Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Markarjan (Markarian?) lánc

Markarjan galaxisok

Markarjan (Markarian?) lánc

Megérkezett a galaxis szezon és én egy nagyon ismert galaxis csoportal kezdem a tavaszi sorozatomat! Megpróbáltam jó mélyre fotózni 25 óra összexpo idővel, mert kiváncsi voltam meddig "látok" el a távcsövemmel! Nem csalódtam hiszen a rengeteg távoli galaxis között néhány 2 milliárd fényévnél is távolabbi objektum azonosítható....köztük a legtávolabbi PGC169380 számú a feliratozott kép alján középtől balra található galaxis amelynek a fénye nagyjából 2.4 milliárd évvel ezelőtt indult el felénk! Sajnos a 750mm-es fókusz és az ASI294MC 4/3 szenzor mérete ilyen szűk látómezőt engedett ami miatt alig vágtam a képből, de a teljes lánc még igy sem fért bele.

Készítette

Misi Róbert

Optika

SW 250/1000 Quattro asztrográf + Starizona Nexus 0.75 kómakorrektor

Kamera

ZWO ASI294MC Pro + ZWO OAG + ASI290MM mini

Mechanika

SW EQ6-R + ASIair Plus + EAF

Helyszín

Gyöngyös kertváros

Dátum

2023-03-18

Expozíciós adatok

500x3perc (25óra), Gain120 + Flat, Dark, Bias

Szűrők

IDAS LPS D3 2"

Hozzászólások

 Kollár István Kollár István

Szia. Ez az új verzió nagyon jó lett!

 Misi Róbert Misi Róbert

Bence....teljesen igazad van! Csak az a fránya kényelmes megoldás a kanapén...az az oka mindennek...pedig ahogy irod nekem tényleg fél óra lenne és már póluson is állok Kékesen! :-D Na de komolyra forditva a szót...most már jön a jó idő elmaradnak a fagyos éjszakák és tényleg rászánom magam és felmegyek! Ám mennyivel jobb lenne nem egyedül fotózni fent (ami a nagyon uncsi tud lenni)...ugyhogy ha erre vetődnél szólj feltétlenül és csatlakoznék Hozzád!

 Tóth Bence Tóth Bence

Szia Robi, ez a változat már szépen kezd a helyére kerülni! A háttér már sokkal szebb, a színek is rendben vannak. Azt inkább csak a jövőre való tanácsnak mondom hogy szerintem ha rászánod azt a 2x15 perc időt hogy felmenj a Kékesre meg vissza, 2-3x ilyen messzi galaxisokat is találnál a képen ennyi expóból (meg a felbontás is ugrana egy nagyságrendet) :)

 Misi Róbert Misi Róbert

Köszönöm az észrevételeket! Cseréltem a fotót...igazitottam rajta kicsit! Igen Laci...itt van a galaxis ami ki lett számítva, de közben találtam rajta egy még távolabbit...a PGC169380 számút ami a másik feliratozott fotó alsó részén a közepétől balra van...távolsága pedig számításaim szerint nagyjából 2.4 milliárd fényév!
https://leda.univ-lyon1.fr/ledacat.cgi?o=pgc169380

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Jó lövés lett, van potenciál abban a csőben! Ebben van a kiszámolt távoli galaxis?
Viszont én is látok még apróságokat, amit lehet érdemes lenne javítani. Nekem egy kicsit zöldbe hajlik a fehéregyensúly, egy picit több vörös jót tehetne (talán). illetve azt látom még, hogy a háttér eléggé foltos. Esetleg nézz rá a háttérre felgörbézve, mert lehet hogy alapesetben a monitorodon nem látszik ez, de azért kicsit inhomogén.

 Balási  Álmos Balási Álmos

Szia Róbert! (elnézést, korrábban véletlenül Misi-t írtam) Nagyon jó lett, tetszik nagyon a kompozíció. Egy-két észrevételt ha megengedsz, ezek figyelembevételével talán lehetne még finomítani rajta egy kicsit. A nagyobb csillagok felső fele kék az alsó sárga, ez egy újraillesztéssel talán korrigálható. A színek is egy nagyon kicsit sárgás-zöldek - ez jellemző amúgy a színes kamerákra, és egy kis gradiens is maradt a fotón. A nevét illetően meg teljesen igazad van.

 Misi Róbert Misi Róbert

Csak egy észrevétel....megfigyeltem, hogy a galériákban általában sokan tévesen "Markarian" lánc-nak nevezik el a galaxis csoportosulást, pedig a pontos megnevezése "Markarjan" lánc, hiszen Benjamin Markarjan örmény asztrofizikusról nevezték el akit természetesen nem angolszász módon "írunk" át! :-)