Elefántormány köd

A kép az új távcsövemmel készült, Lacerta 72/432 Ed apo. Mivel tegnap már 72% volt a hold, így ismét ezt a hidrogénben gazdag objektumot választottam, a kis apo első komolyabb bevetésére. Szerintem nem kevés sikerrel. A legközelebbi fotózások során jön hozzá S, O3 és még HA.

Készítette

Szeivolt Csaba

Távcső/Objektív

Lacerta 72/432 ED apo

Kamera

ASI 1600MM

Mechanika

Skywatcher EQ6R

Helyszín

Várpalota közelében

Dátum

2020-06-01

Expozíciós adatok

35x360 sec.

Szűrők

H-alfa

Hozzászólások

Francsics László

Szerintem erősen érezhető a javulás, jó tett neki, hogy alul kitisztult!

Szeivolt Csaba

Szeivolt Csaba

Köszönöm Laci, örülök ha tetszik. Valóban kiszürkült az alsó rész ami a pixinsight auto backgroundnak volt köszönhető. Kissé átszerkesztettem a képet, figyelembe véve ezeket a hibákat. Valamint csillagkicsinyítést alkalmaztam rajta.

Francsics László

Nagyon szép. Kifejezetten tetszik a látómező és a kompozíció is találó. A koncentrikus szerkezet is feltűnik, az elefántormány is jó helyen van.

Egy apróságot viszont hadd írjak. A kép alján vettem észre, hogy furcsán szürkés, "fátyolos" a kép, de csak ott a két alsó sarokban. Az a tippem, hogy ott végetér a HII régió, és sötétebb a háttér a valóságban, csak valami flatkorrekciós algoritmus felhúzta azt a részt is közép szürkére, és nincs már benne kontraszt, meg túl világos is. Ha van még energiád, esetleg kukkantsd meg a feldolgozás korábbi fázisában. Középen és fönt nagyon jó a kép kontrasztja, alul viszont valami nem tökéletesen stimmel.
FrL