Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

SN 2023ixf az M101-ben

SN 2023ixf az M101-ben

SN 2023ixf az M101-ben

A május 19/20-i felfedezés hallatára két nap is fotóztam a galaxist, 20/21 és 21/22 estéjén. A kettő között minimum fél magnitúdót fényesedett, ez a 24 órás különbséggel készült nyerseken is szembetűnő volt (11,7-ről 11,2?), sikerült a felszálló ágat elkapni.

Készítette

Benei Balázs

Optika

200/1000 Newton

Kamera

ZWO ASI 178 MC

Mechanika

EQ5 GOTO

Helyszín

Kaposújlak

Dátum

2023-05-22

Expozíciós adatok

300 x 60 sec (5óra), gain 100

Hozzászólások

 Benei Balázs Benei Balázs

Köszönöm Laci a tanácsokat! Megfogadtam, és egy immár 8 órás integrációt töltöttem fel külön bejegyzésbe.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

most hogy nézegetem, van benne egy nagyon enyhe vörös zöld elcsúszás a sötét (vörös) és a fényes (zöld) részeken. Én úgy csináltam régen, hogy rádobtam PS-ben egy adjustment layert, és feltoltam a szaturációt. Utána (az adj. layer alatt) a görbékkel nagyon finoman úgy módosítottam a képet (különböző színcsatornákat külön), hogy azt lássam, hogy a vörös - zöld kilengések szépen eltűnjenek mind a fényes, mind a haévány részeken, és minden fényességtartományban egyensúly legyen. A végén levettem az adjusment layert a szaturációval és jó lett a ff egyensúly.

Dr. Ruszkai Ákos Dr. Ruszkai Ákos

Egyfolytában :)

 Benei Balázs Benei Balázs

Cseréltem egy kevésbé zöld árnyalatú verzióra, illetve feltöltöttem felirat nélkül is. Sokszor az az érzésem, hogy a legutolsó, finomhangoló mozdulatoknál rontok a legtöbbet a feldolgozás során. Amikor nüansznyi hibákat keres az ember, kicsit állít ezen, kicsit amazon, aztán lesz a végén egy szörnyszülött. Érzett már más is ilyet? :D

 Benei Balázs Benei Balázs

Köszönöm utólag is az inspirációt, Laci! Holnap felteszem a felirat nélkülit is. Nálad pl milyen a háttér? Laptop monitorján nekem sötétszürke tónusú, de pl telefonról nézve már beszakad feketébe.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Még mindig nagyon menő. Látom, kapott színt, mélységet. Nagyon rendben van. Esetleg tölts fel egy olyan változatot, ahol nincs külön jelzés.