Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

A Nagy Magellán Felhő

A Nagy Magellán Felhő a hónap asztrofotója lett a National Geographic magyarországi oldalán. https://ng.hu/termeszet/2020/02/29/2020-februar-asztrofotoja-a-nagy-magellan-felho/

Az LMC egy tervezett objektum volt Namíbiában DE!!! Feldolgozása vért izzasztó művelet volt, azonban itt voltam úgy, hogy egy amúgy kiváló nyersanyagot, mely országunkból nem látható... nem éri meg összecsapni, ezért csak gyűltek a ver1... ver5... ver16_2 és hasonló végződésű magellán fájlnevek egészen 2020 januárjáig, amikor már éreztem, hogy végre sikerült egy jót alkotni erről a páratlanul gyönyörű és letaglózóan látványos objektumról.

Hasonlóan a Tejútcentrumhoz... ezt is mindenkinek látnia kell élőben. Minden gyújtótávolságon jól mutat, a 18 kittől kezdve a 135-ös telén át a 800mm-es fotonvödörig bezárólag. (?).

Nehézsége abban rejlett, hogy Namíbiában ez egy nyugvó objektum májusban, ezért gyakran fürdött a légkörfényben. Tehát talán a legutolsó pillanat a Magellán felhő ideális fotózásra a mostani időszak, hiszen még magasan van. :-)

Készítette

Schmall Rafael

Optika

Samyang 135/2

Kamera

Canon EOS1100Dfs

Mechanika

Skywathcher Star Adventurer

Helyszín

Namíbia, Isabis farm

Dátum

2018-05-11

Expozíciós adatok

50x90sec, ISO800, f2.8

Szűrők

Astronomik IR/UV EOS-APSC clip

Hozzászólások

Schmall Rafael

A Star Adventurer mechanikán csak egy tengelyen van vezetés, de csak akkor jó, ha tökéletes egyensúlyban van a rendszer. Nos itt gyakran volt az, hogy kibillent a berendezés és akkor annyi a vezetőcsillagnak és a vezetésnek. Így aztán össze-vissza lett stackelve, végül eljutottam egy markáns crop-ig.

Megpróbáltam Fibonacci spirálba berakni, de tényleg a mozaik lett volna a jó. Na de azért hagyjunk valamit a következő expedícióra is. :D

Éder Iván

Nagyon jó lett, nekem tetszik! Ennél nagyobb az eredeti látómező, valami oka biztos van, hogy Rafi megvágta.

Schmall Rafael

Sziasztok! Köszi, hogy ránéztetek!

Akkor sajnos alacsonyan volt már.
Mozaik esetében az működött problémamentesen ami a zenitben volt ( korábbi Tejútcentrumok pld. ). A Dél Keresztje + Szeneszsák esetében nem tetszett a saját mozaikolásom, mert a hullámokban áramló légkörfény hirtelen változó gradienseket pakolt a képre. Az LMC esetében meg kritikán aluli volt a légkörfényszennyezés ami miatt meg se próbáltam mozaikolni.

Jobb lett volna 85mm-en, de olyan objektív akkor nem volt nálam. (sajnos - mondom hogy jól áll neki minden gyutáv) :)

Kiss Péter

Szerintem itt kellett volna a két panel. Kilóg alul és felül is a téma. A feldolgozása a képnek nagyon jó és nagyon szépre is sikeredett az egész. Épp ezért nagy kár azért a szélekért.

Kiss Péter

Nagyon szép lett, gratulálok! Nekem bejön a szűkebb vágás.

Feltóti Péter

Látványos lett Rafi, kár, hogy lelóg alul meg felül. Érdemes lett volna mozaikolni. Látom, a csillagkicsinyítéssel is meg kellet küzdnei, de végülis ekkora méretben esztétikusra sikeredett. A Tarantulát viszont én a helyedben mindenkép visszamaszkolnám, hogy ne égjen be. Szerintem még ekkora optikával is szép részleteket kéne tudni mutatni benne. De összességében azért nagyon szép és ütős fotó lett ez.

Jelinek Gábor

Hát Rafi.. kapaszkodok rendesen! Összhatásában gyönyörű! Gratulálok a képhez és a NG-hoz! ;)

Nagy Zoltán A.

Döbenetes milyen lendülete, milyen dinamikája van -- és most nem a tónusokra hanem a kavargó csillagtömegekre és szerteszét foszló hidrogén cafatokra gondolok. Picit olyan mint egy lendületes robbanás-animáció, amit belassítanak és kimerevítenek egy pillanatra. Gyönyörű!