Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

M27/ Sarló-köd

M27 / Súlyzó-köd

Elnézést Laci és Rafi, fel akartam tölteni egy újabb verziót, de helyette véletlenül töröltem. Nagyon sajnálom, mert igazán hasznos kommentek voltak. Válaszoltam is ezekre, közben meg újra megnéztem az anyagot és próbáltam egy kicsit javítani. Újra feltöltöm a korábbi verziót, majd egy újabb változatot is. A jelenlegi publikus változat a javított. Továbbá feltöltöttem egy csillagtalan verziót is. Elnézést kérek mégegyszer. (Javasolnám a Módosítás és Törlés gombokat egymástól távolabb elhelyezni.)

Készítette

Balási Álmos

Optika

Celeron EdgeHD 9,25 - 0,7x fókuszreduktorral

Kamera

ASI071 MC Pro

Mechanika

EQ6-R Pro

Helyszín

Nagybörzsöny

Dátum

2021-07-16

Expozíciós adatok

29x120s + 32x300s (3 óra 38 perc)

Szűrők

IDAS UV/IR cut 2"

Hozzászólások

 Balási  Álmos Balási Álmos

Köszönöm Laci! Nekem is vannak kétségeim, hogy ött volt-e sötét udvar, Bencével néztük egészen kicsiben és szerinte sem volt. A csillagmező jóval gyérebb középen a ködösség körül, ezért szerintem optikai csalódást okozott. Még mindenképpen szeretnék gyűjteni majd hozzá, hiszen nagyon kevés ez az integrációs idő egy F7-es rendszeren. Csoda, hogy ki tudtam ennyit is hozni belőle. Folyamatosan tanulom a kidolgozást, egyre szebb részletek kezdnek előjönni. :-)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Még egy icipicit exponálhatnál rá, ha úgy adódik, hogy a háttér kék-vörös színzaja is kisimuljon. :-) De amúgy baromi jól megoldottad! Tudom, hogy a halvány és fényes részek között nagyon nehéz jól maszkolni, vagy az intenzitás és színviszonyokat jól visszaadni. De itt ez egészen bravúros. A sötét udvar is eltűnt, bár én kételkedem, hogy az egyáltalán létezett-e :-)