Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Lófej köd (IC434)

előző

Lófej köd (IC434)

Újra feldolgoztam a Siril új verziójával, ajánlom azok figyelmébe akik nem a Pixinsight használják, nagyon sok új funkció került bele. PL:Star processing(nagyon pontos csillagmaszkot készít)

Készítette

Jámbor Tamás László

Optika

TS-Optics 60/330 ED APO

Kamera

ZWO asi 183mc pro

Mechanika

SW EQ6Rpro

Helyszín

Zillertal

Dátum

2023-02-25

Expozíciós adatok

4 óra

Hozzászólások

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Engem is érdekelne, lehet, hogy párba lehetne állítani egy Pixi bemutatóval is. (19:00-tól 22:00-ig van klub, akár 21:00-kor is becsatlakozhatsz előadóként)
Még néhány éve Kiss Petivel néztük meg párhuzamosan mind a kettőt. Ami feltűnt, hogy több funkció volt a Pixi-ben nyilvánvalóan, viszont a Siril ugyanazon a bitmélységen sokkal gyorsabb volt. Nagyon sokkal gyorsabb. 50mpx-es képekkel próbáltuk, egészen meglepő volt a különbség.

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Köszönöm szépen Peti, de az órdög a részletekben rejlik, ha szabad így fogalmazni elvárom, hogy belekössetek ezért is rakom fel ide általában. Az apró dolgokból áll igazán össze a kép, minden megfelelő pici változtatás kicsit hozzáad a képhez. Sajnos mire összeállt a cucc kifutottam az időből ezért csak 4 óra.

Megtisztelnétek ha tarthatnék egy bemutatót a Sirilről de, hogy mikor tudnánk megcsinálni jó kérdés. 12-20ig dolgozom heti 6 nap. 20:30 mire hazaérek, tegnap speciel 21:30, ezért maradtam le a tegnapi Klubbról is.

 Feltóti Péter Feltóti Péter

Ilyen nincs ám hogy ti profik a PIXI-t használjátok :) Pl Iván nem használja. Engem nagyon érdekelne a Siril bemutató, csak bátorítani tudlak, klubbon szívesen vesszük a bemutatót. A fotó pedig tök jó lett, nem sok az integrációs idő, de nagyon szépen harmonikusan kihoztad belőle, amit lehetett. Igazi szép fotó, semmi belekötni való nincs az összképbe, a részletekben meg mindig marad valami, de nem érdemes szőrszálahasogatni.

 Jámbor Tamás László Jámbor Tamás László

Szia Laci. Sajnos én a Pixit nem ismerem csak videókat néztem a feldolgozásról. A megvásárlását terveztem, de a Siril frissítés után hát nem tudom. Nagyon pozitívnak tartom azt a tulajdonságát, hogy bármely beállítás fölé viszed az egeret kiírja, hogy pontosan mire is való. Már sok éve használom és figyelem a fejlődését, és nagyon fejlődik. Igen felhasználóbarát program. Nagyon tetszik a star processing funkció, amit már nagyon hiányoltam. Konkrétan 1 gombnyomásra szét tudja választani a csillagokat a főtémától, és külön lehet őket kezelni. Be tudja már programon belül hívni pl. a starnet++ és a gnuplot programot. Már nagyon sok képszelektáló algoritmus is van benne, ami megint borzasztóan hasznos, ha nem akarja az ember egyenként szemre válogatni a képeket. (zaj, csillagkerekség stb) A normalizálása fantasztikus. Nagyon sok dolgot a PIXIből vett át. Már tervezek egy youtube videót készíteni a használatáról. Tudom, hogy ti a profik a PIXIT használjátok de engem meggyőzött még ha az én szerény amatőr, műkedvelő, kontár véleményem nem is sokat számít.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Szia! A Siril engem felcsigáz. Mi a véleményed a PIXI után róla? Nem sokkal gyorsabb például?