Észlelőrét

A Magyar Asztrofotósok Egyesületének galériája

Fenyvesek a zenitban

A hónap képe: 2023. január

Régóta terveztem már ezt a kompozíciót, amikor is az objektív optikai tengelye a zenitre van állítva és ebben az állásban történik a csillagok járásnak követése egy fenyves közepében. Maga a fenyvesekben nappali fotózás során már többször is jártam és mindig lenyűgözött, amikor is a talajtakaróra feküdtem és csak felfele néztem, ahogy a fák csúcsa a végtelenben találkozi. Ezt a látványt akartam párosítani a csillagok járásával.
2023.01.14 éjszakáján neki kezdtem ennek a tervemnek. Induláskor tiszta volt az ég, de foltokban már kezdett ereszkedni a köd, de ez nem tántorított el a tervemtől.
A fenyvesben kerestem egy helyet, ahol a sorban hiányzott a fenyő és annak helyére állítottam be az állvány. A látószöget lehető legalacsonyabbra vittem, szépem megágyaztam mellé és indult a fénygyűjtés.
A történet nem ment zökkenő mentesen, mivel a polgárőrség rátalát az autómra az út mellett és keresni kezdtek, így kénytelen voltam kimenni hozzájuk, hogy semmi baj csak fotózom! Visszafele izgalmas volt hang alapján megtalálni a felszerelés (percenként hallható zárszerkezet hangja) és ez mellé még sajnos némi fényt kapott néhány expo is. A terv 3 órányi fény gyűjtés lett volna (ennyit bír a gép akkumulátora), de sajnos az utolsó 30 perc kuka lett mivel lepárásodott a lencse közepe (párátlanítással nem készültem).
Lesz még folytatása ennek a képnek a jövőben!

Készítette

Kecskés Bertalan

Optika

AF-S NIKKOR 14-24mm f/2.8G ED

Kamera

Nikon D850

Mechanika

Manfrotto 055XPRO3

Helyszín

Ágasegyháza

Dátum

2023-01-14

Expozíciós adatok

ISO1600, @14mm, f2,8, 169x60s és 1s az expok között

Hozzászólások

Dr. Ruszkai Ákos Dr. Ruszkai Ákos

Gratulálok, minden tekintetben megérdemelted! :)

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Polgárőrség vs. kiskutya ide-oda, gratula a hónap asztrofotójához! :D

 Kecskés Bertalan Kecskés Bertalan

Csirkefogoról már hallotam, de kutyafogoról még nem :)

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Rafi, Te kutyatolvaj :-D
És ilyen díszlethez még nem is lehet bárhova menni!

 Schmall Rafael Schmall Rafael

Szerencséd volt, hogy nem fújt a szél. :D
Jellemzően nagyon nehéz nyugodtan fotózni, mivel az emberi civilizáció mindenhova begyűrűzik. :D

Rám rámhívták a polgárőrséget, mert azthitte a néni, hogy az 500 méterre lévő kisudvarból akarom ellopni a kiskutyát. X'D

 Kollár István Kollár István

Szerintem magával ragadó ez a kép. Megérte az izgalmakat.

 Kecskés Bertalan Kecskés Bertalan

Köszi Laci!

A páramentesítés és a műaksi mellé még felírok egy plusz hálózsákot :). A történet mellé még, ami plusz volt számomra, de ezt a fotón már nem lehetett megmutani az a környéken járó és vonyitó aranysakálok hangja volt. Fantastikus érzés hanyat fekve bámulni az eget és közben pedig hallgatni az erdőt.

Dr. Francsics László Dr. Francsics László

Párafűtés, műakkumulátor elengedhetetlenek a csillagíves fotóknál! Itt az a nagy nehézség, hogy nem szakadhat meg a képrögzítés folyamata, nem tudsz közben elemet cserélni, lencsét törölgetni.
Viszont az nagyon dicséretes, hogy ennyi időt rászántál! Ettől szép, ettől erős igazán egy ilyen fotó: a hosszú csillagívektől. A kompozíció csak hab a tortán, egyszerűen szuper a fenyőfák és csillagívek játéka!