Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Majdnem tele...

Ez ugyan felkerült a profilom alá is, de gondoltam legyen meg itt is. :) Meglehetős bukéja van, hiszen még a webkamerás-stackelős időszak elején készült, tm. 16 évvel ezelőtt. 3x3 paneles mozaik, azaz 9db 300 frame-es (640x480-as felbontású) videóból lett összerakva Registax-al, kb. egy órával a holdfogyatkozás kezdete előtt. Mai szemmel ezer hibája van, túl is van kicsit húzva, de mégis szeretem ezt a képet — elsősorban a színei miatt.

Készítette

Nagy Zoltán A.

Távcső/Objektív

63/840 Zeiss AS

Kamera

Philips ToUcam

Mechanika

Telementor

Helyszín

Budapest

Dátum

2003-11-03

Expozíciós adatok

300 frame panelenként

Szűrők

unfiltered

Hozzászólások

Nagy Zoltán A.

Nagyon köszönöm, hogy írtatok!
@Csilla: sajna a nyerset nem találtam még meg, pedig lehet érdemes lenne újrafeldolgozni... :) egy külön cdre lett kiírva annó. Volt egy fogyó sarlós színes is, azt is keresem még.

@János mindig kell valahol kezdeni! Nekem pl. a tükörgörbítés még kimaradt.... ;)

@Laci, miazhogy! Ez még lightos volt a 840mm mellett, de amikor a Meniscassal (2250mm) vagy a 200/2470-es refraktorral toltuk a teljes félholdat az durva volt. Készült ugyanekkor totalitáskor vörös holdas is, de az bűn zajos. Túl sötét volt a toucamnak. Tordai Tommal lőttünk Philips Vesta kamerával hosszú expós képeket is, egy M42 azzal is van meg pár GH...

@Szabolcs csodákra képes az a kis akromát!

Tepliczky Csilla

Azta, ilyen kincseket rejtegetsz? ;) Nagyon szép kép :)

Varga János

Egészen elképesztő számomra, hogy ez a kép akkor készült amikor nekem még fogalmam sem volt a digitális asztrofotózásról! :)

Francsics László

A legendás Philis ToUcam! Nekem még megvan. Nagyobb távcsövön remekül muzsikált, bár a mai fekete-fehérekkel nem összemérhető a tudása. Nekem jó emlékeim vannak róla.
Teljes mozaikot meg még sohasem csináltam, de jó látni, hogy már akkor voltak, akik belefogtak!

Laci

Szántó Szabolcs

A képnek tényleg van egy jó kis retró feelingje. És a távcső is egy legendás darab. Nekem is van egy 63/840 C-vel szerelt kis tubusom, bár mostanában csak porosodik szegény.