Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Kozmikus dinoszaurusz

Kozmikus dinoszaurusz

Kozmikus dinoszaurusz

Kevésbé ismert, ám annál látványosabb porködöket rejt galaxisunk a Vulpecula csillagkép irányába nézve. A képen szereplő köd több katalógusszámmal is rendelkezik, a legnagyobb ezek közül az LDN 768 jelű. Mindenki mást lát bele, valakinek egy macska képe rajzolódik ki, más egyenesen a Loch Ness-i szörnyet véli felismerni benne, de nekem egy dinoszauruszra hasonlít. A feldolgozást a meleg miatti termikus zaj, és a téma halványsága is nehezítette. Azonban 4 éjszakányi nyersanyag már elegendőnek bizonyult a halvány részletek kiexponálására.

Készítette

Szűcs Mátyás

Távcső/Objektív

Lacerta 72ED

Kamera

Canon EOS 600D átalakított

Mechanika

Sky-Watcher EQ6-R

Helyszín

Bicske

Dátum

2019-06-25

Expozíciós adatok

106*5 perc

Hozzászólások

Szűcs Mátyás

Köszönöm!
Csilla: igen, jó lett az a fotód.
Zoltán: a Ruhafogas valóban egy szép kompozícióval lenne együtt, és örülök hogy adhattam egy tippet. :)

Nagy Zoltán A.

Mókás kis porköd. Ha macska akkor ez egy porcica, a pordínó egy fokkal ijesztőbb perspektíva. :D Nagyon tetszik, eszméletlen jó ez a sűrű csillagmező!
Ha jól lesem ez pont a Ruhafogas mellett van, 135mm-en még azt is beteheted a kompozícióba, mindenképpen érdekes lehet fotóobjektíves vonalon is -- felírtam a listámra köszi a tippet! :)

Tepliczky Csilla

Szuper lett, nagyon eltalált ez a kompozíció :) Egyik kedvenc témám, nyáron én is fotóztam erre a területre 105 mm-en, szeretnék majd később is visszatérni rá nagyobb fókusszal.

Szűcs Mátyás

Köszönöm!
432mm-es volt a fókusz, de kisebb malőrök miatt azért lett vágva belőle.
Tervezek még hasonlókat csinálni, lehet a szomszédjára is áldozok egy hetet majd nyáron. Sőt, a 135mm-es Samynak is lesz dolga ezen a környéken. :)
Igen, sajnos a halókkal gondom volt, az nem sikerült úgy, ahogy szerettem volna. Cseréltem is kisebbre.
Rafi, én csak tegnap jöttem rá, hogy a Loch Ness az a jobb oldali nyúlvány akar lenni, én a kompozíciónál csak arra figyeltem, hogy lehetőleg valahogy vízszintesbe essen az állat teste. :)

Schmall Rafael

Nekem nagyon tetszik, hogy így V alakba raktad be képbe. Kicsit még van zaj de én azzal úgy vagyok, hogy DSLR-nél előfordul. :D

Francsics László

Nagyon szeretem ezeket a hátul világos, elül ködös asztrofotókat, szép lett nagyon.
Mekkora itt a fókusz?
Ha ráközelítek, egy picit fura a fényes csillagok körül, elválik a haló a csillagtól. Lehet, hogy elég egy picit kisebb felbontásban feltenni.
Lai